Aggályok Váradi András halála ügyében

Publikálás dátuma
2014.11.26. 14:07
Forrás: Facebook
Elkészültek a szakértői vélemények Váradi András, az Együtt-PM alcsútdobozi polgármesterjelöltjének halálos balesete ügyében – tudta meg a Népszava. A rendőrség a jelek szerint az elhunyt felelősségét kívánja megállapítani, a műszaki, és az orvos szakértők jelentései azonban szöges ellentétben állnak egymással. Magyar György ügyvéd helyszíni bizonyítási kísérletet, és további vizsgálatot kezdeményez.

Postázták azokat a jelentéseket, amelyek Váradi Andrásnak az önkormányzati választás előestéjén bekövetkezett tragédiájával kapcsolatosak – tudta meg a Népszava. Az alcsútdobozi polgármester-jelöltet akkor gázolta el egy osztrák-magyar állampolgárságú 84 éves sofőr Mercedese, amikor Váradi az autójáról leesett létrát vitte vissza járművéhez. A gázolásnak azóta sincs gyanúsítottja. Mint lapunk októberben megírta: elképzelhető, hogy az áldozat felelősségét próbálják megállapítani.

Dr. Magyar György, aki Váradi családjának megbízásából látja el a sértetti képviseletet, most vehette kézhez a rendőrségtől a balesetről készült szakértői véleményeket. Megítélése szerint a két dokumentum - az orvosi, és a műszaki szakértői - súlyos ellentmondásban áll egymással.

A műszaki szakember szerint ugyanis a baleset úgy következett be, hogy Váradi András a felezővonalat 80 centiméterrel átlépve, a másik sávban gyalogolt, amikor a vele szemből érkező Mercedes a bal elejével elütötte őt, mert nem tudta elkerülni a férfit. Ebben az esetben - ha valóban így történt volna - az áldozat vagy szemből, vagy a bal oldalán szenvedett volna sérüléseket. Az orvosszakértők viszont egyértelműen rögzítették: a polgármester-jelölt halálát egyértelműen a teste jobb oldalát ért erőbehatások okozták. Azt is megállapították, hogy az ütközés álló helyzetben érte, miközben a bal lábán állt, és a jobbal lépett előre.

Úgy tudjuk, a férfi teste a gázolást követően 26 métert repült. A gépkocsi a megengedett 90 kilométeres sebesség helyett 70-nel közlekedett, de látnia kellett Váradinak az úton álló kivilágított, vészvillogóját is működtető autóját, ami fokozott körültekintést igényelne a közlekedőktől. Azt nem vizsgálták, hogy a Mercedes lámpái - különösen a bal oldali - megfelelően működtek-e.

Az ügyvéd úgy véli, a szakvélemények alapján nem rekonstruálható tökéletesen a baleset. Hogy ez a helyszínrajz pontatlanságának vagy másnak tudható be, egyelőre nem világos. (A műszaki szakértő főként a jegyzőkönyvek alapján dolgozik.) Magyar György megítélése szerint a szakértőknek meg kell ismerniük egymás véleményét, illetve kiegészítő véleményekkel pontosítaniuk kell a történteket. Emellett helyszíni bizonyítási kísérlet elvégzését is indítványozza.

Hangsúlyozta: bár a tragédia politikai felhangokat is kapott, számára kizárólag az eset közlekedési szálainak megnyugtató feltárása a fontos. Úgy látja, a rendőrség szeretné mielőbb lezárni az ügyet - akár úgy, hogy az áldozat felelősségét állapítja meg, de szerinte ez a további vizsgálatok nélkül korai lenne. 

Szerző

Hazakerült Berény Róbert elveszettnek hitt főműve

Publikálás dátuma
2014.11.26. 13:50
FOTÓ: MTI, Kallos Bea
 Mintegy kilenc évtized után visszakerült Magyarországra Berény Róbert festőművész egyik elveszettnek hitt főműve, az Alvó nő fekete vázával című festmény, amelyet a Virág Judit Galéria bocsát aukcióra december 13-án.

A Virág Judit Galéria keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a kép kalandos körülmények között került elő: Barki Gergely művészettörténész 2009 karácsonyán a Stuart Little, kisegér című filmet nézte gyermekével a tévében, amikor a díszletben feltűnt neki a kép. Kiderült, hogy az értékes alkotást egy pasadenai kereskedésben vásárolták a filmhez, majd a Berény-kép egy szappanoperában is „szerepelt”, mielőtt a szakembernek sikerült beazonosítania és öt évnyi munkával hazahoznia. Az alvó nő fekete vázával című kép Berény Róbert (1888-1953) második feleségét, Breuer Etát ábrázolja, 1927-1928 fordulóján készülhetett, és az alkotó egyik főművének számít. Virág Judit, a galéria tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy a képért 34 millió forintos kikiáltási árról indul a licit az aukción.

Szerző

Mobilalkalmazás a tüdődaganat ellen?

Publikálás dátuma
2014.11.26. 13:17
Forrás: Thinkstock
Am tüdődaganat kialakulásának kockázatát felmérő, okostelefonokra letölthető alkalmazást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosai a közelmúltban.

Az intézmény klinikai központjának mellkassebészeti osztályán, valamint bioanalitikai intézetében dolgozó szakemberek egyedülálló applikációja segíthet abban, hogy a daganatot már korai stádiumban felismerjék - írta a PTE tájékoztató anyagában. Kiemelték: az E-szűrő nevű, Androidra és iOS operációs rendszerre létrehozott ingyenes alkalmazásnak köszönhetően egy rövid kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából.

Sőt, az alkalmazás képes tíz és húsz évre előre megjósolni a várható állapotot, például azt, hogy egy ma húsz éves nő melyik rizikócsoportba tartozhat harminc, negyven éves korában. Hozzátették, hogy a program a cellainformációk alapján rögzíti a kitöltés helyszínét és a teszt végén megmutatja a legközelebbi szűrőközpont címét.

A november eleje óta elérhető alkalmazást már mintegy kétezer ember használta, azaz csaknem annyi, amennyi Magyarországon korábban - a munkaalkalmassági vizsgálatokat leszámítva - egy év alatt részt vett tüdőszűrésen. A mobil szűrőprogramnak azért van nagy jelentősége, mert Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az előrehaladott tüdőrák ötéves túlélés esélye öt százalék, de korai stádiumban akár kilencven százalékos is lehet.

A tüdőrákos betegeknek mindössze tíz-tizenöt százalékát tudjuk megoperálni, a többiek túl későn, akkor jelentkeznek, amikor a kór már előrehaladott állapotban van - idézte a PTE Szántó Zalán orvost, egyetemi adjunktust.

Az alkalmazást itt töltheti le!

Szerző