Horváth reagált -"Röhejes a NAV-jelentés!"

Publikálás dátuma
2014.11.26. 13:47
FOTÓ: Facebook
Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt dolgozója szerint "komolytalanok, röhejesek" az adóhivatal nyilvánosságra hozott vizsgálati dokumentumai. A volt dolgozó szerdán azt mondta, hogy az 1200 oldalas iratanyagban semmi nem támasztja alá a vele kapcsolatban megfogalmazott következtetéseket. Arra a felvetésre, hogy egy interjúban azt mondta, nincs bizonyíték a korrupcióra, azt mondta, hogy arról neki nem is kell tudnia, azt a hatóságoknak kell felderíteniük.

A NAV nyilvánosságra hozta annak a vizsgálatnak a dokumentumait, amelyet Horváth András tavaly novemberi állításainak elhangzása után végeztek el. Szerintük a vizsgálat megállapította, az adóhivatal volt munkatársa alaptalanul állította, hogy a NAV nem lép fel az adócsalókkal szemben, és azt, hogy az általa feltárt adócsalások ügyében nem intézkedett a hivatal. 

Horváth András szerint az adóhivatal csak egy alibi vizsgálatot folytatott le, általános paraméterek alapján futtattak le lekérdezéseket a rendszerben. Ez viszont csak azt igazolja, hogy az adóhivatal dolgozott a vizsgált időben. Arra jó, hogy a tájékozatlan embereket "elszédítsék", de szerinte ezzel csak a papírt, és a munkaidőt pazarolták el a "semmire". A vizsgálati anyagnak semmi köze nincs ahhoz, amikről ő tavaly novemberi sajtótájékoztatóján beszélt - vélekedett. 

Horváth András kiemelte: az általa az ügyészségnek átadott zöld dosszié, amely visszaéléseket bizonyító dokumentumokat tartalmaz, tele van olyan cégekkel, amelyekkel szemben az adóhivatal akkor sem folytatott vizsgálatot, mikor lehetett tudni róluk, hogy fiktív számlázási hálózatban vesznek részt. Azt mondta, ezek között vannak gabonakereskedelmi, élelmiszeripari cégek is. Az adóhivatal kétnapos vizsgálata során azonban sem ezeket a cégeket, sem azokat nem találták meg, amelyek a feljelentésben szerepeltek, Horváth András szerint azért, mert az adóhivatal ezt nem is vizsgálta.

A NAV volt munkatársa szerint az adóhivatal szerdán nyilvánosságra hozott vizsgálatának vele kapcsolatos megállapításai alaptalanok. Felvetette továbbá, hogy mostanáig "miért nem merték" kiadni a tavaly két nap alatt elvégzett vizsgálat adatait, miért csak azt követően tették ezt meg, hogy az LMP másodfokon is megnyerte az ez ügyben indított perét.

Arra a felvetésre, hogy a pestisracok.hu portának elismerte, nincsenek bizonyítékai a korrupcióról, csak az áfacsalókat tudná megnevezni, a volt adóhivatali dolgozó azt mondta: több kollégája is tapasztalta a hivatali visszaéléseket. Horváth András hozzátette: hogy ezek mögött milyen vesztegetés, korrupciós cselekmények állnak, arról neki nem kell tudnia, ezt a nyomozóhatóságnak kell kiderítenie. A pestisracok.hu azután kérdezte meg erről, hogy Horváth András az elmúlt hetekben több tüntetésen felszólalva rendszerszintű korrupcióról beszélt.

Az adóhivatal volt dolgozója tavaly november 8-án tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly november 11-én közölte, az ügyben vizsgálatot folytattak le, amely megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül.

Szerző

BKK-beolvasztás: Karácsony szerint nem lesz hatékony

Karácsony Gergely azért nem szavazta meg az új fővárosi városüzemeltetési koncepciót, mert attól tart, kevésbé lesz hatékony az új rendszer, és sérül a közlekedésszervezésben az eddig tapasztalt rendszerszintű gondolkodás. A PM-es politikus erről a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése után beszélt.

 A XIV. kerület polgármestere egyedüliként szavazott nemmel az új városüzemeltetési koncepcióra, szavai szerint gyakorlatilag a Budapesti Közlekedési Központ megszüntetésére. Mint mondta, az elmúlt négy évben a BKK által képviselt integrált közlekedési modell pozitív hatása volt, hogy a közlekedési fejlesztések "világos és progresszív koncepcióba illeszkedtek", a központ rendszerszintű gondolkodása a közlekedésszervezésben joggal váltotta ki a tömegközlekedést használók elégedettségét.

A politikus elmondta: attól tart, a közgyűlés döntése nyomán nemcsak arról lesz szó, hogy egy más szervezetben kevésbé integrált koncepció fog uralkodni, hanem attól is, hogy az új modell a Zuglót érintő fejlesztések elmúlt években tapasztalt dinamikáját is megtöri. Mint mondta, reméli, hogy az új struktúrában nem lesz kevésbé hatékony a tömegközlekedéssel kapcsolatos beruházások folytatása, de attól tart, a holdingban elvész a rendszerszintű gondolkodás, hiszen "különböző helyeken lesznek a különböző kompetenciák".

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött a közlekedésszervezési koncepció alapelveiről, szerint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t a Budapesti Városigazgatás Holding Zrt.-be integrálják. Az előterjesztést 27 igen, 3 tartózkodó és 1 nem szavazat ellenében fogadta el a testület, tartózkodott Gy. Németh Erzsébet (DK) és Hajdu László (DK), a XV. kerület polgármestere és Csárdi Antal (LMP), nemmel Karácsony Gergely PM-es politikus, a XIV. kerület polgármestere szavazott.

Szerző

LMP: "Miért nézik az embereket hülyének?"

Az LMP azt várja Tarlós István főpolgármestertől, hogy garantálja: korrekt keretek között kiírt közbeszerzés lesz a 3-as metró felújítására. Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője szerint még meg sem hirdette a 3-as metró felújításának tenderét a főváros, de már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter "az oroszokkal tárgyal a metró felújításáról". 

"Egyszerűen érthetetlen, miért nézik az embereket hülyének, miért kell átnézni a választópolgárok feje fölött" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint azt látni, hogy Oroszország érdekelt a 3-as metró felújításában. Korábban Tarlós István azt nyilatkozta, hogy ez egy mindenki számára nyitott közbeszerzés lesz. Ezzel szemben azt láthatjuk, hogy a kormány folyamatos egyezetéseket végez Oroszországban, és nagyjából már most meg lehet jósolni a még ki nem írt tender végeredményét - mondta Csárdi Antal.

Kijelentette, ez számukra teljesen elfogadhatatlan, és azt várják Tarlós Istvántól: garantálja azt, hogy nyílt lesz a közbeszerzés és egy valódi verseny végén a főváros számára legjobb döntés születik majd. Csárdi Antal szólt arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés a nap folyamán dönt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) "átszervezéséről". Szerinte a főváros átalakíthatja a BKK-t, de addig a fővárosi tömegközlekedés nem fog érdemben javulni, amíg a finanszírozása nem lesz megoldott. Magyarországon is be kellene vezetni - sok nyugat-európai országhoz hasonlóan - azt a finanszírozási formát, ami szerint harmados arányban fedezi a költségeket a kormányzat, a fővárosi közgyűlés és a jegyárbevételek - mondta a képviselő.

Szerző