Kijevben is csípett a Pick

Publikálás dátuma
2014.11.27. 06:57
A szegediek gólvágója, Balogh Zsolt ezúttal hétszer talált a kapuba FORRÁS: PICK SZEGED HONLAPJA
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája 7. fordulójában a Mol-Pick Szeged a Motor Zaporizzsja vendégeként lépett pályára, és négygólos győzelmet aratott. Sikerének köszönhetően egyrészt biztosan nem végez a 3. helynél hátrébb a D-csoportban, másrészt a jövő hétvégén a csoportelsőségért játszik hazai pályán a Kielce ellen.

Tegnap ismét bebizonyította a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben eddig pazarul teljesítő, az előző szezonban EHF Kupát nyerő MOL-Pick Szeged férfi kézilabda csapata, hogy immár megérett a komolyabb feladatokra.

A meglehetősen hűvös kijevi sportcsarnokban az a Motor Zaporizzsja várt rájuk, amelyet Juan Carlos Pastor csapata hazai pályán is csak nagy nehezen, 27-26-ra tudott legyőzni.

Mindenesetre tegnap messze nem fogadta a két csapatot olyan forró hangulat, mint a Tisza partján, ugyanis amikor a két szlovák bíró megadta a jelet a kezdésre, alig ezren ültek a lelátón.

A maroknyi szegedi tábor a meccs nagy részében túlharsogta az ukránokat, ami már árulkodó lehet a meccs képét illetően. Balogh Zsolték ugyanis okultak az első találkozóból, és már a találkozó elején megpróbálták megfogni a hazaiakat.

Bármilyen furcsa is leírni, de utoljára 3-3-nál állt döntetlenre a két csapat, onnantól kezdve a szegediek fokozatosan elhúztak, és a parádésan védő Sierra és a rendkívül gólerős Bombac és Balogh vezetésével már 16-9-re is vezettek, ám a szünetig a hazaiak visszajöttek négy találatig (16-12).

Már ekkor megnyugodhattak a szegedi szurkolók a helyszínen és a televízió képernyői előtt, ugyanis azt sejthette mindenki, ha Harry Potter nem csinál valami varázslatot az ukránok öltözőjében, akkor aligha kerül veszélybe a Pick újabb sikere.

A második félidőben Sierra ziccereket fogott, ám a Tisza-partiak átlövői – Ancsin és Balogh – is elveszítették egy rövid időre a fonalat. Elsősorban az ukrán cserekapus, Kosovi jóvoltából, aki felnőtt szegedi kollégája mellé, így ezekben a percekben a kapusbravúrokról szólt a meccs.

A mérkőzés képe aztán megváltozott, elkezdtek ismét betalálni a játékosok. Ennek köszönhetően vagy hat góllal vezetett már a Szeged, vagy éppen azért támadott Zaporizzsja, hogy feljöjjön mínusz kettőre.

A végére azonban semmi izgulnivaló nem maradt, és a Pick néggyel nyert (29-25), aminek köszönhetően immár biztos nyolcaddöntős a Bajnokok Ligájában.

Sőt, a következő mérkőzésükön, december 6-án a csoportelsőségért azt a lengyel Kielcét fogadják, amelynek a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Talant Dujshebaev a vezetőedzője, és amelytől az eddigi egyetlen vereségüket szenvedték el.

Ha a szegediek legalább öt góllal nyernek, akkor valós esélyük lesz arra, hogy az élen zárják a csoportot, azaz az egyenes kieséses szakaszban mindig meglegyen náluk a pályaelőny.

Ráadásul, ha a Veszprém is csoportelsőként zár, akkor a két magyar élklub legfeljebb a Final Four-ban találkozhat egymással.

Férfi kézilabda BL
D csoport
Motor Zaporizzsja (ukrán) - MOL-Pick Szeged 25-29
Kielce (lengyel)-Schaffhausen (svájci), vasárnap 13.30
Aalborg (dán)-Dunkerque (francia), vasárnap 16.50
Szerző
Frissítve: 2014.11.26. 22:30

Induló az Aidából

Régi labdarúgóhőseinkről ma is sok szó esik, ám hokisaink mintha a feledés homályába vesztek volna. Pedig az ötvenes években a rangadókon ezrek zsúfolódtak össze, egy órával a mérkőzés kezdete előtt már hangpróbát tartottak.

Háború előtt a budai alkalmi pályán csapott össze a BKE és a BBTE. A „nagy öregek” közül sokan még akkor is játszottak, amikor elkezdtem meccsekre járni.

A Vörös Lobogóvá keresztelt MTK kapujában az egyikük, az Európában is ismert Hircsák doktor hárította a lövéseket. Előtte a sziklakemény Bárány és Rendi alkották a hátvédpárt.

Amikor a hatalmas termetű Rendi megjelent a pályán, a nézők rázendítettek az Aida bevonulási indulójára. Becenevét nem az opera hősnőjéről kapta, hanem valószínűleg az állatkert elefántjáról.

Előttük a szenzációs Szamosi száguldozott a jégen. A Fradiban régi bútor, Margó doktor volt az egyik hátvéd, s a csatárok között is két öregfiú, Bán „Dodó” és Hárai „Bélus” adogatták a pakkot.

Cseréik között játszott „Potyka”, azaz Ádám András, a legendás Asbóth József mögött a magyar teniszválogatott második embere. Bán arról is nevezetes volt, hogy fél kézzel bűvészkedett a koronggal.

Remek csapata volt a Vörös Meteornak. A csatársorban az ördöngős Kenderesi, hátul Pásztor és Martinuzzi.

A kisebb csapatokból (Építők, Postás) is rendszeresen tűntek fel tehetségek, például Lőrincz. Később a Dózsába jónéhány kitűnő játékost szipkáztak el.

A vidéki városokban akkor még nem szerveztek együtteseket, nem úgy, mint ma. Az én időmben a magyar válogatott inkább pofozógép volt.

Egy ízben az NDK ellen azért fohászkodtunk, legalább egy gólt szerezzünk. Szerencsére ma már inkább az ellenfeleknek van fohászkodnivalójuk. Az sem elképzelhetetlen, hogy a válogatott 2009 után ismét bejut a legjobbak közé az elitkörbe.

Szerző
Frissítve: 2014.11.26. 22:35

Szolnoki Olaj: sima lett a vége

Publikálás dátuma
2014.11.27. 06:55
Vojvoda csapata egyik legjobbja volt FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS
Megragadta az utolsó esélyét a férfi kosárlabda Európa Kupa csoportküzdelmeiben a Szolnoki Olaj. Vojvodáéknak mindenképpen győzniük kellett a debreceni Főnix Csarnokban ahhoz a lett Riga ellen, hogy esélyük maradjon a továbbjutásra.

Nos, Dragan Alekszics csapata az első három negyedben szinte tökéletesen játszott, így 71-53-as előnyre tett szert. Az utolsó tíz percben viszont egyik csapat sem ügyelt a védekezésre, ennek köszönhetően a szolnokiak végül 96-84-re diadalmaskodtak, így még reménykedhetnek a továbbjutásban.

A csoport többi meccsének eredménye: Himki (orosz)-Ljubjana (szlovén) 105-77, Besiktas (török)-Zenit (orosz) 87-73.

Szerző