Vasárnap is nyitva tarthatnak

Franciaország enyhíti a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos rendelkezéseit, így próbálják serkenteni a belső fogyasztást.

 Az előterjesztés a kormány üdvöskéjének tartott gazdasági miniszter, Emmanuel Macron nevéhez fűződik, aki korábban már éles bírálatokkal illette a 35 órás munkahetet. Már októberben úgy foglalt állást, lehetővé kell tenni a vasárnapi munkát is kellő bérezés fejében. „Ezzel ugyanis külön munkát végeznek az alkalmazottak” – mutatott rá. Franciaországban íratlan szabály, hogy hétvégenként a cégek nem várhatnak el munkát az alkalmazottaktól, ugyanakkor a gazdaság gyenge állapota miatt a kormányzatnak új lehetőségek után kell néznie. A tervezet szerint az eddigi öt helyett 12 hétvégén maradhatnak nyitva az üzletek.

Az elmúlt évben Nathalie Kosciusko-Morizet, aki miniszter volt Nicolas Sarkozy volt elnök adminisztrációjában, úgy vélte, hogy a szigorú munkaügyi jogszabályok miatt a francia fővárosban 10 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A francia sajtó által megszerzett dokumentumok szerint a munkaügyi törvényeket is átírják, s meggyorsítják az elbocsátások miatti eljárásokat.

Szerző

Két francia a kivégzési videón

Francois Hollande megerősítette, két franciát látni azon a felvételen, amely az Iszlám Állam (IS) legutóbbi lefejezését mutatja.

A francia elnök, aki tegnap Canberrában Tony Abbott ausztrál kormányfő vendége volt, arra ugyanakkor nem tudott választ adni, hogy a szóban forgó személyeknek van-e közük a kivégzésekhez. Az IS múlt héten újabb amerikai túszát, Peter Kassigot is kivégezte. Emellett szíriai katonák brutális kivégzéséről is beszámolt. A francia ügyészség hétfőn erősítette meg, hogy a felvételeken látható egyik személy az iszlám vallásra áttért francia, Maxime H. volt. Akkor még nem tudták felfedni a felvételen felbukkanó másik személy kilétét.

Szerző

Kerry később csatlakozik

Csak később utazik Bécsbe John Kerry amerikai külügyminiszter, hogy a Hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) oldalán részt vegyen az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokon. Ezt jelentették be Washingtonban.

Az amerikai diplomácia irányítója Londonból Párizsba utazik tovább, s csak a hét második felében utazik tovább az osztrák fővárosba. A Hatok kedden kezdték meg a tárgyalásokat Teherán nukleáris programjáról. November 24-ig kell megállapodásra jutniuk, ekkor jár le ugyanis az egyszer már meghosszabbított ideiglenes megállapodás hatálya.

Irán számára azért lenne fontos a megegyezés, mert gazdasága súlyos károkat szenvedett a nemzetközi szankciók következtében.

Szerző