Előfizetés

Nyelvvizsgabotrány: 41-en a vádlottak padján

Publikálás dátuma
2014.11.25. 14:32
Sz. I.-né és negyven társa ellen a nyelvvizsgabotrány ügyében indult büntetőper első tárgyalási napja. FOTÓ: Kovács Tamás/MTI
A vádirat-ismertetéssel kedden megkezdődött a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt negyvenegy ember ügyének tárgyalása első fokon az úgynevezett nyelvvizsgabotrányban a Monori Járásbíróság ügyeként a Budapest Környéki Törvényszéken.

A tárgyalásokat - kirendelés alapján - a Budapest Környéki Törvényszék bírájának vezetésével a törvényszék budapesti központi épületében tartják. Az elsőrendű vádlott Sz. I.-né és 40 társa ellen indult eljárásban a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség képviseletében Marafai Tamás kezdte meg a kétnaposra tervezett vádirat-ismertetést a Szegedi Gyöngyvér tanácsa által tárgyalt büntetőperben.

A vád szerint a nyelvvizsga-bizonyítványok korrupciós megszerzésére szakosodott bűnszervezet tíz évig tevékenykedett, felszámolása 2013 márciusában kezdődött meg. A bűnszervezet tagjai személyesen, újságokban, szórólapokon toborozták azokat, akik nem tudással, hanem pénzért akartak német vagy angol nyelvből közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgához jutni. A jelentkezőktől a szervezők eltérő, a vizsga szintjéhez, illetve a vizsgázó anyagi helyzetéhez igazodó árat kértek százezer és kilencszázezer forint között.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

A vádlottak között vannak az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjának (ITK) mint vizsgaközpontnak az egykori munkatársai, valamint a budapesti NovoSchool Kft., a vecsési Studium 98 Nyelviskola és Oktatási Központ Kft. és a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület váci szervezetének mint vizsgahelyeknek az alkalmazottai. A bűnszervezet tagjai Budapesten, Vácon és Vecsésen működő nyelvvizsgáztató helyek dolgozóinak megvesztegetése révén előre megszerezték az írásbeli és laborfeladatokat, és ezekből személyre szabott megoldásokat készítettek, amelyeket a vizsgázók e-mailben vagy személyesen kaptak meg. A vizsgáztatók a szóbelin előre egyeztetett kérdéseket tettek fel.

Havonta átlagosan harmincan jutottak így nyelvvizsgához; köztük 110 rendőr, 27 pénzügyőr, 28 büntetés-végrehajtási dolgozó, 48 tűzoltó, valamint több ügyvéd, egyetemi oktató, végrehajtó és élsportoló.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség nyár végén 1009 gyanúsítottal szemben fejezte be a nyomozást, és 41 ember ellen emelt vádat önálló intézkedésre jogosult személy által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Monori Járásbíróságon. Több mint kilencszáz gyanúsított esetében vádelhalasztást alkalmazott, huszonötöt megrovásban részesítettek, körülbelül harminc emberrel szemben pedig - mivel nem lehetett bizonyítani bűncselekmény elkövetését - megszüntették a nyomozást, tájékoztatta korábban Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Mivel a vádelhalasztás ellen hetvenhatan panasszal éltek, velük szemben vádemelésre került sor, s a bíróság kedden, a tárgyalás kezdő napján jelezte, hogy a cselekmények összefüggése okán indokolt az ügyeket egyetlen eljárásban tárgyalni, vagyis egyesíteni (ebben az esetben a vádlottak száma 117 főre ugrik).

Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta: mivel a 76 főből 40 rendőr, 10 pénzügyőr, két tűzoltó, egy büntetés-végrehajtási dolgozó, így az ő ügyükben katonai bíróság jár el, amennyiben a bűncselekményt a szolgálati helyükön vagy a szolgálati viszonyukkal összefüggésben követték el, éppen ezért lehetséges, hogy az ügy - mind a 117 szereplővel - katonai bíróságon folytatódik.

A szóvivő közölte, hogy a kenőpénzeket elfogadó egyes szereplők között volt olyan, aki 31 millió forintot kapott összesen 451 embertől; az elsőrendű vádlott, Sz. I.-né összesen 1391 emberrel került így kapcsolatba és megközelítőleg 28 millió forintban részesült, míg egy házaspár együtt 30 millió forintot szedett össze.

