Diagnosztikai várólisták: a rák nem vár

Hónapokat is késhet a daganatos betegségek diagnózisa és kezelése a várólisták miatt: az akár egy-két hónapos CT és akár két-hat hónapos MR várakozás elfogadhatatlan, ahogyan az is, hogy a körülmények a magánellátásba kényszerítsék a betegeket, akik ezzel elveszítik a vizsgálatokhoz nekik járó tb támogatást – szögezte le Lakos István, a rákbetegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke egy budapesti szakmai konferenciát követően.

– Az egyéni felelősség számon kérhető mindenkin, hogy vegye igénybe az elérhető szűrővizsgálatokat, illetve ha panaszt érez, ne halogassa a problémát, hanem mielőbb forduljon orvoshoz. Viszont ha már valaki ott van az orvosi rendelőben, akkor attól függetlenül kell boldogulnia, hogy milyen kapcsolatai, mennyi pénze, milyen öngondoskodási tudatossága volt – szögezte le Lakos István. A konferencián elhangzott: az akár több hónapos várólisták abból adódnak, hogy bár a CT és MR berendezésekkel több beteget is meg tudnának vizsgálni, viszont behatárolt, hogy a társadalombiztosítás mennyi pénzt fizet ki a vizsgálatokért.

Elfogadhatatlan a teljesítmény volumenkorlát, ami miatt napi tapasztalat, hogy orvosszakmailag indokoltnak tartott vizsgálatok pénzügyi okokból késnek, miközben sok berendezés kihasználatlanul áll. Aki nem akarja kivárni a sorát és hamarabb szeretne diagnózist, ma már megveheti magának a vizsgálatokat, ám ezzel elveszíti a neki a vizsgálathoz egyébként járó tb támogatást. Ugyanis a betegnek ilyenkor nemcsak a „gyorsasági pótdíjat” kell kifizetnie, hanem a CT vagy MR vizsgálat teljes költsége is terheli – jelentette ki a rendezvényt követően Lakos István. Hozzátette: a várólistákra nem lehet az a megoldás, hogy felsoroljuk mi mindent vásárolhat meg a beteg teljes áron önmaga. A betegek többsége évtizedeken át fizetett társadalombiztosítási járulékot, tehát aki a múltban nem feketén dolgozott, annak a jelenben egy fenyegető betegség árnyékában nem vethető a szemére, hogy elhanyagolta az öngondoskodást.

Elvárható, hogy az ellátásra jogosultak között ne legyen akkora esélyegyenlőtlenség a diagnosztikához való hozzáférésben, mint amivel jelenleg szembesülünk. Az egészségügyi döntéshozók – visszaélve a daganatos betegség gyanúja okozta rémülettel – nem háríthatják a betegekre annak felelősségét, hogy magánellátás vagy egészségbiztosítási csomagok vásárlása révén időben diagnózishoz jussanak és megkezdődhessen a rákellenes kezelésük – fejtette ki a Gyógyulj Velünk Egyesület álláspontját Lakos István.

A betegszervezet országos felhívást tett közzé a közelmúltban annak érdekében, hogy a daganatos betegek írják meg, náluk mennyi idő telt el a betegséggyanú felmerülése és a diagnózis, majd a kezelés megkezdése között. A varolista2014@gmail.com címre érkeztek már történetek, amelyekből a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke idézett is a szakmai konferencia várólistákról szóló kerekasztal-beszélgetésén. A civil szervezet továbbra is várja a betegek és családtagok leírásait.

Témák
CT rák

Felfedezetlen Rácalmás

Publikálás dátuma
2014.11.10. 06:11
Rácalmás titkokat rejt FOTÓ: NÉPSZAVA
Sokan vannak a Duna szerelmesei. A legtöbben mégsem látnak többet, mint az ismert célpontokat. Pedig a Duna-mente olyan kincseket rejteget, amelyeket ma még csak azok látogatnak, akiket vonz a felfedezés öröme, akik többre kíváncsiak a tömegturizmus látványosságainál. Az egyik ilyen valódi paradicsom, a Budapesttől alig hatvan kilométerre délre megbúvó Rácalmás.

Dunaújvárostól délre, a régi 6-os úton autózva a legtöbb utazóban fel sem ötlik, hogy az ország talán utolsó vízi paradicsoma mellett jár. A falu előtti Duna-part ma az egyik utolsó érintetlen természeti egység.

A turisták által felfedezetlen látványosság szinte az év minden szakában elbűvölő. A Nagysziget része a közép-dunai szigetfüzérnek, melybe északról dél felé haladva a Szentendrei-sziget a Palotai-sziget, a Háros-sziget, a Beliczay-sziget, valamint a rácalmási Nagysziget tartozik.

Rácalmás titkokat rejt FOTÓ: NÉPSZAVA

Rácalmás titkokat rejt FOTÓ: NÉPSZAVA

Vajon hányan tudják, hogy a Duna mentén a Nagyszigeten maradt fenn a legteljesebb formájában a folyókat jellemző természetes vegetáció minden eleme?

A szigetek, zátonyok és vízfolyások között sétálva minden pillanat új élmény és új felfedezés. A szigeten mindenki szabadon kószálhat, nincsenek tiltott területek, de a Kis-Duna-hídon át kiépített turista utakat is találhatunk.

Napkeltétől napnyugtáig barangoltunk. Mintha magunk is egy természetfilm szereplői lennénk. De mekkora különbség! Hiszen itt minden tapintható és érzékeink számára elérhető.

A magas part egyik legszebb pontján áll a Jankovich család kúriája. A XVIII. század második felében barokk stílusban emelt nemesi kúria valamikor nyári lakként szolgált.

