Törzsi ünnep a színpadon

Publikálás dátuma
2014.11.14 06:45
Pásztor Anna: az elmúlt tíz év hihetetlenül kalandos volt, bármikor újrakezdeném FORRÁS:ANNAANDTHEBARBIES.HU
Fotó: /
Hangosan és őrültségektől sem mentesen telt az első tíz éve az Anna & the Barbies nevű együttesnek. Az alternatív rockban utazó csapat a tizedik születésnapot és a Szabadesés című új lemezüket egy jubileumi nagy koncerttel ünnepli a SYMA Csarnokban ma este. Az elmúlt tíz évről, az izgalmas színpadi jelenetekről és a mostani koncert meglepetéseiről beszélgettünk Pásztor Anna alapító-énekesnővel.

- Ön a mai nap kilenc interjút ad egyhuzamban, a hét többi napján pedig a jubileumi koncertre készül. Hogyan bírja energiával?

- Engem irtózatosan feltölt energiával, ha interjút kell adnom, mivel tudom, hogy százakhoz, ezrekhez fog eljutni a szöveg. Persze, örül az ember, ha interjút adhat: az elmúlt tíz évben a csapatnak kellett szervezni mindent a zenekar körül. Nekünk kellett kopogtatnunk az újságoknál, tévénél, rádiónál.

- De idővel már nem a csapatnak kellett könyörögni.

- Az elmúlt két évben már nem. A média is folyamatosan keres minket, már megtanulták, hogy mi egy furcsa és bohókás csapat vagyunk, rólunk jókat lehet írni. Vagy éppen egy extrém fotót készíteni: a színpad előtti „zenekari árok” mindig megtelik fényképészekkel. Mi mindig valami elmebeteg dolgot művelünk a koncerteken.

- Mi volt a legfurább, amit csinált a színpadon?

- A VOLT fesztiválra egyszer vittem magammal művért. Éppen egy lelki trauma, egy mélyrepülés kellős közepén voltam, és úgy határoztam, a fájdalmamat kifejezem a színpadon is. Megkértem a menedzserem, hogy ha jelzek neki, öntsön le a művérrel. Amikor ez megtörtént, úgy éreztem, hogy megvakulok, három szám erejéig konkrétan nem láttam semmit. Azon a koncerten ráadásul tépett szárnyakat viseltem a hátamon, így szimbolikusan is vergődtem ég és föld között. Mindig felviszem a démonaimat a színpadra.

- Később megismételte a performanszot?

-A közönség követelte a folytatást, de én a véres produkciót nem akartam megismételni. A művérből viszont maradt, így egy másik, a régi Zöld Pardonban tartott koncertemen a maradékot kiosztottam a rajongók között, hogy kenjék össze magukat. Persze, előtte mondtam nekik, hogy „játszóruhában” jöjjenek. Végül több százan kenték, dörzsölték magukra a vért. Úgy festett a közönség, mintha egy tömegkatasztrófát élt volna át. Még hajnali négykor is láttam a négyes-hatos villamos megállójában embereket művértől piszkosan várakozni.

- Izgalmasan telt a tíz év?

- Ennél csodálatosabb dolgot el nem tudok képzelni. Hihetetlenül kalandos volt, bármikor újrakezdeném. De ugyanakkor megterheltnek is éreztük, a lelkünket majd kileheltük a munkában. A zenekar többször került hullámvölgybe, megéltünk jót és rosszat is. Múltkor egy kőbányai zeneiskolában voltunk, ahol a diákok a sikerről faggattak minket. Elmondtam nekik, hogy csak az maradjon a zenész szakmában, aki szívesen zenél garázsban és kiskocsmákban éveken keresztül. Ha az első években összetart a csapat, akkor jó eséllyel együtt marad, de körülbelül nyolc-tíz évre van szüksége egy bandának, hogy befusson. Emlékszem az első fellépésünkre, amikor mindenki 1500 forintot kapott fejenként, így végre tudtunk venni gyrost és két sört.

- Időközben kisbabája is született. Valószínűleg ő is bonyolítja a helyzetet.

- Amióta Benji megszületett, az életem egy Bermuda-háromszögbe került.

- Mi a három pontja a háromszögnek?

- Az első helyen a kisbaba áll, a másik kettőn pedig a szakma – beleértve a zenélést és a nemrég indult Rising Star tehetségkutatót - meg a párom. És én! Sose gondoltam volna, hogy mindez ennyire embert próbáló lesz, pedig korábban is párhuzamosan több dolgot csináltam. Volt idő, mikor a Gór Nagy Mária Színitanodában tanítottam koreográfiát, illetve végeztem el színészként, mellette bölcsész karra jártam angol szakra, miközben énekeltem az Anna and the Barbies-ban és a Balkan Fanatikban. Manapság viszont egyfolytában a babára gondolok. Viszem is magammal ahová csak lehet, szerencsére a Rising Star felvételeinél is meg tudtuk oldani, hogy Benji velem legyen.

- De azért a koncertekre csak nem viszi.

