Tommy Vig magyar zenészekkel lép fel Budapesten

Tommy Vig világhírű vibrafonos, ütőhangszeres a hazai dzsesszélet ismert alakjaival játszik együtt szombaton a Budapest Jazz Clubban.

Az esten a jazzma.hu által meghirdetett szavazás alapján legnépszerűbbnek számító magyar dzsesszmuzsikusok társaságában lép fel Tommy Vig. Zenéjük a kortárs, klasszikus kamaradzsessz kombinációja, főleg eredeti Vig-kompozíciókkal és szokatlan stílusban. A műsor amerikai sztenderdeket, Thelonious Monk, Johnny Green, George Gershwin szerzeményeit is tartalmazza.

Közreműködik: Tommy Vig (dob és vibrafon), Zana Zoltán (bariton szaxofon), Joe Fritz (klarinét), Papp Mátyás (harsona), Csuhaj Barna Tibor (nagybőgő), Jeszenszky György (dob).

Tommy Vig, a 2006-ban hazatelepült vibrafonművész, dobos, zeneszerző fél évszázadon át aratott sikereket az Egyesült Államok dzsesszszínpadain. 1956-ban hagyta el Magyarországot, ahol hétévesen már játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban, egy évvel később pedig lemeze jelent meg Bécsben osztrák dzsesszszólistákkal. Távozása után előbb a bécsi Zeneakadémián Joe Zawinul triójában dobolt, majd 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban élt és muzsikált.

Fellépett Frank Sinatrával, Miles Davisszel, Sammy Davis Jr.-ral, Michel Legrand-nal, Quincy Jonesszal, a Beach Boysszal, a Manhattan Transferrel, Woody Allennel, Rod Stewarttal, Diana Rosszal és Michael Jacksonnal is, 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője volt.  Filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként, vibrafonosként a Warner Bros, a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott. Több mint 1400 stúdiófelvételt készített, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át. A közelmúltban elkészült lemezének címe: Tommy Vig 2015: The Time Traveler.

Szerző

Szentmargitbánya: Tosca a kőfejtőben

Publikálás dátuma
2014.11.25. 06:50
A Tosca „angyali” díszletterve FORRÁS: ARENARIA.AT
Évek óta több tízezer látogatót vonz a Kismarton közelében lévő ausztriai szentmargitbányai operafesztivál, amely jövő nyáron Puccini Tosca című művét tűzi műsorra. A premiert július 8-án rendezik és a sorozatból 15 előadást tartanak. Az előadás előkészületeiről Bécsben tájékoztatták a sajtó munkatársait.

A produkció rendezője az elsősorban filmrendezőként ismert, temesvári születésű, osztrák állampolgárságú, de alapvetően csaknem negyven éve Los Angelesben élő Robert Dornhelm.

Olyan alkotások kötődnek a nevéhez, mint a 2008-ban készült Bohémélet című operafilm, a Nyugatra című mozijáért Emmy díjra, a Rekviem Dominikért című filmjéért pedig Golden Globe díjra jelölték.

A Rudolf főherceg életét bemutató filmjéért több rangos elismerést vehetett át. Operarendezőként is kipróbálta már magát, hiszen a szentmargitbányai kőfejtőben 2013-ban a Bohéméletet, idén pedig az Aidát vitte színre.

A rendezőt arról kérdeztük, hogy miközben több ezer nézőnek játszanak, miként tudják megtartani a produkció intimebb, kamaraopera jellegét.

Robert Dornhelm elmondta, hogy már az Aidánál is erre törekedtek, de emellett különböző vizuális eszközökkel, illetve filmbejátszásokkal igyekeznek a cselekménnyel párhuzamos történéseket is megmutatni, ezzel úgy mond kiterjeszteni az opera világát.

Az opera karmestere a drezdai Michael Güttler, aki tavaly nyár óta a Finn Nemzeti Operaház vezető dirigense.

Sokan akkor figyeltek fel rá, amikor a moszkvai Mariinszkij Színházban Valerij Gergiev helyett beugrással vezényelte Wagner Ringjéből a Nibelungok gyűrűjét, valamint a Parsifalt. 2007-ben újabb sikeres beugrást abszolvált, mégpedig a párizsi Bastille Operában, ahol a Lohengrint vezényelte.

