Előfizetés

Oroszország kevésbé függne a Nyugattól

Oroszország és Kína megállapodást kötött az ázsiai országba irányuló gázszállítás növeléséről. Erről állapodott meg Hszi Csin-ping kínai elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. 

Szándéknyilatkozatuk szerint a szállítás 2019-ben indulhat meg a Nyugat-Szibérián keresztülmenő vezetéken.

A megállapodás révén Oroszország kevésbé függ majd a nyugati piactól – állapította meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra. A két ország közötti májusi, 30 évre szóló egyezség szerint az oroszok 400 milliárd dollár ellenében több mint 38 milliárd köbméternyi gázt szállítanak Kínának. Ehhez azonban új gázvezetéket kell építeni. 

Blair szaúdiakkal üzletel

Publikálás dátuma
2014.11.10. 10:02
A képen: Tony Blair volt brit kormányfő. FOTÓ: Ilia Yefimovich/Getty Images
Tony Blair volt brit kormányfő 2010-ben titkos, 41 ezer font értékű megállapodást kötött a szaúdi olajvállalattal arról, hogy két százalékos díjazás ellenében szerződésekhez segíti a PetroSaudi vállalatot. A volt miniszterelnök mindezt cégén, a Tony Blair Associates-en (TBA) keresztül intézte – derítette ki a Sunday Times. 

Blair jelenleg közel-keleti megbízott. Számos bírálat érte amiatt, hogy igen jövedelmező szerződéseket köt, mióta leköszönt a kormányfői tisztségről.

A PetroSaudi egy illetékese a brit lapnak elmondta, Blair ezer szállal kötődik a Közel-Kelethez különmegbízottként. Blairt elsősorban arra kérték, hogy Kínában segítse a szaúdi vállalatot. 

Belgrádban az albán kormányfő

Ma Belgrádba látogat Edi Rama. Eredetileg október 22-én utazott volna a szerb fővárosba, ám akkor a káoszba és tömegverekedésbe torkollott Szerbia-Albánia Eb-selejtező miatt a szerb fél a halasztás mellett döntött. Szerb és albán politikusok is azt remélik, hogy a vizit hozzájárul a két állam közötti meglehetősen feszült viszony enyhítéséhez. 

Rama találkozik Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel. A belgrádi kormány közlése szerint új fejezetet nyithatnak a két ország viszonyában.

Beszámolók szerint Rama ellátogat a dél-szerbiai, Presevo és Bujanovac térségében élő albán közösséghez is. 68 év után először látogat el albán vezető a szerb fővárosba.