Kiút a cukorbetegség előszobájából

Publikálás dátuma
2014.11.15 06:10
Barna István belgyógyász FOTÓ: NÉPSZAVA
Minden tizenkettedik magyar felnőtt különböző mértékű cukorbetegségben szenved, évente ráadásul tízezreknél állapítják meg a kórt. A diabetes főként a középkorú és idősebb népességet érinti, ám manapság egyre inkább veszélyezteti a fiatalabb generációt is. A probléma hátterében elsősorban az elhízás világméretű, látszólag feltartóztathatatlan terjedése áll - mondta lapunknak Barna István belgyógyász. A DiaVitas Program vezető tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy a kezeletlen diabetes súlyos szövődményekkel jár, épp ezért a helyes táplálkozás, valamint a mozgás és az odafigyelés a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt életmentő lehet.

- Lehet-e ténylegesen tudni, hány diabéteszes beteg él Magyarországon?

- Egy nemrégen lezárult hazai szűrővizsgálat eredményei alapján a 20-69 év közötti lakosság körében a diabetes előfordulása 8,65 százalék volt, ami azt jelzi, hogy hazánkban a cukorbetegek száma meghaladja a 800 ezer főt. Vagyis minden 12. felnőtt érintett Magyarországon. E betegek döntő - 90 százalékot meghaladó arányú - többségének felnőttkori, 2-es típusú diabetese van. A nem ismert diabetes és kórmegelőző állapotainak előfordulási gyakoriságáról a Magyar Diabetes Társaság által szervezett, kockázatalapuló szűrés eredményeiből tájékozódhatunk. A felnőttek körében, háziorvosok bevonásával 2010-2011-ben végzett speciális kérdőíves szűrés során a kérdőívek között 41 százalékban volt cukorbetegség valószínűsíthető, ám közülük a szükséges vizsgálatok után 7,6 százalékban diagnosztizáltak valódi diabetest. Összességében véve ugyanakkor a kérdőív kitöltését elvégző összes egyénre vonatkoztatva a kóros esetek számát megállapítható, hogy a diabetesről nem tudó betegek körében 15 százalékban lehetett a szűrővizsgálat keretein belül korábban nem ismert glukóz-intoleranciát igazolni. A 2-es típusú diabetes előfordulása ráadásul az életkorral együtt növekszik, a magasabb életkorú lakosság körében az előfordulási gyakoriság elérheti a 15-20 százalékot is. Napjaink jellegzetes gondja, hogy a 2-es típusú diabetes manifesztációja egyre fiatalabb életkor felé tolódik el. A rossz irányú változások hátterében elsősorban az elhízás világméretű, látszólag feltartóztathatatlan terjedése áll. Az évenkénti esetszám minimum 5-10 százalékkal, vagyis 40-80 ezer fővel növekszik.

- Milyen módszerek léteznek a diabétesz gyógyítására, illetve kezelésére?

- A kezelési lehetőségek nem-gyógyszeres és gyógyszeres formákra oszthatók. A diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű fizikai aktivitás és az ezekhez adaptált gyógyszeres kezelés, ideértve az inzulinadást is. Diéta helyett ma orvosi táplálkozásterápiáról beszélünk, ami magában foglalja a makro- és mikrotápanyagok, élelmi rostok, élvezeti szerek, cukorpótszerek és helyettesítők alkalmazásával kapcsolatos megfontolások és irányelvek összességét. A teherbíró képességhez és az edzettségi állapothoz igazodó fizikai tevékenység is az "életmódkezelés" része kell, hogy legyen. A fizikai tevékenység intenzitását, időtartamát, formáját és gyakoriságát egyénre szabottan kell meghatározni. A rendszeres testmozgás javítja a vércukorszintet, csökkenti a keringési betegségek okozta kockázati tényezőket, illetve a diabetes előállapotaiban a diabetes manifesztációjának gyakoriságát. A 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét a fizikai aktivitás és a diéta külön-külön is csökkentik, de együttes alkalmazásuknak nagyobb a hatékonysága. Eközben az 1-es típusú cukorbetegek inzulinnal kezelendők. A tartós inzulinkezelés minden formáját rendszerben kell alkalmazni, amely magába foglalja az inzulininjekciók számát, a beadás időpontját, az étkezések számát, időpontját és javasolt szénhidráttartalmát, valamint az étkezések inzulinbeadáshoz történő illesztését. Az inzulinkezelés eredményességének feltételeihez tartozik továbbá a választott készítményformákhoz igazodó kezelési rendszer is A ma klinikai használatban álló, szájon át szedhető vércukorszintet csökkentő gyógyszerek két nagy csoportba sorolhatók: vércukorcsökkentő hatásukat döntő mértékben az inzulinhatás javítása útján biztosítók, amik egyrészt a szénhidrátok felszívódásának csökkentése útján hatnak, illetve az inzulin elválasztást serkentő szerek. Ez utóbbiak közé tartoznak az étkezési vércukor-szabályozók és az új típusú vegyületek.