A nézők most is, mint a korábbi előadásoknál különleges színpadképre számíthatnak. A Tosca díszlettervezője Amra Bergman zongoraművésznek indult, majd a Bécsi Képzőművészeti Egyetem díszlettervező szakán végzett.

Az elmúlt években dolgozott a salzburgi, a bochumi és a bécsi józsefvárosi színházban. Szabadtéren Mörbischben tervezett díszletet két évvel ezelőtt. Több lábon áll, hiszen jól jegyzett divatcége is van, melyet 2006-ban alapított.

Nemrégiben a Tosca rendezőjével, Robert Dornhelmmel Rómában járt, a látottak többek közt a római Angyalvár épülete ihlette a színpadképet, amely egy hatalmas angyalt formáz majd, az óriás alak kinyitja a szárnyait és ebben a térben játszódik majd az opera cselekménye.

Figyelemre méltó a produkció szereposztása is, hiszen a címszerepet Alexia Voulgaridou görög szoprán alakítja, Cavaradossit Andréa Caré és Yusif Eyvazov formálja meg felváltva, Scarpia szerepében Marco Vratogna és Davide Daniami lép színpadra, míg Angelottit Alessandro Spina és Alexander Krasnov alakítják majd.

A fesztiválnak otthont adó szentmargitbányai kőfejtő tulajdonosa, az Esterházy Betriebe és a kft. által létrehozott új rendező cég, az Arenaria képviselői több mint nyolcvanezer fizető vendéget várnak a 2015-ös rendezvénysorozatra.

A Toscára már 29 euróért lehet jegyet kapni, a legdrágább belépőért 119 eurót kell fizetni.

Szerző
Frissítve: 2014.11.24. 21:23

Közelkép - Televízió – kutyáknak

A hírek szerint augusztus 1-je óta Dog Tv működik Amerikában, méghozzá 24 órában. Az ötletgazda szerint ugyanis, ha nincs otthon a gazdi, akkor a kutya unatkozik. S ha az emberek használta csatornát hagynák nyitva, az idegesítené a kutyusokat, mert túl zajosak, felizgatná az ebeket.

A feltaláló pedig, - aki áruló a maga nemében, mert neki macskái vannak -, megnyerte a bostoni egyetem néhány munkatársát, és nekik volt az a meggyőződésük, hogy az ebeknek finomabb tónusú adásokra van szükségük.

Az interneten hírt adó portál szerint elkészültek a videók. Sokat kellett készíteni, hiszen 24 óra az igen nagy idő, és a kényesebb ízlésű állatoknak mégsem lehet ugyanazt adni állandóan.

Ezeken a videókon labdákat kergetnek, tóban úszkálnak, fűben ugrálnak, szaglásznak, és így tovább. Többen hivatkoznak arra, hogy hasonló nyugtató céllal készülnek a bébi-televíziók, bár nem tudom, hogy az apró emberekre mi hat nyugtatóan.

Én minden esetre láttam egy orosz híradófelvételt vagy két percben. Ezen, a két lábon járni még nem tudó csöppségek láthatóak, akik viszont vidáman és meglepő gyorsasággal kúsznak- másznak négykézláb.

„Futópályát” festettek fel számukra, vagy tíz méter hosszan, a startjelre elindultak a „versenyzők”, akiket csörgővel, vagy cumisüveggel hátrálva az orruk előtt, biztattak az eszement szülők. Nem tudom ki lett a győztes és mit kapott. Ami azt illeti a kutyatévének nem jósolok nagy jövőt.

Nemzetközi tapasztalatok szerint, a kutyák nem, vagy alig figyelnek a televízió képernyőjére. Például a mi kis uszkárunk, a tőle három szobányira lévő ablakon át megérzi, ha a járdán egy másik kutya megy, és éktelenül ugatni kezd, de ha a képernyőn kutyát lát oda se bagózik.

Egy kommentelő azt kérdezte: lesz-e kutya-pornó. Szellemesebb volt az a beírás, amelyik azt állapította meg, hogy a számunkra, felnőttek számára készült televíziók, már régen birkáknak néznek minket.

Témák
Amerika Dog Tv
Frissítve: 2014.11.24. 21:26