Előfizetés

Megtámadták a dékánt

A belgrádi Politikatudományok Kara (FPN) tanácsának közlése szerint kedden megtámadták Ilija Vujacicot, a kar dékánját.

A vajma.info honlapjának közlése szerint „bűne” az volt, hogy magas szakmai színvonalon végezte munkáját. Zoran Stoiljkovic, a kar tanácsának elnöke kifejtette, a kari tanács ülésén úgy értékeltek, hogy a dékán és a kar vezetése már hosszú ideje nyomásgyakorlásnak és fenyegetéseknek van kitéve, ezek célja pedig az, hogy megváltoztassák a kar politikáját vagy hogy a dékán lemondjon a tisztségéről.

Vujacicot szombaton este támadták be lakhelyének közelében, a rendőrség pedig már kettőt letartóztatott a három támadóból.

Vasárnap is nyitva tarthatnak

Franciaország enyhíti a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos rendelkezéseit, így próbálják serkenteni a belső fogyasztást.

 Az előterjesztés a kormány üdvöskéjének tartott gazdasági miniszter, Emmanuel Macron nevéhez fűződik, aki korábban már éles bírálatokkal illette a 35 órás munkahetet. Már októberben úgy foglalt állást, lehetővé kell tenni a vasárnapi munkát is kellő bérezés fejében. „Ezzel ugyanis külön munkát végeznek az alkalmazottak” – mutatott rá. Franciaországban íratlan szabály, hogy hétvégenként a cégek nem várhatnak el munkát az alkalmazottaktól, ugyanakkor a gazdaság gyenge állapota miatt a kormányzatnak új lehetőségek után kell néznie. A tervezet szerint az eddigi öt helyett 12 hétvégén maradhatnak nyitva az üzletek.

Az elmúlt évben Nathalie Kosciusko-Morizet, aki miniszter volt Nicolas Sarkozy volt elnök adminisztrációjában, úgy vélte, hogy a szigorú munkaügyi jogszabályok miatt a francia fővárosban 10 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A francia sajtó által megszerzett dokumentumok szerint a munkaügyi törvényeket is átírják, s meggyorsítják az elbocsátások miatti eljárásokat.

Két francia a kivégzési videón

Francois Hollande megerősítette, két franciát látni azon a felvételen, amely az Iszlám Állam (IS) legutóbbi lefejezését mutatja.

A francia elnök, aki tegnap Canberrában Tony Abbott ausztrál kormányfő vendége volt, arra ugyanakkor nem tudott választ adni, hogy a szóban forgó személyeknek van-e közük a kivégzésekhez. Az IS múlt héten újabb amerikai túszát, Peter Kassigot is kivégezte. Emellett szíriai katonák brutális kivégzéséről is beszámolt. A francia ügyészség hétfőn erősítette meg, hogy a felvételeken látható egyik személy az iszlám vallásra áttért francia, Maxime H. volt. Akkor még nem tudták felfedni a felvételen felbukkanó másik személy kilétét.