Rémhírek az ellenőrzésekről

Publikálás dátuma
2014.11.10. 06:12
A Gyermekek tábla
Nem igaz, hogy minden szemüveges autóvezetőnek tartalék szemüveget is magánál kell tartania – szemben az elmúlt napok rémhíreivel. A járművel közlekedők emellett több fontos változásról sem nagyon tudnak, pedig érdemes figyelni a módosításokra.

Félrevezető, illetve félreérthető információk jelentek meg a napokban a rendőrség „Látni és látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányáról. A közlemény szerint november 6-tól december 12-ig tart az országos fokozott közúti ellenőrzés, amelynek során a rendőrség teljes körűen és kiemelten vizsgálja a járművek világítását, láthatóságát, továbbá a vezetői engedélyben szereplő szemüveg és/vagy kontaktlencse viselését, illetve a tartalék szemüveg meglétét – közölte a rendőrség.

A sajtó egy része – nem mellékesen a hatósági közlemény slendriánsága miatt - úgy közölte a hírt, mintha minden szemüveges vezetőnek pótszemüveget kellene tartania a kocsijában. Sokan emiatt „pánikszerűen” fordultak optikushoz, illetve keresték az áruházakban az előre gyártott szemüvegeket – vagyis fölöslegesen költekeztek.

(Hasonló félreértésen alapul, hogy a tartalék izzókészletet is elkezdték keresni az autósok.) Később a rendőrség azt közölte, nem terveznek az egész országra kiterjedő fokozott ellenőrzést a pótszemüvegekre.

Tartalék látásjavítót egyébként csak azoknak kell maguknál tartaniuk – tudta meg a Népszava -, akik különleges szemműködési zavarokkal küzdenek, és ezt a jogosítványukban 110-es kóddal jelölik. Ez a vezetői engedélyek számának egy ezrelékét sem érheti el – tudtuk meg.

Ráadásul hivatalosan nincs szabályozva, hogy milyen módszerrel ellenőrizze a rendőrség a kontaktlencse viselését, s állítólag ezzel korábban a járőrök nem is igen foglalkoztak. Azt is fontos tudni, hogy a tartalék izzókészlet 2009 óta nem kötelező tartozék.

Az autósok számára a tartalékszemüvegnél sokkal fontosabb, de alig ismert, nemrégiben bevezetett szabályozás – aminek megsértése súlyos bírságot vonhat maga után – a KRESZ 84-es számú táblájának kiegészítése. Ez a „Gyermekek” tábla, mely azt jelzi, hogy „a gyermekeknek az úttestre lépésével fokozottan számolni kell”.

Ha e jelzés alatt kiegészítő táblával távolság megjelölése is látható – például 150 méter – akkor ezen a távolságon belül, „ha a közúti jelzésekből más nem következik", legfeljebb 30 kilométeres sebességgel szabad közlekedni.

Vagyis ez így egy fontos, ámde „rejtett” sebességkorlátozó tábla, amelyre eddig kellően nem hívták fel a közlekedők figyelmét.

A vezetői engedély kódjai
A kártya alapú jogosítvány mintegy 150 féle különböző kódot tartalmazhat. Közülük a látásra a következők vonatkoznak
01. 01. szemüveg
01. 02. kontaktlencse/kontaktlencsék
01. 03. védőszemüveg
01. 04. homályos lencse
01. 05. szemtakaró
01. 06. szemüveg vagy kontaktlencse
110 Tartalék szemüveg tartása kötelező

Szerző

Felfedezetlen Rácalmás

Publikálás dátuma
2014.11.10. 06:11
Rácalmás titkokat rejt FOTÓ: NÉPSZAVA
Sokan vannak a Duna szerelmesei. A legtöbben mégsem látnak többet, mint az ismert célpontokat. Pedig a Duna-mente olyan kincseket rejteget, amelyeket ma még csak azok látogatnak, akiket vonz a felfedezés öröme, akik többre kíváncsiak a tömegturizmus látványosságainál. Az egyik ilyen valódi paradicsom, a Budapesttől alig hatvan kilométerre délre megbúvó Rácalmás.

Dunaújvárostól délre, a régi 6-os úton autózva a legtöbb utazóban fel sem ötlik, hogy az ország talán utolsó vízi paradicsoma mellett jár. A falu előtti Duna-part ma az egyik utolsó érintetlen természeti egység.

A turisták által felfedezetlen látványosság szinte az év minden szakában elbűvölő. A Nagysziget része a közép-dunai szigetfüzérnek, melybe északról dél felé haladva a Szentendrei-sziget a Palotai-sziget, a Háros-sziget, a Beliczay-sziget, valamint a rácalmási Nagysziget tartozik.

Rácalmás titkokat rejt FOTÓ: NÉPSZAVA

Rácalmás titkokat rejt FOTÓ: NÉPSZAVA

Vajon hányan tudják, hogy a Duna mentén a Nagyszigeten maradt fenn a legteljesebb formájában a folyókat jellemző természetes vegetáció minden eleme?

A szigetek, zátonyok és vízfolyások között sétálva minden pillanat új élmény és új felfedezés. A szigeten mindenki szabadon kószálhat, nincsenek tiltott területek, de a Kis-Duna-hídon át kiépített turista utakat is találhatunk.

Napkeltétől napnyugtáig barangoltunk. Mintha magunk is egy természetfilm szereplői lennénk. De mekkora különbség! Hiszen itt minden tapintható és érzékeink számára elérhető.

A magas part egyik legszebb pontján áll a Jankovich család kúriája. A XVIII. század második felében barokk stílusban emelt nemesi kúria valamikor nyári lakként szolgált.

