Orbán retorikát váltott

Publikálás dátuma
2014.11.24. 06:06
Orbán Viktor miniszterelnök a magyar közmédiának nyilatkozik Vilniusban 2014. november 23-án, miután magyar katonákkal találkozo
A volt kommunista Európában a nyugatpárti liberálisok és populista, nacionalista és tekintélyelvű ellenfeleik közötti versengésnek még messze nincs vége - írta szombati vezércikkében a The Washington Post. A szerkesztőségi cikk a csehszlovák "bársonyos forradalom" 25. évfordulója, illetve annak alkalmából jelent meg, hogy az amerikai kongresszusban a héten avatták fel az ellenzékiből cseh elnökké választott Václav Havel mellszobrát. 

Az írás szerint Milos Zeman cseh elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök "virtuális szócsövévé" vált azzal, hogy "közönséges kifejezésekkel" ítélte el az orosz politikai foglyokat és tagadta az ukrajnai orosz agressziót. "Még nyugtalanítóbb Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki Budapesten lebontotta a demokratikus fékeket és ellensúlyokat, miközben Putyinra modellként hivatkozott" - fogalmaztak.

A cikk ugyanakkor "bátorítónak" nevezte, hogy az évforduló hetén szerte a régióban demokráciapárti és nyugatbarát "érzelemkitörést" lehetett megfigyelni. Kitért arra is, hogy Prágában és Budapesten nagy tüntetések voltak Zeman és Orbán ellen. A lap szerint országában Orbán és Zeman továbbra is jelentős támogatást élvez "de bátorító az, hogy sokan (...) a nyugati liberális értékeket tettek magukévá, és nem a putyini nacionalizmust a maga kellemetlen, homoszexuálisokat és más kisebbségeket gyűlölő felhangjaival".

Eközben a magyar kormányfő Litvániában beszélt Ukrajnáról. Orbán Viktor szerint Magyarország történelmi tapasztalatából kell kiindulni, vagyis hogy az országnak korábban volt közös határa a Szovjetunióval, és "nem voltunk tőle boldogok". A miniszterelnök szerint az az ország érdeke, hogy "Magyarország és Oroszország között mindig legyen valami, ez a valami a szuverén Ukrajna lehet." Arról is beszélt, hogy a mai helyzetben elsőbbséget élveznek a biztonsági kiadások.

Szerző

Gyurcsány: Utcára, magyar!

Publikálás dátuma
2014.11.24. 06:05
Gyurcsány szerint a rendszer és a kormány megbuktatása csak eszköz, a végcél az új köztársaság megteremtése FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Az erőszakos eszközökön kívül minden erővel meg kell próbálni kikényszeríteni az előrehozott választásokat, nem szabad engedni, hogy a kormány kitöltse a négyéves ciklust - mondta a DK szombati kongresszusán Gyurcsány Ferenc. A pártelnök dicsérte az elmúlt hetek tiltakozó mozgalmait, ám a Nem Némulunk El csoport közölte, Gyurcsány és a DK közeledését ugyanúgy elutasítja, mint minden más parlamenti pártét.

Ötven percben összegezte a Demokratikus Koalíció (DK) céljait és politikáját Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke pártja szombati kongresszusán közölte, minden erővel meg kell próbálni kikényszeríteni az előrehozott választásokat, nem szabad engedni, hogy a kormány kitöltse ezt a négyéves ciklust. Ebből következik, hogy fel kell gyorsítani az ellenzéki oldal felkészülését, annál is inkább, mert a kormány intézkedései ellen tiltakozók is ezt akarják. Beszéde elején Markó Béla Magyar kert című verséből idézett Gyurcsány, melynek első és utolsó versszakát ajánlotta mindenki figyelmébe: "A magyar kert nagyon magyar, itt legfagyalabb a fagyal." Illetve: "Egyik fele komédia, másik fele tragédia." Ezt követően pedig hosszan elemezte a tüntetéseket szervező új ellenzéki mozgalmak céljait, rokonítva azokat saját elképzeléseivel.

Hogy Gyurcsány valóban előrehozott választásokra készül, jelzi, hogy miközben az új mozgalmak törekvéseit elemezte, tíz pontban saját programját is meghirdette, amely szerinte összekötheti a sokszínű ellenzéket. Eszerint meg kell buktatni a jelenlegi korrupt rendszer, mert különben az maga alá temeti az országot, ám nem lehet erőszakos eszközöket használni, el kell utasítani minden olyan hangot, amely forradalmat, népfelkelést vizionál. Előrehozott választásra azonban szükség van, ennek reményében pedig fel kell gyorsítani a kormányzati felkészülést, hogy Orbán rendszerét ne demokratikus káosz kövesse. A rendszer és a kormány megbuktatása csak eszköz, mert a végcél az új köztársaság megteremtése - tette hozzá. Kiemelte, felelősek azért, hogy az ország "Orbán után" kormányozható legyen és hogy annyira gyengítsék meg "Orbán világát", hogy utána a demokratikus erőknek ne kelljen "a tarkójukon érezni az orbáni önkény hideg leheletét".

A keleti nyitás és hintapolitika helyett nyugati irányultságot, szabad ügyészséget, bíróságot, médiát, egyházalapítást sürgetett, valamint azt, hogy hagyják békén a civileket. Egy kormánytól független antikorrupciós hatóság létrehozását is a célok között említette. Le kell törni az oligarchák hatalmát és el kell őket számoltatni - mondta a pártelnök, hozzátéve: az első számú oligarcha Orbán Viktor.