- A rock koncertjeinkre nem, de akusztikus koncertekre simán, mert azok csendesebbek. Persze, mikor hat hetes volt a baba, és a Barba Negrában koncerteztünk, akkor ő is velem tartott. Fenn várakozott az irodában a nagyszülőkkel és a párommal.

- A fellépésein extravagáns jelmezekben és festékkel bekent arccal jelenik meg, mint egy ördögi díva. A párja nem féltékenykedik ilyenkor?

- Nincs oka féltékenykedni, hiszen a nőalak, akivé válok a színpadon, egyszerre vonzó és félelmetes. A hétköznapi énemtől ez a figura teljesen eltér.

- Nem kritizálták meg még azért, hogy egyes külföldi sztárénekesnőkre, mint Lady Gagára hajaz a stílusa?

- Magyarországon mindig is összehasonlítják a honi sztárokat a külföldiekkel. Például, rám azt mondják, hogy én vagyok a „magyar Lady Gaga”. Én speciel nagyon hálás vagyok neki, hogy ő színre került, mivel korában a stílusomat nehezen fogadták el.

- Tehát már Gaga megjelenése előtt is extrémen öltözködött?

-Már tizennégy évesen, amikor a punk korszakomat éltem. A hajamat kékre vagy zöldre festettem. Rendszeresen haza is küldtek a gimnáziumból. Meg persze festettem magam, amikor kortárs balettet tanultam a New York-i Alvin Ailey Táncművészeti Főiskolán. Akkor én huszonnégy voltam, Lady Gaga pedig még csak kilenc. Pár utcára laktunk egymástól, persze nem is tudtunk egymásról, amikor New Yorkban voltam.

- Az együttest a testvérével, Pásztor Sámuellel alapította. A fennállás óta biztos voltak összetűzéseik.

- Mi nagyon jó tesók vagyunk, és soha nem veszekedtünk. Na jó, gyerekként vitáztunk azon, hogy kinél legyen a játék pisztoly vagy a játék kard. Egyébként meg nagyon jól tudunk együttműködni, kiegészítjük egymást, még ha két különböző világ is vagyunk.

- Milyen ez a két világ?

- Az öcsém inkább higgadtabb, míg én a fellegekben járok. A zenekari munka során ő nyugodtan átgondol, megtervez mindent, én improvizatív vagyok, csapongok. Ez a két mentalitás viszont jól kiegészíti egymást.

- Milyen különlegességekkel készül az együttes a jubileumi koncertre?

- Olyannal készülünk, ami még nekem is meredek! Mivel a koncert a SYMA Csarnokban lesz, ahol hatalmas a tér, ezért úgy döntöttünk, hogy egy négyszintes színpadot építünk fel, amely egy inka templomra fog hasonlítani. Az építmény felett három, a Húsvét-szigeteki szobrokra hajazó hatalmas istenfej lesz, melyek reagálnak a színpadon zajló jelenetekre. A zenekarunk egy huszonegyedik századi törzsi rituálét ad elő tizenhat táncossal karöltve, akik állandóan táncolva, változva mozognak majd körülöttünk. Kicsit olyan lesz, mint a Laokoón szoborcsoport.

- Honnan szerezték a táncosokat?

- Bevallom, ők még „beszerzés” alatt vannak. Tartottunk már egy szamba castingot, amelyen kifejezetten nagy fenekű szamba táncosnőt kerestünk, aki hajlandó mindenféle őrültségben részt venni, többek között egy gázálarcban táncot lejteni. A show-hoz csatlakozik továbbá négy színész a Maladype Színházból, valamint több táncos is. Jön még egy akusztikus trió is, valamint a gitár legenda Tátrai Tibor is fellép, aki sámánnak öltözik. Aznap este minden egy kicsit groteszk lesz.

