Előfizetés

Ételfertőzés - 167 gyerek betegedett meg

Százhetvenhét ember betegedett meg a Békés megyei Kondoroson múlt szerdán, miután elfogyasztotta a közétkeztetésben felszolgált ebédet. A vizsgálatok szerint a hányással, hasmenéssel járó betegséget a Bacillus cereus nevű baktérium okozta.

Kondoroson 167 gyerek és tíz felnőtt betegedett meg. A tüneti kezelés eredményeként az érintettek állapota gyorsan rendeződött. A betegektől gyűjtött hányadék- és székletmintákban a vizsgáló laboratórium a tüneteket alátámasztó kórokozót nem mutatott ki.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve megerősítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy nappal korábbi vizsgálati eredményét, amely szerint a hányással, hasmenéssel járó betegséget a Bacillus cereus nevű baktérium okozta - adta hírül a Békés Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve kedden.

A Bacillus cereus spórás baktérium, amely normál körülmények között megtalálható a környezetben, különösen a porban és a talajban. A baktérium által termelt spóra a külső hatásokkal szemben rendkívül ellenálló. Az általa okozott ételmérgezés általában enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel jár.

Kondoroson múlt szerdán a helyi óvoda és általános iskola tanulói, valamint az idősek otthonának lakói fogyasztották el az ebédre felszolgált grízes tésztát. Tizenöt gyerek kórházba is került a nagyfokú hirtelen folyadékvesztés miatt. A tünetek másnapra minden betegnél jelentősen enyhültek, új megbetegedést nem regisztráltak, csütörtök délután a kórházat is elhagyhatta a tizenöt gyerek.

A helyi óvodában és általános iskolában fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el. A közétkeztetést végző konyha mindvégig üzemelhetett.

Ronaldo még jobb akar lenni

Publikálás dátuma
2014.11.11. 10:09
Forrás: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
„Életem formájában vagyok” – nyilatkozta Cristiano Ronaldo. Ugyanakkor hozzátette, minden évben tovább próbál fejlődni. A Real Madrid portugál gólvágója, aki 17 idei mérkőzésén 23 gólt szerzett, azt közölte, nem töri magát az egyéni rekordok miatt. „Elérkezik az idő, amikor már nem leszek képes a fejlődésre, de az eddigi eredményeimet sem tartom rossznak” – fejtette ki. 

Ronaldo, aki a FIFA januárban átadandó Aranylabdájának egyik favoritja, azt közölte, örül ugyan az egyéni sikereknek, de mindig a kollektív győzelmekben gondolkodik. „Nagyon keményen dolgozom azért, hogy újabb trófeákat nyerhessünk” – emelte ki a portugál.

Rosberg már tudja, Lewis legyőzhető

Noha a Brazil Nagydíj előtt egy fabatkát sem adtak volna sokan azért, hogy Nico Rosberg képes lehet még az idén versenyt nyerni, sőt, akár a vb-címet is megszerezni, a német interlagosi teljesítményét látva azonban még bármi előfordulhat.

Ugyanis a Mercedes németje hibátlan teljesítményt nyújtott, így bőven versenyben maradt az összetettbeli győzelemért. Rosberg úgy véli, végig irányítása alatt tartotta a versenyt.

„Biztos voltam benne, hogy magam mögött tudom tartani Lewist. Már az első etapban úgy láttam, hogy kontrollálni tudom a különbséget, így csak azon kellett dolgoznom, hogy ne kerülhessen támadási közelségbe” – árulta el idei ötödik futamgyőzelmét bezsebelő pilóta. Ugyanakkor nem titkolta azt sem, sokat segített neki Hamilton hibája.

„Abu-Dzabiban nyernem kell, de Lewis segítségére is szükségem lesz a cím elhódításához. Meglátjuk mi fog történni, mindenesetre Brazíliában ő is megmutatta, hogy képes hibázni. Bevallom, jó volt látni az esetet, és nagyon remélem, hogy emiatt kissé csorbult az önbizalma” – jelentette ki az Autosportnak Rosberg.

Egy biztos, a duplapontos rendszer neki sem tetszik, annak ellenére, hogy nagy részben ennek köszönheti azt, hogy még élnek a vb-esélyei.

„Eléggé mesterkéltnek találom, és összességében nem is tetszik. De a mostani helyzetben nekem ez nagyszerű. Vannak viszont más sportágak, ahol próbálkoznak ilyesmivel, mint például a NASCAR-ban, és egész sikeres. Egy próbát megér, aztán meglátjuk” – vélekedett Rosberg.

Nemzetközi sajtóvisszhang
Bild (német): "Rosbergnek most csodára lesz szüksége Abu-Dzabiban."
Berliner Morgenpost (német): "Rosberg az elmúlt hónapok legjobb teljesítményét nyújtotta, s új lendületet adott világbajnoki reményeinek."
Daily Telegraph (brit): "Nico Rosberg élete versenyét futotta."
The Times (brit): "Brazíliai győzelme az egyik legkedvesebb emléke lesz Rosbergnek."
La Gazzetta dello Sport (olasz): "Rosberg időt és reményt nyert."
La Stampa (olasz): "Rosberg mindent nyílttá tett."
Marca (spanyol): "Ha Hamilton nem esik ki Abu-Dzabiban, akkor világbajnok lesz."
Le Figaro (francia): "Nico Rosberg még nem szólt az utolsó szó jogán."
Österreich (osztrák): "Rosberg visszavágott Brazíliában."