- Mit kell "életmódkezelésen", avagy táplálkozásterápián érteni? Hogyan étkezzen egy cukorbeteg?

- A szénhidrátfelvétel követése, számítása, a táplálék energiatartalmának tervezése a kezelés meghatározó eleme a 2-es típusú diabetes minden szakaszában. Ki kell emelni azt is, hogy minden esetben kerülni célszerű a gyors vércukor-emelkedést okozó ételeket és ezzel párhuzamosan a glykaemiás index fogalmát is kell megtanulniuk a cukorbetegeknek. A napi szénhidrát- és energia-bevitelt több alkalomra, inzulin nélkül kezelteken az esetlegesen alkalmazott antidiabeticus kezelés függvényében általában három-ötszöri, inzulinnal kezelteken a készítmény típusától függően három-hatszori alkalomra javasolt elosztani. Egy normális testsúlyú cukorbetegnek naponta annyi energiához kell juttatnia szervezetét, amennyit az életkora, testmagassága, az anyagcsere jellemzői, a végzett napi tevékenységének jellege, tartama, intenzitása függvényében megkíván (általában 1800-2500 kcal-t). Súlyfelesleggel rendelkező cukorbetegek esetében az étrendnek kevesebb energiát kell tartalmaznia, mint amennyit a szervezet a testsúly állandóság érdekében megkívánna (általában 1000-1400 kcal-t). A zsírban és fehérjében szegény, szénhidrátokban gazdag étrend ajánlott a cukorbetegség mindkét fő típusában. Előnyben részesítendők a nagy rosttartalmú zöldségek, teljes őrlésű gabonafélék, a magas korpatartalmú kenyerek és pékáruk, gyümölcsök, valamint a sovány tej és tejtermékek.

- Hogyan kezeli a cukorbetegséget a magyar egészségügy?

- Jellemző módon a 2-es típusú cukorbetegségnek nincsenek határozott tünetei, illetve a tünetek nem mindig típusosak. Ha visszatérő légúti vagy vizeletfertőzés, bőrfertőzések, gombás elváltozások, viszketés jelentkeznek, akkor sok egyéb betegség lehetősége mellett elsők között kell túlsúlyos magas vérnyomás betegségben szenvedőknél a cukorbetegségre gondolnunk. Azonban a diagnózist csak a vércukor mérése adhatja meg. Kiemelt jelentősége van annak, ha a családban van cukorbeteg, ha a derékkörfogat meghaladja férfiaknál a 102, nők esetében a 88cm-t, ha emelkedett a vérnyomás, hiszen ilyenkor már a cukorbetegség előszobájában vagyunk. A cukorbetegséggel kapcsolatos tájékoztatás sokat változott az utóbbi időben, számos betegeknek szóló újság, honlap érhető el. De sajnos még mindig nincs elegendő információ a betegség természetes lefolyását, tüneteit, szövődményeit illetően. A megelőzésben és a kezelésben is a táplálkozás, mozgás szerepe a legfontosabb, hiszen napjainkat az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód jellemző.

- Miben hoz újat a DiaVitas program?

- A DiaVitas program lényege a cukorbetegséget megelőző állapotban (prediabetes) lévők és a már kialakult 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket életviteli tanácsokkal, életmódváltással való ellátása, és segítése. A programban évente egy vagy két alkalommal 1 hetes időtartamban fizetős szállodai (wellness központ) programban szűrővizsgálatok, szakorvosi konzultációk, étrendi tanácsok (közös főzés, személyi tréner), mozgásterápia, életmódi tanácsok hangzanak el. A célcsoport az olyan jobb módú családok (társadalom felső 11 százaléka), ahol az egyik felnőtt 2-es diabéteszes, s akik hajlandók és képesek anyagilag is áldozni egészségükért.

- Hogyan lehet a programra jelentkezni?

- A programra jelentkezni legegyszerűbben a honlapunkon keresztül lehet, noha a betegeket a részben ingyenesen látogatható rendezvényeinken kívánjuk elérni, ahol a betegség jelentőségére és a szakszerű kezelésére, az életmódváltásra hívjuk fel a figyelmet. Ezen kívül egészségügyi szűréseket is szervezünk, ilyen esemény a Diabétesz Világnap alkalmából ma, azaz november 15-én, a WestEnd City Centerben megrendezésre kerülő DiaVitas Életmód Nap, ahova szintén várjuk az érdeklődőket.

