Előfizetés

Megöltek egy idős asszonyt otthonában

Holtan találtak otthonában egy idős nőt a Somogy megyei Visz községben kedd este, az első orvos szakértői vélemény alapján az asszony bűncselekmény áldozata lett .

A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint a rendőrség emberölés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A nyomozók megkezdték a helyszíni szemlét, az adatgyűjtést és a tanúkutatást az elkövető azonosításáért, felkutatásáért és elfogásáért.

A NAV dolgozik - Babaágy hamisítókat lepleztek le

Babaágy-hamisítóknál tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az eddig beszerzett bizonyítékok szerint a hamisítók csaknem 20 millió forint kárt okoztak az eredeti gyártónak.

Az adóhatóság közleménye szerint az elkövetők éveken keresztül rendeltek babaágyakat egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bútorgyártó cégtől, majd hirtelen csökkent a rendelések száma, miközben saját internetes oldalukon továbbra is kínálták a termékeket.

A gyanú szerint a viszonteladó az oltalom alatt álló babaágyak pontos mását értékesítette több kis- és nagykereskedésben, Pest és Szabolcs megyei bababoltokban. A pénzügyi nyomozók Szabolcs és Pest megyében tartottak házkutatásokat, és a könyvelési iratok mellett hamis kiságyakat is lefoglaltak.

Az akcióban a nyomozók két embert azonosítottak, az elkövetői kör teljes feltérképezése még tart. A hamisítványok gyártóira üzletszerűen elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése miatt akár 5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

Pornófilmen a gólyatábor

A napokban megjelent az újságárusoknál az E.L.T.E. Gólyatábor című film, a DVD-t ebben a hónapban a felnőtteknek szóló magazinok mellé adják bónuszként. Mindez csupán néhány hónappal az ELTE gólyatáborában elkövetett nemi erőszak után. Az egyetem vezetősége – az áthallás ellenére – nem kíván foglalkozni az üggyel. A következő napokban több, a nemi erőszakkal foglalkozó konferenciát rendeznek. Az ELTE jogi kara egy, a nőkkel szemben elkövetett erőszakkal foglalkozó kampány megnyitójának ad otthont.

Botrányos és ízléstelen produktummal állt elő a magyar szexipar - néhány hónappal az ELTE tanítóképző karának gólyatáborában történt borzalmak után most egy olyan szexfilmet dobtak piacra, melyben egy "fiktív" gólyatáborban történt eseményeket rögzítettek.

A film "E.L.T.E. Gólyatábor" hatásvadász címe a DVD borítója szerint az "Elit Lányok Táboroznak Együtt" rövidítése.

Annak ellenére, hogy az egyetem nevét nem így írják, sokan mégis az egyébként jó hírű iskolára gondolhatnak - vélekedik Magyar György ügyvéd, aki szerint éppen ezért az is felmerülhet, hogy a készítők megsértették az egyetem jó hírnevét, amiért az intézmény akár be is perelhetné a forgalmazót.

Amint az ügyvéd fogalmaz: ha megállapítják, hogy a sérelem megvalósult, az egyetem követelheti, hogy semmisítsék meg a DVD-ket.

Magyar szerint ezen felül az iskola akár több millió forintra is perelhetné a készítőket, ám úgy tűnik, az egyetem nem fog intézkedni a film miatt. Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott: "ez nem a mi szintünk, nem is foglalkozunk ezzel".

A gólyatáborokban történt események és a szexuális erőszak témája ellenben továbbra sem marad tabu az egyetemen: Nagy Marianna, az ELTE jogi karának dékánhelyettese az Indexnek elmondta, hogy az egyetem hallgatói és tanárai együtt gondolkodnak arról, hogy a jövőben miként előzhetik meg és hogyan kezelhetik a már megtörtént eseteket.

Nagy tájékoztatása szerint az egyetem klinikai szakpszichológust fog alkalmazni és egy 24 órás segélyvonalat biztosít minden szexuális erőszakot elszenvedett hallgatónak és oktatónak.

Mindemellett a kar előadássorozatot is szervez a történtek feldolgozása, jobb megértése érdekében, a karon működő diákkörök pedig konferenciát szerveznek a szexuális erőszakról.

November 22-én, a jogi kar dísztermében kezdődik a "16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen" nevű globális kampány a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület szervezésében, november 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának ENSZ által meghirdetett nemzetközi világnapján pedig ugyancsak a NANE-val együttműködve műhelymunkát szerveznek az egyetem tanítóképző karán.

A jogi karon közben "Együtt az Erőszak Ellen" címmel rendeznek konferenciát, melynek előadói a szexuális erőszak társadalmi és kriminológiai vonatkozásaival, valamint a jogi szabályozással és jogalkalmazással foglalkoznak majd.

A rendezvény egyik főbb célja, hogy feltérképezze az erőszak megelőzésére, az áldozatok segítésére szolgáló eszközöket is.