2014.11.14 06:45

Októbertől drágábban dolgoznak a közjegyzők

Publikálás dátuma
2018.09.24 09:30

Fotó: Shutterstock/
Az egyszerűbb esetekben 4500 forinttal kell többet fizetni a jövő hónaptól. A legnagyobb emelkedés az igazán nagy értékű ügyleteknél lesz.
Két hét múlva már az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetnie a közjegyzőnél annak, aki hiteles másolatot, jognyilatkozatot készíttetne, vagy éppen végrendelkezni akar. Október elsejétől emelkednek a legolcsóbb eljárások díjtételei – ilyen például az említett hiteles okirat másolat készítése –, ezekben az ügyekben 4500 forinttal kell többet fizetni. Ezen túlmenően huszonhárom nemperes közjegyzői eljárásból húsz esetben jelentősen drágulnak az eddigi díjak.
Ahol nem számszerűsíthető az ügyérték, ott a megkezdett munkaórák alapján fizetik a közjegyzőt. Az új rendszerben azonban a munkadíj is jelentősen, több mint kétszeresére emelkedik, így a jegyzőkönyvi tanúsítvány és az okirat megőrzés munkadíja óránkét háromezer forint helyett már 8250 forint lesz. A jognyilatkozat, végrendelet óradíja hatezer forintról 11 ezerre nő. Ahol az ügyérték számszerűsíthető, ott minden értéksávban 4500 forinttal nő a közjegyzői díj.
A Magyar Közjegyzői Kamara ismertetője szerint egyébként a régi, 1991-es rendeletben lefektetett – bár időközben többször módosított – díjszabás felett már alaposan eljárt az idő, azonban „gazdaságilag és társadalmilag kiemelkedő esetekben” nem drágul a közjegyzői díj. Így a régi árakat kell kifizetni az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó - kamattámogatással érintett - kölcsönszerződés, valamint az azt biztosító jelzálogszerződés közokiratba foglalása esetén. Nem kell többet fizetniük azoknak, akik élettársi nyilatkozatot tesznek, illetve azoknak sem, akik házastársukkal vagyonjogi szerződést szeretnének kötni. Ezen túlmenően a végrendeletek országos nyilvántartásába való bejegyzés továbbra is ingyenes marad. Bár ez kevesek problémája, de a legjelentősebb emelkedés a 200 millió forint feletti ügyértékű okiratok elkészítésénél lesz. Eddig a 10 millió forintnál nagyobb, de 200 millió forintnál kisebb ügyértéknél egységesen 81 700 forintot és a 10 millió forint feletti rész 0,2 százalékát kellett kifizetni. Az új díjstruktúrában 200 milliós ügyérték fölött egy 561 200 forintos, míg 500 millió felett 1,1 milliós alapdíj jár majd a közjegyzőnek, amihez hozzájön az 500 millió felett ügyérték 0,1 százaléka. Az új díjplafont 1 milliárd forintnál húzta meg a jogalkotó.
Szerző
2018.09.24 09:30
Frissítve: 2018.09.24 09:30

Volt idő, amikor Magyarország kért "zsoldosokat”

Publikálás dátuma
2018.09.24 08:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kormánypropaganda szerint elvennék a határőrizet jogát, de nem olyan régen még a magyar kormány kérésére jöttek szlovák, cseh és osztrák rendőrök a határra.
„Brüsszel zsoldosokat akar a magyar határra vezényelni, hogy azok engedjék be a bevándorlókat” – Orbán Viktor és a Fidesz rendszeresen így interpretálja Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság legújabb javaslatát, amelynek lényege, hogy az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex kötelékében egy tízezer fős, gyorsreagálású határőrizeti erőt hoznának létre. Bár a terv is arról szól, hogy ennek bevetését a fogadó ország maga kérhetné, és még ebben az esetben is a fogadó állam parancsnoksága alatt, annak törvényei szerint működnének, a kormányzati propagandát ez nem zavarja. Pedig volt olyan idő, amikor még mi kértünk idegen katonákat a magyar határ őrizetére. Még 2015 őszén számolt be az MTI arról, hogy ötven rendőrt küld Szlovákia Magyarországra, a magyar-szerb határra, miután a pozsonyi kormány jóváhagyta az intézkedést. A szlovákok a kerítés mentén magyar rendőrökkel és katonákkal járőröztek közösen, felszerelésüket és szolgálati autóikat a szlovák belügyminisztérium biztosította. A szlovák belügyminisztérium szerint ők a magyar fél kérésére küldenek rendőröket a magyar-szerb határra. Robert Fico akkori szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, csak azért nem katonákat küldtek, mert a törvényi szabályozások miatt sokkal egyszerűbb megoldani a rendőrök kiküldését. Két héttel később a TASR szlovák hírügynökség már azt írta, a szlovák rendőrök több mint 4000 szolgálati órát teljesítettek 157 járőrszolgálat alkalmával, miközben 100 illegális migránst és két embercsempészt tartóztattak fel, illetve – a magyar kollégáikkal – le. Pintér Sándor magyar belügyminiszter az összefogás mintapéldájának nevezte a szlovák rendőrök jelenlétét Magyarországon és a visegrádi együttműködés sikerét méltatta ennek kapcsán. Később, 2015 október 31-én cseh kollégáik is csatlakoztak a kontingenshez, szintén ötvenen.  Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudnak – írta akkor az MTI, éppen így működne Jean-Claude Juncker elképzelése szerint is az uniós határvédelmi kontingens. Egy évvel később húsz osztrák rendőr is felvonult a magyar-szerb határhoz, majd 2017 áprilisában már arról írt az MTI, hogy „az év végéig meghosszabbítja az osztrák hadsereg a magyar-szerb határon teljesített humanitárius segítségnyújtást”. 2016 novemberében Ausztria egy műszaki századot is küldött a határvédelmi feladatok segítésére, továbbá ötven járművet is biztosított a magyar-szerb határvédelmi munkálatok támogatására. A osztrák katonák szállítási, felderítési és elsősegélynyújtással kapcsolatos feladatokat láttak el. De nem csak fogadtunk, küldtünk is rendőröket külföldre, határvédelemre, először 2017-ben, majd idén áprilisban is utaztak magyar rendőrök Macedóniába és Szerbiába, hogy segítsék a macedón-görög, illetve a szerb-bolgár határ védelmét.
2018.09.24 08:30
Frissítve: 2018.09.24 08:30