Ma konferenciáknak ad helyet és a település idegenforgalmának legfontosabb színhelye. A vendégház és a park eleganciája kiváló lehetőséget nyújt rendezvények lebonyolítására, de itt található az új ökoturisztikai bázis is.

A Teleszky-kúria előtti Millecentenáriumi Emlékparkban álló emlékoszlop a Rácalmás területén valamikor létezett négy község Almás, Tykos, Csetény és Szigetfő emlékét őrzi.

Rácalmás gazdag hagyományokat ápol és közben újakat is teremt. Az évente megrendezett – immár hagyományos Tökfesztiválra sokezren jönnek el. Érdemes letérni az autópályákról.

Szerző
Frissítve: 2014.11.09. 21:00

Ózdon minden maradt

Publikálás dátuma
2014.11.10. 06:10
A XV. kerület Esztergom sorsára juthat FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Néhány kisebb szabálytalanságtól eltekintve rendben zajlott a választás azokon a helyeken, ahol meg kellett ismételni az önkormányzati voksolást. Az ország 11 településén járultak az urnákhoz a szavazók, volt, ahol csak polgármestert, másutt önkormányzati-, megyei képviselőket is választottak. Ózdon a szokásosnál nagyobb volt az érdeklődés, a Csongrád megyei Baks viszont nem a részvétel miatt került napközben a figyelem központjába, hanem mert ott fotózták, filmezték a szavazókat.

Tegnap 11 településen ismét az urnákhoz hívták a választókat, mert 56 szavazókörben jogszabály-sértés miatt meg kellett ismételni az október 12-i helyi önkormányzati választást. Néhány helyen nagy volt az érdeklődés. Ózdon, ahol polgármestert választottak a helyiek, délután fél 6-ig csaknem 54 százalék voksolt, Szekszárd négy szavazókörében pedig urnazárás előtt másfél órával majdnem 40 százalék ment el, hogy polgármesterre, illetve önkormányzati képviselőre szavazzon. Lapzártakor Ózdon a 27 éves jobbikos polgármesterjelölt, Janiczak Dávid szinte minden szavazókörben fölényesen verte a fideszes Fürjes Pált, itt az ismétlés ellenére vélhetően nem változik a korábbi eredmény. Várhatóan Szekszárdon sem lesz változás, a polgármesteri pozíciót a fideszes Ács Rezső töltheti be, a baloldal által támogatott LMP-s Hadházy Ákos második lehet.

A Csongrád megyei Bakson a polgármester-, a képviselő- és a megyei önkormányzati választást kellett megismételni, napközben valaki szavazólappal a kezében távozott a szavazóhelyiségből. A településen az egyik szavazatszámláló bizottság tagjai összevitatkoztak azon, ki vigye el a választókhoz a mozgóurnát, egy jelölt, aki a szavazóhelyiséggel átellenben lakik, kamerát szerelt házára, és a délelőtt folyamán rögzítette, kik mennek el voksolni, valamelyik párt aktivistái pedig - már a szavazóhelyiségek 150 méteres körzetén kívül - film- és fényképfelvételeket készítettek a választási helyszínre tartó emberekről. Bakson azért semmisítették meg az októberi voksolás eredményét, mert az emberek személyazonosságuk igazolása nélkül is szavazhattak, mert úgy gondolták, a település lakói ismerik egymást.

Szekszárdon négy szavazókörben járultak urnához tegnap a választók. A bíróság azért ismételtette meg a voksolást, mert bizonyítottnak látta, hogy október 12-én ezeken a helyeken pénzt adtak a szavazatokért, és szervezetten szállították a választókat, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint viszont hamis tanúvallomásokkal félrevezették az Ítélőtáblát. A Népszabadság szerint a megismételt voksolás előtt bántalmazták és halálosan megfenyegették Patonai Gábort, a baloldal szavazóköri delegáltját, akinek a tanúskodása miatt a bíróság megsemmisítette az októberi eredményt. A tanút a vásártér egyik alkalmazottja ököllel megütötte, combját pedig megrúgta. Mindeközben azt kiabálta: "ezért megölnek a cigányok!".

A XV. kerületben végül nem kellett megismételni a polgármester választást, a kormánypárti többség gáncsoskodása miatt azonban alpolgármestere, egyetlen bizottsági elnöke, sőt érvényes szervezeti és működési szabályzata sincs a testületnek. Hajdu László - akit a DK jelölt polgármesternek - attól tart, hogy "Esztergom sorsára juthat" a kerület, mert baloldali vezetőt választottak, akinek nem akar mozgásteret biztosítani a helyi fideszes többség. A kerületben szombaton délelőtt ismét tanácskozott a képviselő-testület, hogy folytassák az egy héttel korábbi alakuló ülést.

Akkor ugyanis csak az esküt sikerült letenni, ám amikor a Fidesz, a jobbikos helyi képviselő támogatásával a bizottsági rendszer felállításáról szóló javaslatban el akarta vonni a polgármester jogosítványait, a jelenlévők elkezdtek veszekedni, majd a polgármester felfüggesztette az ülést. A szombati folytatás sem volt sikeres, hiszen csak az öt bizottságot alakították meg, elnököket, alpolgármestert nem tudtak választani. Jövő csütörtökön ismét összeül a képviselő-testület, ezen a Fidesz javasolni fogja, hogy a szervezeti és működési szabályzatba kerüljön bele, mely hatásköröket vonják el a polgármestertől. A kormányhivatal jelezte, jogsértő lenne bizottságok felállításáról szóló jogszabályba foglalni a polgármestertől elkerülő jogköröket. Az erről szóló javaslatot már beterjesztette a kormánypárt.

Szerző