Előfizetés

Csütörtökön szavaznak a radikális vezérről

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a határozattervezetről, amelyben a testület határozottan elítéli Vojislav Seselj, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) gyűlöletbeszédét. „Az EP a leghatározottabban elítéli Vojsilav Seselj gyűlöletbeszédét meg az egykori Jugoszlávia területén történt háború áldozatait sértő megnyilatkozásait, beleértve Seseljnek a vukovári áldozatok emléknapján tett kijelentését is” – olvasható a dokumentumban, amelyet a vajma.info idézett a Tanjug hírügynökség jelentése alapján.

Az EP a szerbiai kormánytól követelni fogja, hogy határolódjon el az SRS vezérének kijelentéseitől, amelyekben a balkáni határok módosítására szólít fel és becsmérlően szól más nemzetekről, illetve azok képviselőiről. Még nem ismert a határozat tervezetének végső változata. A dokumentum sürgősségi eljárásban való megvitatását, a strasbourgi plenáris EP-ülés napirendjére tűzését egyébként az EP horvátországi képviselői kérték a múlt héten, a rezolúció pedig jelenleg a parlamenti képviselőcsoportok intenzív tárgyalásainak témája.

A hágai nemzetközi törvényszék (ICTY) kritikájának megfogalmazása kapcsán sem jutottak még közös álláspontra. Mint ismeretes, az ICTY 12 év vizsgálati fogság után nemrégiben ideiglenesen szabadlábra helyezte Vojislav Seselj úgy, hogy nem tiltotta meg neki politikai tevékenység folytatását.

Hallottak Snowdenről, de nem változtatnak netezési szokásaikon

Bár az internetezők nagy többsége értesült Edward Snowden vádjairól, s az emberek tisztában vannak azzal, hogy könnyen megfigyelhetik őket, mégsem változtattak internetezési szokásaikon – közölte a CIGI nevű kanadai szervezet. Összesen 24 országban 23 ezer a világhálón szörfölő személy szokásainak elemzése alapján jutottak erre a következtetésre.

A megkérdezettek 60 százaléka közölte, hogy ismerik a Snowden-ügy részleteit, s tudják azt, mit is közölt az amerikai titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyeléseiről. A németeknél például 94 százalék ismeri az ügyet, ami nem is meglepő, hiszen az országban nagy felháborodást keltett, hogy Angela Merkel telefonját is megfigyelték. Ugyanakkor mindössze 39 százalék tett lépéseket azért, hogy internetes kommunikáció biztonságosabb keretek között folyjon. 43 százalék azt közölte, az ügy kirobbanása óta nem keres fel bizonyos internetes oldalakat, illetve elkerül némely mobiltelefonos applikációt.

Zöld lámpa a kormányfő büszkeségének

Megszavazta az olasz alsóház az úgynevezett Jobs Act nevű törvényt, amely megkönnyíti a felmondást a munkaadó számára. A jogszabályt 316 igen szavazattal hat ellenszavazat és öt tartózkodás mellett szavazták meg. A voksolás nagy győzelem Matteo Renzi kormánya számára, mivel még saját tömörülésén, a Demokrata Párton (PD) is belül sokan bírálatokkal illették azt, mondván: szembemegy a demokraták alapelveivel, hiszen nem a munkavállalók értekeit védi. A szavazás előtt a PD harminc tagja nyilatkozatot adott ki, amelyben megvilágították, miért kívánnak távol maradni a voksolástól. A dokumentum szerint bár több módosítást is végrehajtottak az eredeti javaslaton, ezt sem tartják elegendőnek. Meglepetésre viszont a PD előző elnöke, a törvény legnagyobb bírálója, Pier Luigi Bersani előzőleg jelezte, bár a törvény nem meggyőző számára, mégis az igen gombot nyomja meg, tartja ugyanis magát a pártfegyelemhez.

A Jobs Actot már korábban megszavazta a szenátus, így a törvény már csak Giorgio Napolitano elnök jóváhagyására vár. A jogszabályt számos bírálattal illették a szakszervezetek, több alkalommal is tüntettek ellene az elmúlt hetek folyamán.

Megszólalt az ügyben Silvio Berlusconi is. A volt, még házi őrizetben tartott miniszterelnök úgy vélte, folytatni kell az együttműködést Matteo Renzivel. A miniszterelnök több ízben is egyeztetett Berlusconival a jelentősebb törvényekről. A volt miniszterelnök úgy vélte, az együttműködésnek ki kell terjednie a következő olasz elnök megválasztására is. Napolitano várhatóan újévi beszédében jelenti be távozását.