Ma konferenciáknak ad helyet és a település idegenforgalmának legfontosabb színhelye. A vendégház és a park eleganciája kiváló lehetőséget nyújt rendezvények lebonyolítására, de itt található az új ökoturisztikai bázis is.

A Teleszky-kúria előtti Millecentenáriumi Emlékparkban álló emlékoszlop a Rácalmás területén valamikor létezett négy község Almás, Tykos, Csetény és Szigetfő emlékét őrzi.

Rácalmás gazdag hagyományokat ápol és közben újakat is teremt. Az évente megrendezett – immár hagyományos Tökfesztiválra sokezren jönnek el. Érdemes letérni az autópályákról.

Szerző
Frissítve: 2014.11.09. 21:00

Ózdon minden maradt

Publikálás dátuma
2014.11.10. 06:10
A XV. kerület Esztergom sorsára juthat FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Néhány kisebb szabálytalanságtól eltekintve rendben zajlott a választás azokon a helyeken, ahol meg kellett ismételni az önkormányzati voksolást. Az ország 11 településén járultak az urnákhoz a szavazók, volt, ahol csak polgármestert, másutt önkormányzati-, megyei képviselőket is választottak. Ózdon a szokásosnál nagyobb volt az érdeklődés, a Csongrád megyei Baks viszont nem a részvétel miatt került napközben a figyelem központjába, hanem mert ott fotózták, filmezték a szavazókat.

Tegnap 11 településen ismét az urnákhoz hívták a választókat, mert 56 szavazókörben jogszabály-sértés miatt meg kellett ismételni az október 12-i helyi önkormányzati választást. Néhány helyen nagy volt az érdeklődés. Ózdon, ahol polgármestert választottak a helyiek, délután fél 6-ig csaknem 54 százalék voksolt, Szekszárd négy szavazókörében pedig urnazárás előtt másfél órával majdnem 40 százalék ment el, hogy polgármesterre, illetve önkormányzati képviselőre szavazzon. Lapzártakor Ózdon a 27 éves jobbikos polgármesterjelölt, Janiczak Dávid szinte minden szavazókörben fölényesen verte a fideszes Fürjes Pált, itt az ismétlés ellenére vélhetően nem változik a korábbi eredmény. Várhatóan Szekszárdon sem lesz változás, a polgármesteri pozíciót a fideszes Ács Rezső töltheti be, a baloldal által támogatott LMP-s Hadházy Ákos második lehet.

A Csongrád megyei Bakson a polgármester-, a képviselő- és a megyei önkormányzati választást kellett megismételni, napközben valaki szavazólappal a kezében távozott a szavazóhelyiségből. A településen az egyik szavazatszámláló bizottság tagjai összevitatkoztak azon, ki vigye el a választókhoz a mozgóurnát, egy jelölt, aki a szavazóhelyiséggel átellenben lakik, kamerát szerelt házára, és a délelőtt folyamán rögzítette, kik mennek el voksolni, valamelyik párt aktivistái pedig - már a szavazóhelyiségek 150 méteres körzetén kívül - film- és fényképfelvételeket készítettek a választási helyszínre tartó emberekről. Bakson azért semmisítették meg az októberi voksolás eredményét, mert az emberek személyazonosságuk igazolása nélkül is szavazhattak, mert úgy gondolták, a település lakói ismerik egymást.

Szekszárdon négy szavazókörben járultak urnához tegnap a választók. A bíróság azért ismételtette meg a voksolást, mert bizonyítottnak látta, hogy október 12-én ezeken a helyeken pénzt adtak a szavazatokért, és szervezetten szállították a választókat, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint viszont hamis tanúvallomásokkal félrevezették az Ítélőtáblát. A Népszabadság szerint a megismételt voksolás előtt bántalmazták és halálosan megfenyegették Patonai Gábort, a baloldal szavazóköri delegáltját, akinek a tanúskodása miatt a bíróság megsemmisítette az októberi eredményt. A tanút a vásártér egyik alkalmazottja ököllel megütötte, combját pedig megrúgta. Mindeközben azt kiabálta: "ezért megölnek a cigányok!".

A XV. kerületben végül nem kellett megismételni a polgármester választást, a kormánypárti többség gáncsoskodása miatt azonban alpolgármestere, egyetlen bizottsági elnöke, sőt érvényes szervezeti és működési szabályzata sincs a testületnek. Hajdu László - akit a DK jelölt polgármesternek - attól tart, hogy "Esztergom sorsára juthat" a kerület, mert baloldali vezetőt választottak, akinek nem akar mozgásteret biztosítani a helyi fideszes többség. A kerületben szombaton délelőtt ismét tanácskozott a képviselő-testület, hogy folytassák az egy héttel korábbi alakuló ülést.

Akkor ugyanis csak az esküt sikerült letenni, ám amikor a Fidesz, a jobbikos helyi képviselő támogatásával a bizottsági rendszer felállításáról szóló javaslatban el akarta vonni a polgármester jogosítványait, a jelenlévők elkezdtek veszekedni, majd a polgármester felfüggesztette az ülést. A szombati folytatás sem volt sikeres, hiszen csak az öt bizottságot alakították meg, elnököket, alpolgármestert nem tudtak választani. Jövő csütörtökön ismét összeül a képviselő-testület, ezen a Fidesz javasolni fogja, hogy a szervezeti és működési szabályzatba kerüljön bele, mely hatásköröket vonják el a polgármestertől. A kormányhivatal jelezte, jogsértő lenne bizottságok felállításáról szóló jogszabályba foglalni a polgármestertől elkerülő jogköröket. Az erről szóló javaslatot már beterjesztette a kormánypárt.

Szerző