Előfizetés

Kivonulhat Magyarországról a Vodafone

Nem zárkózik el a Vodafone attól, hogy több közép-európai érdekeltségét, köztük az ausztriai, a magyarországi és a csehországi leányvállalatát eladja, ha megfelelő ajánlatot kap rá - írja a Portfólio.hu a brit távközlési cég vezérigazgatójának szavaira hivatkozva. 

Vittorio Colao a Reuters tudósítójának azt mondta: nincs kizárva, hogy megfelelő ajánlat esetén egyes, nem a fő piacának számító érdekeltségeit értékesíti a Vodafone. A vezérigazgató a Morgan Stanley barcelonai konferenciáján adott interjújában pontosította is szavait, ekkor jelölte meg a terv kapcsán érintett országokat, köztük Magyarországot.

A Vodafone-vezér, amely a világ második legnagyobb mobilszolgáltatójának számít az előfizetők számát tekintve a China Mobile után, arról is beszélt, hogy teljes körű távközlési szolgáltatóvá válna, a hazai piacán jövőre szélessávú és televíziós szolgáltatásokat indítana. 

A Vodafone Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkenő árbevételt ért el, és az elmúlt években veszteségesen működött, ez is érv lehet amellett, hogy az anyacég eladná magyarországi operációját.

forrás: portfolio.hu

A Vodafone cáfol - mégsem tervezik a kivonulást
A Vodafone Group nem tervezi a magyarországi érdekeltség eladását - közölte a Vodafone Group. A cég közölte, a félreértés abból adódik, hogy Vittorio Colaonak feltettek egy kérdést, ami arra vonatkozott, hogy a cég eladná-e egyes érdekeltségeit. A tájékoztatás szerint Colao a kérdésre válaszolva mindössze annyit mondott: a Vodafone általános elvként vallja, hogy a részvényesei érdekében mindig nyitott a portfóliója esetleges módosítására. A vezérigazgató általánosságban nyilatkozott és semmilyen módon nem állt szándékában azt sugallni, hogy a Vodafone csoportnak ilyen jellegű konkrét tervei lennének bármelyik helyi piacára vonatkozóan - közölte a Vodafone Magyarország.

 

Folytatódik a költségvetési vita

Ma folytatódik a vita a kormány jövő évi költségvetési törvényjavaslatáról az Országgyűlésben.

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődött, a napirenden kizárólag a 2015-ös büdzsé általános vitájának folytatása szerepel. A kormányoldalnak és az ellenzéknek napközben összesen 6-6 óra áll rendelkezésére véleményük kifejtésére.

A parlament szerdán reggel kezdte tárgyalni a jövő évi költségvetést. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előterjesztést ismertető expozéjában azt mondta, a családok megerősítését, a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést segíti majd a 2015-ös büdzsé. Közölte továbbá, hogy jövőre elindul minden idők egyik legnagyobb gazdaságfejlesztése Magyarországon: az európai uniós forrásokból megvalósuló programokra, beruházásokra több mint 2500 milliárd forintot, a bruttó hazai termék (GDP) 7,5 százalékát költi a központi költségvetés 2015-ben.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője ezzel szemben egy elszegényedő társadalom büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A szocialisták vezérszónoka azt mondta, a kormány az ország harmadát még szegényebbé teszi, végletesen ketté akarja szakítani a társadalmat. A többi ellenzéki párt is éles szavakkal kritizálta a jövő évi büdzsét, ami miatt  jövőre folytatódik a társadalom kettészakadása.

Késések az elővárosi vasútvonalon

Vác és Göd között műszaki okok miatt nem működik üzemszerűen a vasúti jelző- és biztosítóberendezés, ezért a vasútvonalon közlekedő vonatok általában fél órát késnek. 

A MÁV közleménye szerint a Vác és Göd közötti szakaszon a sorompók sem működnek, a vasúti átjárók előtt csak 15 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak a vonatok. Kavalecz Imre sajtóügyeletes elmondta azt is: az utasoknak azzal is számolniuk kell, hogy a Vác és Budapest közötti zónázó vonatok ideiglenesen kimaradnak a ma reggeli menetrendből, a Szobról Budapestre közlekedő vonatok ezért Váctól mindenhol megállnak.

A Vác-Budapest közötti útvonalon a Volán-járatok ebben az időszakban kivételesen elfogadják a vasúti menetjegyeket és bérleteket is.