Kiemelték a budafoki bombákat

Publikálás dátuma
2019.03.23 15:27

Fotó: Facebook/ Mh. 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Hajóról, csörlőkkel emelték ki a vízből tonnás súlyú amerikai bombákat.
Hozzálátott az óriási világháborús bombák kiemeléséhez szombat délután az Mh 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred szakértő csapata: mint Facebook-oldalukon is látható, egy hajóra állított daruról emelték ki az egyenként egytonnás amerikai gyártmányú robbanótesteket.
A műveletet megelőzően egy kilométeres körzetben ürítették ki a környékbeli épületeket – mivel a bombák rosszabb esetben ekkora hatósugárban szórhatnák szét repeszeiket – az evakuálás során pedig mintegy négyezer embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát.
A  két robbanótestet egyébként már tavaly októberben felfedezték, de a rendkívül alacsony, helyenként csupán 45 centis vízállás miatt akkor nem lehetett megoldani kiemelésüket.
Frissítve: 2019.03.23 15:57

Páncélautót küldtek az Iszlám Állam hóhérának tartott férfiért, és Polt személyesen kért nyomozást ügyében

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:52
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
Embercsempészés miatt ítélték el, végül a legsúlyosabb váddal kellett szembenéznie F. Hasszánnak. A fiatal férfi mindent tagad.
Polt Péter személyesen kért nyomozást a szír férfi, F. Hasszán ellen, akit a Fővárosi Nyomozó azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam magas rangú vezetőjeként kivégzésekben vett részt – tudta meg a Népszava a gyanúsított ügyvédjétől, Kelen Lászlótól. A hatóságokat jócskán megmozgatta az ügy: információink szerint a 27 éves férfit hat TEK-kommandós vitte el talpig fegyverben egy páncélautóval Nyírbátorból, ahol a Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban őrizték, és Budapesten hallgatták ki.
A 27 éves férfit nem sokkal korábban ítélték el korábban embercsempészés miatt – egy barátja feleségét vitte volna illegálisan Magyarországról Franciaországba, amikor december végén Ferihegyen lebuktatták. Felfüggesztett börtönbüntetés terhe miatt akarták kiutasítani az országból, amikor több külföldi terrorelhárító csoport – információink szerint az antwerpeni elhárítás - is jelzést küldött róla a magyar hatóságoknak.
Védencem ellen három pontban nyomoznak: találtak egy felvételt, amin ő – vagy egy rá hasonlító férfi – hangosan élteti az Iszlám Államot; azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, Homszban részt vett 20 ember meggyilkolásában; végül hamis iratok használatával is meggyanúsították – sorolta Kelen.
Az ügyvéd hozzátette, a vádhatóság mindhárom pontban csak valószínűsíti a férfi bűnösségét, aki egyébként következetesen tagad minden, ellene felhozott állítást. „Hang és írásszakértő részvételére is szükség lesz ahhoz, hogy kiderüljön, valóban védencem van a képeken, tényleg ő a kivégzések egyik elkövetője”. Kelen szerint sem bizonyított, hogy a szír állampolgárságú, de görög menekültstátusú férfi hamis papírokat használt – az ügyvéd szerint ezt a kormánysajtóban előszeretettel "migráns bankkártyának" nevezett szociális kártyával kapcsolatban vélelmezik; a férfi felesége viszont ugyanilyen papírokkal és kártyával élhet Görögországban.
Kelen László az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, védőként feladata , hogy bízzon védence állításaiban, ha azonban bebizonyosodik, hogy F. Hasszán tényleg bűnös, megérdemeltnek tartaná az akár életfogytiglani börtönbüntetést is. Az ügyvéd szerint azonban több olyan pont is van, ami a szír férfi ártatlanságára utal: F. Hasszán az eljárás során eddig végig következetesen ugyanazt állította, és akkor sem bizonytalanodott el, amikor megtudta: a beismerés esetén jóval enyhébb büntetést kaphat. „A terrorelhárító szolgálatoknak jóval többet ér egy beszédes rab, aki lebuktatja bűntársait és a terrorszervezet bujkáló tagjait, mint akit „csak” leültetnek – védencem ezt is megértette, mégis állította, hogy ártatlan, és bizonyítékot emlegetett, amik alapján nem vehetett részt a 2016-os gyilkosságokban” Az is ellentmondásos, hogy a magyar sajtóban elterjedt, a férfi a szíriai Homsz városában vett részt az Iszlám Állam mészárlásaiban, miközben Homsz 2016-ban már régóta a dzsihadistákkal is szembenálló Aszad-rezsim ellenőrzése alatt állt. 
F. Hasszán következő tárgyalására vasárnap kerül sor, ahol eldől, hogy a csak 72 órán át fenntartható őrizet után kiutasítják vagy le is tartóztatják. Ügyvédje az utóbbit valószínűsíti, mivel bűnösségének bizonyításához vagy cáfolatához hosszas eljárásra, külföldi hatóságoktól beszerzett információkra is szükség lesz. 
Annyi azonban biztos, hogy az eset politikai és kommunikációs szempontból úgy jöhet a kormánynak, mint egy falat kenyér: miután a Fideszt, „saját kérésére” felfüggesztették a Néppártban, csak még fontosabbá vált hangoztatni a sokszor ismételt alaptételt – vagyis a bevándorláspárti és bevándorláspárti erők küzdelmét, a migráció veszélyeit. Egy ilyen nyomozás pedig a gyanú megalapozottságától újabb témát, löketet ad bevándorlásról folytatott propagandának.
Frissítve: 2019.03.23 15:36