Bíróság elé állítanák Észak-Korea vezetőjét

Az ENSZ megtette az első lépést azért, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnál (ICC) emberiesség elleni bűntettek miatt induljon eljárás Észak-Korea ellen.

Az ENSZ Közgyűlés emberi jogi ügyekben illetékes bizottsága határozatban kérte fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, fontolja meg a phenjani vezetők bíróság elé állítását.

Szankciókat is követelnek azok ellen, akik emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el. A határozatról az ENSZ közgyűlése egészének is szavaznia kell.

Az előterjesztést 111-en szavazták meg. 55-en tartózkodtak, 19-en pedig ellene voksoltak. Figyelemreméltó, hogy Kína és Oroszország is nemmel voksolt.

Ez ugyanis azt jelzi, hiába utalják a kérdést a Biztonsági Tanács elé, a világszervezet legfőbb grémiuma akkor sem fogadja el a két ország várható vétója miatt.

A dokumentum alapja az ENSZ vizsgálóbizottságának februári jelentése volt, amelyben számos észak-koreai bűncselekményt tártak fel. Egyebek mellett rámutattak, éheztetik, kínozzák a rabokat.

Phenjan számára hatalmas diplomáciai vereség lenne, ha a közgyűlés is elfogadná a jelentést. Az ország ugyanis az utóbbi hónapban mindent elkövetett, hogy az emberi jogi bizottság ne indítványozza az észak-koreai vezetés elleni eljárást.

Phenjan egyebek mellett az atomkísérletek felújításával fenyegetett, s „szörnyű” következményeket helyezett kilátásba Európa számára.

Ugyanakkor békülékenységet színlelő lépésekkel is próbálkozott, Phenjanba hívták Marzuki Darusmant, az ENSZ rendkívüli megbízottját azzal a feltétellel, hogy állítsák le az ország elleni eljárást.

A jelentéstevő Michael Kirby kijelentette, „igazságosságot akarunk a legsúlyosabb bűncselekmények kapcsán, képviseljük az észak-koreaiak jogait” – hangoztatta Kirby, aki oldalak ezrein írta le teljes részletességgel az észak-koreai rémtetteket.

Szerző

Izrael sokkos állapotban

Publikálás dátuma
2014.11.20. 06:34
Sokan tekintették meg a zsinagógát ért károkat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ILIA YEFIMOVICH
Valósággal sokkolta Izraelt az a kedd reggeli merénylet, amely több év után a legsúlyosabb terrorakció volt az országban. Sokan attól tartanak, hogy az Irak és Szíria harmadát uraló Iszlám Állam (IS) szélsőséges ideológiája nemcsak a gázai, hanem a ciszjordániai palesztinok körében is mind népszerűbbé válik.

Bár tegnap nyugalom honolt Jeruzsálemben, érezhető volt a feszültség. A főbb csomópontoknál rendőrök posztoltak.

A keddi merénylet során zsinagógában imádkozó zsidókra támadtak. Négy izraeli vesztette életét, a két merénylőt lelőtték, kedden este pedig egy rendőr is belehalt sérüléseibe.

A veszély ellenére tegnap a hithű zsidók ismét imádkoztak a Har Nov zsinagógában. Közöttük volt Naftali Bennet gazdasági miniszter is – jelentette az ynet portálja.

Szakértők szerint a keddi merénylet csak a kezdet. A palesztinok körében ugyanis egyre népszerűbbé válhat az Iszlám Állam radikalizmusa.

Kivált a Gázai övezetben, ahol még nem heverték ki a néhány hónappal ezelőtt befejeződött háború következményeit.

A tél közeledtével még drámaibb helyzet alakulhat ki a régióban: sokan Izrael ellen fordulhatnak Gáza igen lassan haladó újjáépítése miatt.

Sok izraelit az is aggaszt, hogy az ország a nemzetközi diplomácia frontján is egyre rosszabbul áll, s mind jobban kezdi elveszíteni a Nyugat, vagy legalábbis néhány uniós tagország támogatását.