DK: "Erőszakot követnek el" a forintosítással

A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja a devizahitelek forintosításáról, illetve a fair bankokról szóló, kedden megszavazott törvényeket.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja, Varju László független képviselő keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a forintosítással a jogalkotó "erőszakot követ el", mert néhány kivételt leszámítva, mérlegelési jog nélkül, mindenki számára kötelezővé teszi az átváltást. Szerinte igaza van azoknak, akik felháborodnak az átváltási árfolyamon.

A képviselő tisztességtelennek és alkotmányellenesnek nevezte a fair bankokról szóló törvényt. Függetlenül attól, hogy mit gondolnak a bankok devizahitelesekkel kötött szerződéseiről, egy jogállamban mindenkinek kijár a tisztességes eljáráshoz való jog, de ezt a jogot a törvény elvette a pénzintézetektől - értékelt a képviselő.

Goodfriendet Obama bízta meg - marad a fővárosban

Publikálás dátuma
2014.11.25. 13:12
André Goodfriend Washingtonban. Forrás: Facebook
Az amerikai külügy tisztviselője határozottan cáfolta, hogy az év végén hazahívnák André Goodfriendet - írja az atv.hu. Még tegnap írtuk, hogy a köztévé szerint az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének napjai meg vannak számlálva, miután kiderült, hogy december elsején az amerikai szenátus arról szavaz, hogy ki lesz az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. Thomas Melia szerint az ügyvivőt nem küldik haza az amerikaiak, mivel "Goodfriend azt a munkát végzi Budapesten, amivel a miniszter és az amerikai elnök megbízta."

Tegnap a valasz.hu-ra hivatkozva írtuk, hogy Goodfriend ott volt az internetadó elleni tüntetésen, sőt a baloldali, liberális értelmiség zártkörű összejövetelére is elment. André Goodfriend személyesen látogatott ki az internetadó elleni tüntetésre. Fotókat is készített és feltette az internetre. Ez volt az a demonstráció, amelynek a végén megdobálták a Fidesz székházát - emlékeztet a híradó.hu. Thomas Melia, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára szerint azonban az ügyvivő csak a munkáját végezte.

Az amerikai külügy tisztviselője az ATV-nek adott interjújában határozottan cáfolja az M1 Híradó azon értesülését, miszerint december elején hazahívhatják Magyarországról André Goodfriendet. Az amerikai kormányzati tisztviselő szuperlatívuszokban beszélt az amerikai ügyvivőről.

Szerinte Goodfriend egyike a leglenyűgözőbb, legtekintélyesebb diplomatáknak, aki az amerikai diplomácia számára olyan fontos helyszíneken szolgált mint Oroszország, India, Izrael vagy Szíria. Hozzátette: Goodfriend azt a munkát végzi Budapesten, amivel a miniszter és az amerikai elnök megbízta.  

„Az az állítás, miszerint (Goodfriend) részt vett egy demonstráción nem teljesen igaz. Elment megtekinteni egy tüntetést, találkozott a részvevőkkel, kisebb-nagyobb csoportokkal, kormánypártiakkal és kormányellenesekkel, olyanokkal is, akiket nem érdekel a politika: tehát pontosan azt tette, ami a munkája. A főnökei nagyon nagyra értékelik itt Washingtonban” - nyilatkozta Melia az atv-nek.

Szavaz a szenátus a nagykövetjelöltről
Mint a Népszava is megírta, az amerikai szenátus december 1-jén szavaz a budapesti amerikai nagyköveti posztra pályázó Colleen Bradley Bell kinevezéséről. Bellt, aki Barack Obama újraválasztási kampányának egyik nagy adománygyűjtője volt, tavaly novemberben jelölte a Fehér Ház.
Két másik politikai kinevezett jelölttel együtt idén februárban hallgatta meg a szenátus külügyi bizottsága, mindhármuk felkészültségével akadtak gondok. Washingtonban ennek kapcsán kiújult a vita arról, helyes-e karrierdiplomaták helyett adománygyűjtőket nagyköveti posztra delegálni. Mivel a félidős választások nyomán januártól kisebbségbe kerülnek a demokraták a szenátusban, az új kongresszus hivatalba lépését követően a három bírált jelölt megerősítésére csekély esély lenne.
A Washington Post jelentése szerint Harry Reid, a szenátus demokrata többségi vezetője feltehetőleg biztos abban, hogy meglesz a szükséges 51 szavazat Colleen Bell, illetve az Argentínába készülő Noah Mamet kinevezésének jóváhagyásához. Az oslói nagykövetjelölt nevét nem terjesztették fel szavazásra.