Előfizetés

Elismerte a spanyol parlament Palesztinát

A spanyol parlament kedd esti ülésén egyhangúlag elfogadta azt a nem kötelező érvényű határozatot, amellyel elismerték a független palesztin államot. Nemrégiben hasonló – szintén nem kötelező érvényű – határozatot fogadott el a brit és az ír törvényhozás.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kedd reggeli, jeruzsálemi merényletet követően, amelyben négy zsinagógában imádkozó izraeli, a két merénylő, valamint egy rendőr vesztette életét (legutóbbi kedden este halt bele sérüléseibe), televíziós beszédében kifejtette, „új terrorhullám érkezett tetőpontjához”. Elrendelte azon családok házainak lerombolását, akik behatoltak a zsinagógába. „Össze kell tartanunk ebben a harcban, ez a nap parancsa” – hangoztatta. A miniszterelnök egy másik megnyilatkozásában a merénylőket emberi alakot öltött állatoknak minősítette. Jichak Aharanovics rendőrségi miniszter szerint több polgárnak kell engedélyezni a fegyver viselését, hogy hasonló esetekben megvédhessék magukat.

Az izraeli kormányzat közvetetten Mahmúd Abbászt tette felelőssé a terrorakcióért. A belföldi titkosszolgálat vezetője a Hárec értesülései szerint ellentmondott a kormányfőnek. Azt közölte ugyanis, hogy Abbász sem közvetetten, sem pedig közvetlenül nem szólított fel terrorakcióra.

Elítélte a keddi merényletet John Kerry amerikai külügyminiszter, s eszetlen brutalitásról tett említést. Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia vezetője fogyelmeztetett arra, hogy az erőszak erőszakot szül. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mindkét felet felszólította arra, hogy mindent tegyenek meg a feszültség enyhítéséért. Szintén mindkét félhez szólt Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, aki visszafogottságra szólította fel őket, s figyelmeztetett arra, vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz az izraelieknek és a palesztinoknak.

Tegnap, mindössze egy nappal a véres merényletet követően, visszatértek a hithű zsidók a Har Nov zsinagógába. Közöttük volt Naftali Bennet gazdasági miniszter is – jelentette az ynet portálja. A zsinagóga bejáratát rendőrök sora lepte el. A Hárec beszámolója szerint Jeruzsálemben szerda hajnalban nyugalom honolt. Ciszjordániában ezzel szemben kétszáz palesztin ötven telepessel került összetűzésbe. A rendőröknek kellett szétválasztaniuk őket.

Az izraeli-palesztin béketárgyalások áprilisi félbeszakítása óta nagyon feszült helyzet alakult ki Izraelben. Vasárnap egy palesztin buszsofőr holttestére bukkantak, családja szerint izraeli radikálisok lincselték meg, a boncolás azonban azt állította, hogy önkezével vetett véget életének.

Megtámadták a dékánt

A belgrádi Politikatudományok Kara (FPN) tanácsának közlése szerint kedden megtámadták Ilija Vujacicot, a kar dékánját.

A vajma.info honlapjának közlése szerint „bűne” az volt, hogy magas szakmai színvonalon végezte munkáját. Zoran Stoiljkovic, a kar tanácsának elnöke kifejtette, a kari tanács ülésén úgy értékeltek, hogy a dékán és a kar vezetése már hosszú ideje nyomásgyakorlásnak és fenyegetéseknek van kitéve, ezek célja pedig az, hogy megváltoztassák a kar politikáját vagy hogy a dékán lemondjon a tisztségéről.

Vujacicot szombaton este támadták be lakhelyének közelében, a rendőrség pedig már kettőt letartóztatott a három támadóból.

Vasárnap is nyitva tarthatnak

Franciaország enyhíti a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos rendelkezéseit, így próbálják serkenteni a belső fogyasztást.

 Az előterjesztés a kormány üdvöskéjének tartott gazdasági miniszter, Emmanuel Macron nevéhez fűződik, aki korábban már éles bírálatokkal illette a 35 órás munkahetet. Már októberben úgy foglalt állást, lehetővé kell tenni a vasárnapi munkát is kellő bérezés fejében. „Ezzel ugyanis külön munkát végeznek az alkalmazottak” – mutatott rá. Franciaországban íratlan szabály, hogy hétvégenként a cégek nem várhatnak el munkát az alkalmazottaktól, ugyanakkor a gazdaság gyenge állapota miatt a kormányzatnak új lehetőségek után kell néznie. A tervezet szerint az eddigi öt helyett 12 hétvégén maradhatnak nyitva az üzletek.

Az elmúlt évben Nathalie Kosciusko-Morizet, aki miniszter volt Nicolas Sarkozy volt elnök adminisztrációjában, úgy vélte, hogy a szigorú munkaügyi jogszabályok miatt a francia fővárosban 10 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A francia sajtó által megszerzett dokumentumok szerint a munkaügyi törvényeket is átírják, s meggyorsítják az elbocsátások miatti eljárásokat.