Erre utal, hogy a spanyol parlament kedd esti ülésén egyhangúlag elfogadta azt a nem kötelező érvényű határozatot, amellyel elismerték a független palesztin államot. Nemrégiben hasonló – szintén nem kötelező érvényű – határozatot fogadott el a brit és az ír törvényhozás.

Izrael a keddi merénylet után kemény válaszcsapást ígért. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök televíziós beszédében kifejtette, „új terrorhullám érkezett tetőpontjához”.

Elrendelte azon családok házainak lerombolását, akik behatoltak a zsinagógába. Fenyegetését már tegnap valóra is váltották. A miniszterelnök egy másik megnyilatkozásában a merénylőket emberi alakot öltött állatoknak minősítette.

Jichak Aharanovics rendőrségi miniszter szerint több polgárnak kell engedélyezni a fegyver viselését, hogy hasonló esetekben megvédhessék magukat.

Az izraeli kormányzat közvetetten Mahmúd Abbászt tette felelőssé a terrorakcióért. A belbiztonsági szolgálat, a Sin Bet vezetője, Joram Cohen ezzel szemben - a Hárec értesülései szerint - ellentmondott a kormányfőnek.

Azt közölte ugyanis, hogy Abbász sem közvetetten, sem pedig közvetlenül nem szólított fel terrorakcióra, nem is állna érdekében a terror szítása. Hozzátette ugyanakkor, néhányan értelmezhették úgy Abbász szavait, hogy terrorra szólított fel.

Elítélte a keddi merényletet John Kerry amerikai külügyminiszter, s eszetlen brutalitásról tett említést. Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia vezetője figyelmeztetett arra, hogy az erőszak erőszakot szül.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mindkét felet felszólította arra, hogy mindent tegyenek meg a feszültség enyhítéséért.

Szintén mindkét félhez szólt Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, aki visszafogottságra szólította fel őket, s figyelmeztetett arra, vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz az izraelieknek és a palesztinoknak.

A Hárec beszámolója szerint ciszjordániában ezzel szemben kétszáz palesztin ötven telepessel került összetűzésbe. A rendőröknek kellett szétválasztaniuk őket.

Az izraeli-palesztin béketárgyalások áprilisi félbeszakítása óta nagyon feszült helyzet alakult ki Izraelben.

Vasárnap egy palesztin buszsofőr holttestére bukkantak, családja szerint izraeli radikálisok lincselték meg, a boncolás azonban azt állította, hogy önkezével vetett véget életének.

Szerző

Összecsapások Hongkongban

Publikálás dátuma
2014.11.20. 06:32
Kaotikus állapotok alakultak ki a hongkongi parlament épületénél FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LAM YIK FEI
Kemény összecsapásokra került sor Hongkongban egy nappal azt követően, hogy kedden a rendőrség megkezdte a tüntetők barikádjainak felszámolását Admirality negyedben. A megmozdulások résztvevői szerdán megpróbálták megostromolni a parlament épületét. Betörték az épület ablakait és ajtajait. 

A rendőrség könnygázt vetett be, és botokkal verte a támadókat, így akadályozták meg, hogy bejussanak a törvényhozás épületébe. Négy 18-24 év közötti férfit károkozás miatt tartóztattak le – közölte a rendőrség. Három rendfenntartót kellett kórházba szállítani.

A rendőrök közlése szerint a tüntetők egy csoportja éjfél után próbált meg behatolni a parlament épületébe. Nem volt világos, hogy ők is a szeptember óta tiltakozókhoz tartoznak-e.

A jórészt fiatalokból álló ellenállási mozgalom tagjai szerint a regionális vezetés verőembereket fizet azért, hogy elszabaduljon a pokol, s a rendőrök a nyugalom megőrzésére hivatkozva lépjenek fel erőszakkal a tüntetők ellen.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy helyi idő szerint szerda hajnalban több álarcot viselő személy tódult a törvényhozás épületéhez. A tüntetők vezetője felszólította híveit, ne provokálják feleslegesen a rendőröket.

