Előfizetés

Együtt: állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogköreit!

Módosító javaslatot nyújt be a parlamentnek Szelényi Zsuzsanna, amelyben a független képviselő kezdeményezi, hogy állítsák vissza az Alkotmánybíróság (Ab) jogköreit a költségvetést és az adórendszert érintő kérdésekben - erről Szigetvári Viktor, az Együtt - A Korszakváltók Pártja ügyvezető társelnöke beszélt.

A politikus emlékeztetett arra, hogy egy korábbi jogvitában elvonták az Ab-nek ezeket a jogköreit.
Tájékoztatása szerint azért érzik elérkezettnek az alkalmat, mert a héten Stumpf István alkotmánybíró egy rádióinterjúban úgy nyilatkozott, hogy egyetértene a jogkörök helyreállításával. Hozzátette, hogy a fideszes Gulyás Gergely, a "magyar törvénykezés fő irányítóinak egyike" - szintén egy rádiónak nyilatkozva - arról beszélt, hogy ő maga mindig is egyetértett azzal, hogy helyre kell állítani az Alkotmánybíróság felügyeleti jogát a gazdasági kérdésekben.

A politikus arról is beszélt, hogy az élelmiszerlánc felügyeleti adó vagy a magán-nyugdíjpénztárak tervezett államosítását "egy tisztességes jogállamban" az Alkotmánybíróságnak joga lenne ellenőrizni.

LMP: plázák helyett zöldterületeket!

Az LMP elhibázottnak tartja, hogy újabb pláza épülhet Budapesten, csökkentve a zöldterületek nagyságát és megszüntetve sportolásra alkalmas területeket.

Erről Csárdi Antal, a párt fővárosi közgyűlési képviselője és Barta János, az LMP XIV. kerületi önkormányzati képviselője beszélt pénteken, az egykori Zuglói Sport- és Szabadidőközpont bejáratánál tartott sajtótájékoztatójukon.

Barta János közölte: választ vár Karácsony Gergelytől és Szabó Rebekától, Zugló polgármesterétől és alpolgármesterétől, milyen megoldást javasolnak a terület hasznosítására azután, hogy parlamenti képviselőként még felléptek a plázák ellen.

Barta János ismertetése szerint a korábban a kerület tulajdonában álló területet 2006-ban értékesítették csaknem 3 milliárd forintért egy befektetőnek, aki egy 107 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot szánt oda, ám az máig nem épült meg. A bevételt az önkormányzat felélte, az itt lévő tanuszodát lerombolták, így a kerületieknek szomszédos városrészekbe kell járniuk – tette hozzá.

Csárdi Antal azt hangsúlyozta: egy bevásárlóközpont tönkretenné a szomszédos Bosnyák téri piac kisvállalkozóit. Kijelentette: amíg Budapesten mintegy 6 négyzetméternyi zöldterület jut egy lakosra, addig nem ezek beépítésére, hanem bővítésére van szükség, valamint közösségi terek, sportolásra alkalmas területek létrehozására.

A Simon-ügy állására kíváncsi a Fidesz

A Fidesz az ügyészség, a Belügyminisztérium és a titkosszolgálat képviselőinek tájékoztatását kéri a Simon-ügy vizsgálatának jelenlegi állásáról az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén.

Ezt Németh Szilárd, a bizottság kormánypárti alelnöke jelentette be újságíróknak pénteken, Budapesten.
A politikus azt mondta, elsősorban arra kíváncsiak, hogy az MSZP volt elnökhelyettese milyen forrásból tudott befizetni a közelmúltban 128 millió forint adóhátralékot. "Vajon a vörös segély állt-e a rendelkezésére" - fogalmazott Németh Szilárd arra utalva, hogy esetleg nem az MSZP pártpénzeiből történt-e meg ez a kifizetés.

Németh Szilárd szerint a Simon-ügyben bizonyítékok is a hatóságok rendelkezésére állnak, ezért a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatással a korrupcióval szembeni határozott fellépésre vonatkozó amerikai kérésnek is eleget kívánnak tenni.
Emlékeztetett, a gyanú szerint Simon Gábor 2008 óta több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeget halmozott fel külföldi és hazai számlákon. Az ellene irányuló egyik vádpont pedig az ezután járó adófizetés elmulasztása volt, ezt követően fizetett be a volt szocialista kormánytag 128 millió forintot - fejtette ki Németh Szilárd, aki megjegyezte: Simon Gábor korábban munkaügyi államtitkárként a "nemzeti foglalkoztatási alap pénzügyei fölött is diszponált".