Van ok a csalódásra, a haragra, a közfelháborodásra, és "én üdvözlöm ezt a hangot" - fogalmazott Gyurcsány. Nagyszerűnek nevezte az elmúlt hetek népmozgalmait, és közölte, nem hiszi, hogy a tüntetők "ki akarják dobni" a parlamentáris demokráciát, majd kiadta a jelszót: "utcára magyar!". Gyurcsány szerint a magyar parlamenti demokrácia csaknem halott, ezért nem maradt más, mint a közvetlen demokráciagyakorlás, az ellenállás. Arról is beszélt, hogy a választások után új alkotmányra és új szociális-gazdasági szerződésre van szükség, mert a szegénység, a segélyek megvonása a politikai stabilitást veszélyezteti.

Külpolitikai témára áttérve kijelentette, Ukrajna vezetői kezdeményezni szeretnék a NATO-csatlakozást, ami egy új, minden korábbinál veszélyesebb konfliktus előszobája lehet Oroszország és az atlanti világ között. Figyelmeztetett, hogy ebben a helyzetben józanságot és felelősséget várnak el a kormánytól, mert nincs semmi, amiért megéri kockáztatni a nemzet és az európai béke sorsát. Nincs tovább kétértelmű magatartás és kétértelmű szó, a legegyértelműbben együtt kell működni a szövetségeseinkkel és szembefordulni Oroszországgal - szólította fel a kormányt.

A DK elnöke szerint ezek azok a követelések, amelyek összeköthetik az ellenzéki mozgalmakat, hogy legalább távoli barátok, szövetségesek legyenek. Úgy vélte, az utcai tüntetések a DK által is szorgalmazott "nemzeti ellenállás" részei - még akkor is, ha a szónoklatok az elmúlt huszonöt év egészével szakítanának. Szerinte nem kell csodálkozni, ha a tüntetéseken nem fogalmazódik meg kész program, ha ugyanis vissza akarunk térni a normalitás világába, először el kell utasítani a jelenlegi hatalmat, amely Gyurcsány szerint egy korrupt diktatúra.

A Hungexpo egyik csarnokában tartott rendezvény elején egy kisfilmet vetítettek, amelyben egyebek mellett elhangzott Varju László pártigazgató egyik mondata is: "az ég kék, a fű zöld, Orbán hazudik". Majd bemutatták Gianni Pittella, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti frakcióvezetőjének videoüzenetét. A kongresszus kezdetekor Molnár Csaba ügyvezető alelnök bejelentette: 1234 párttag jelent meg a helyszínen.

Elutasított közeledés
A Nem Némulunk El csoport a beszéd elhangzása után közleményben utasította el Gyurcsány közeledését. "Az előrehozott választások követelése értelmetlen mindaddig, amíg a választási rendszerünk aránytalan és igazságtalan, továbbá nem alkalmas arra, hogy a szavazók akarata érvényesüljön" - írták.
Arra kérték a többi politikai pártot is, se a megmozdulásokat szervező aktivistákat, se a felháborodott embereket, akik egyes megmozdulásokat támogatnak, ne használják fel saját propagandájuk kifejtéséhez.Szerző

Újabb lesen Szijjártó csapata

Publikálás dátuma
2014.11.24. 06:04
Szijjártó Péter Moszkvában. MTI Fotó: Moszkvai magyar nagykövetség
Ausztráliában lesz követségi sajtóattasé Szijjártó Péter külügyi és külkereskedelmi miniszter korábbi futsalcsapatának kommunikációs felelőse - értesült az Index. A Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub korábbi sajtósa, Gyombolai Zsófia is a Szijjártó vezette Külügyi és Külgazdasági Minisztérium szolgálatába állt a csapat több játékosával, illetve csapat körüli segítővel együtt. 

Gyombolai október óta alkalmazott a minisztériumban, jövő évtől pedig Ausztráliában a magyar nagykövetségen kap állást. A minisztériumot megelőzően - Schmitt Pál elnöksége idején - dolgozott a Köztársasági Elnöki Hivatalban, aztán az Országgyűlés Hivatalnál a Fidesz Frakció Külügyi Kabinetjében, mint titkárságvezető.

Megírtuk: sorra derül ki Szijjártó futsal csapattársairól, hogy a miniszter környezetében kapnak állást, miközben 107 embert elbocsátanak a külügy állományából. A hat "futsall-légiós" közül, mint a vs.hu kiderítette, a bruttó 885 ezer forintot kereső Benkő Szilárd kvázi kabinetfőnököt azért nem lehetett kinevezni, mert nincs diplomája. Egy másik csapattárs, Temesi Norbert korábban tanácsadóként, most pedig protokollreferensként tevékenykedik Szijjártó alatt.

Andréka Domonkos 2010-12 között a Miniszterelnökség, Miniszterelnöki Protokoll Osztályának munkatársa volt, majd a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub ügyvezetőjeként dolgozott, most a külügy protokollfőnöke. A minisztérium szerint ezekkel az emberekkel kivétel nélkül megvannak elégedve a feletteseik, s kiemelték: a tárca "soha nem vette figyelembe és nem is szólt bele, hogy melyik munkatársa milyen hobbit űz szabadidejében".

Szerző