A hongkongi kormányzat élesen elítélte a parlament épületének megtámadását. Az épületet ideiglenesen lezárták, s felfüggesztették a parlament ülésszakát.

Kedden kezdődött meg a tüntetők kiszorítása, barikádjaik lebontása. Akkor Admirality nevű negyedben haladtak előre a rendőrök ellentmondást nem tűrően.

A Kínához tartozó városban még szeptemberben kezdődött meg az engedetlenségi mozgalom. A túlnyomórészt fiatalokból álló tüntetők amiatt vonultak az utcákra, mert csak a Peking által jóváhagyott jelöltek indulhatnak a 2017-es kormányzóválasztáson.

Alighanem a tüntetők sem számítottak arra, hogy megmozdulásuk ilyen sokáig eltart majd.

Amikor a jogi professzorok által életre hívott Occupy Central mozgalom október 1-re ülősztrájkot hirdetett a pénzügyi központba, senki sem számolt azzal, hogy a kezdeményezés polgári engedetlenségi mozgalommá terebélyesedik.

Ennek oka lehetett, hogy a hongkongiak nagy részét felbosszantotta a rendőrség tüntetőkkel szembeni szeptember 28-i kemény fellépése: könnygázt vetettek be a fiatalokkal szemben.

Később aztán a tüntetők elfoglalták a belváros nagy részét. Néhány héttel később ugyan több utcát újra megnyitottak, de sátorvárosukat nem bontották le.

A rendőrség időközben változtatott stratégiáján. A szeptemberi fellépést követően a belbiztonsági erők már nem lépnek fel erőszakkal (tegnap is csak arra hivatkoztak, hogy a tüntetők fellépésére kellett választ adniuk).

Arra számítottak ugyanis, hogy előbb-utóbb kifullad a mozgalom, illetve a lakosság nagy része a fiatalok ellen fordul. Úgy tűnik, ezt a taktikát siker is koronázta, mivel egy friss felmérés szerint Hongkongban már többen ellenzik a tüntetéseket, mint támogatják.

A Hongkongi Kínai Egyetem közvélemény-kutatása alapján a megkérdezettek több mint kétharmada, 67,4 százaléka úgy vélte, hogy a fiataloknak fel kellene számolniuk barikádjaikat.

A demonstrációkban részt vevők támogatottsága már csak 33,9 százalék. 43,5 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy ellenzik a tüntetéseket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a közvélemény egyetértene a kormányzóval.

A megkérdezettek negyven százaléka annak a véleményének adott hangot, hogy a vezetés rossz választ adott a megmozdulásokra, 48,5 százalék szerint pedig a kormányzatnak engedményeket kell tennie a fiataloknak.

A felmérést ezres minta alapján készítették. A megmozdulások kezdetén 31 százalék támogatta a polgári engedetlenségi mozgalmat, 46 százalék ellenezte.

Később, látván a fiatalok elszántságát, s a vezetés kompromisszumot elutasító magatartását, a támogatók aránya 38 százalékra emelkedett, az ellenzőké pedig 35 százalékra csökkent.

Csakhogy a megmozdulások negatív hatása egyre jobban érzékelhető a gazdaságban, ezért mind kevesebben értenek egyet a tüntetésekkel.

A rendőrség arra hivatkozva tisztította meg kedden az Admirality negyedet, hogy egy jogerős bírósági végzés született erről. Nyilvánvaló, hogy a helyi bíróságok a kormányzó érdekeinek megfelelő ítéleteket hoznak.

Ezért egyre több bírósági beadvány teszi majd lehetővé a rendőrök számára a barikádok lebontását további városrészeken is – közölte a South China Morning Post.

Várhatóan szintén még ezen a héten, alighanem már ma megkezdődik Mongkok „felszabadítása” is. A rendőrök felszólítják a tüntetőket arra, tegyenek eleget a bírósági végzésnek.

Az Amnesty International szerint Kínában keményebben lépnek fel az emberi jogi aktivistákkal szemben a hongkongi megmozdulások kitörése óta, s már legalább száz aktivistát tartóztattak le, akik közül legalább 33-an őrizetben is maradtak.

Szerző