Előfizetés

Büntetik a koldulást és a szórólapozást

Egységes rendeletben kíván gátat vetni a koldulásnak, az alkalmi zenélésnek és a szórólapok metróban történő osztogatásának a kínai főváros törvényhozása - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség.

A 2015 májusában érvénybe lépő szabályozás szerint a földalatti-hálózat területén tevékenykedő koldusok és zenészek ezer jüanig (40 ezer forint) terjedő bírságra lesznek büntethetők, míg szórólapozó társaikat akár 10 ezer jüan (400 ezer forint) megfizetésére is kötelezhetik.

A beszámoló kitért arra, hogy Peking területén jelenleg 465 kilométer hosszú metróvonal húzódik, s a szerelvények egy átlagos hétköznapon összesen több mint 10 millió utast is szállítanak. A jogszabályra az indoklás szerint azért volt szükség, mert a közvélemény régóta kifogásolta, hogy a szóban forgó tevékenységek akadályozzák a forgalmat, veszélyeztetik a biztonságot.

Sajtóértesülések szerint a rendelkezés tervezetében még szerepelt a metróban való étkezés is mint üldözendő cselekmény, s arra készültek, hogy a szabályszegőket először figyelmeztetik, aki pedig ezután is folytatja az evést az állomáson vagy a kocsikban, 50-től 500 jüanig (2000-20 000 forint) terjedő pénzbírsággal lett volna sújtható. E sokat vitatott elemet végül törölték az új szabálygyűjteményből.

A húszmilliós kínai fővárosban nem jellemző a koldusok, kéregetők látványa, s utcazenészek is ritkán tűnnek fel. Fogyatékossággal élő kéregetők, illetve kisgyerekes vidéki kolduscsaládok ugyanakkor elő-előfordulnak, különösen a nagyobb bevásárlóközpontoknál, külföldiek által látogatott helyeken és a nagy forgalmú közlekedési csomópontoknál, aluljárókban.

Este új fények gyúlnak a Rákóczi hídon

Publikálás dátuma
2014.11.28. 16:29
Fotó: Máthé Zoltán
Péntek este indul a Rákóczi híd teljesen új közvilágításának 72 órás próbaüzeme. Ezt követően eltávolítják az ideiglenes világítást, és annak helyére felkerül a pilonokat felfelé megvilágító díszvilágítás. Ezzel befejeződik a legkorszerűbb technológiát alkalmazó rekonstrukció, amelynek eredményeképpen alig 80 millió forintból teljes mértékben megújul a híd világítása - olvasható a hivatal kommunikációs igazgatósága közleményében.

Mint írják, a LED-es technológiának köszönhetően a világítás beépített teljesítménye felére csökken. Ez évente több mint 2,2 millió forint megtakarítást jelent: az éves áramdíj a korábbi 4 millió helyett 1,8 millió forint lesz. Az 1995-ben átadott tükrös, úgynevezett indirekt világítás - amely a pilonok közepéről az azok tetején lévő tükörrendszert világította meg, és onnan verődött vissza a fény az útfelületre - az évek során annyira beázott, korrodálódott és balesetveszélyessé vált, hogy halaszthatatlanná vált a felújítás.

A korábbi mérések azt mutatták, hogy a közvilágítás balesetveszélyes volt. A foncsor lepergett a tükrökről, és emiatt a megvilágítás a szabvány által előírt szint 10 százalékát is alig érte el, ami egy ilyen jelentős közlekedési műtárgy esetében tarthatatlan. A munka a teljes tükörrendszer leszerelését, a pilontetők korróziómentesítését és festését, valamint az új, LED-es közvilágítás kiépítését foglalta magában.

A főváros 2013 májusában döntötte el, hogy a tükrök helyére szerelt LED-es blokkokkal, közvetlen világítást kiépítve valósuljon meg a rekonstrukció. Az addigi, esti látványkép megőrzése érdekében - az eredeti világítótestek helyén - kiegészítő, díszítő világítást szereltek a pilonokra. A közlemény szerint a világítótestek várható élettartama 100 ezer óra, ami az emelt szintű budapesti világítást figyelembe véve 24 év.

Hálaadás amerikai focival

Publikálás dátuma
2014.11.28. 16:16
Illusztráció/Getty Images
Az Egyesült Államokban és Kanadában az egyik legfontosabb ünnep a hálaadás (angolul thanksgiving), amit november negyedik csütörtökjén ünnepelnek. A családok nagy része ilyenkor együtt fogyasztja el az asztalról ilyenkor elmaradhatatlan pulykát. A helyiek azonban nemcsak ezzel a finomsággal lakhatnak jól, az amerikai foci iránti éhségüket is jelentősen csillapíthatják, három egymás utáni NFL mérkőzéssel. A hagyomány szerint a Dallas Cowboys és a Detroit Lions ilyenkor hazai pályán fogadja soros ellenfelét.

A csapatoknak a presztízsmeccsen kívül azért is fontosak ezek a találkozók, mert ekkor megmutathatják a nézőknek mit is tudnak igazából, hiszen ilyenkor az egész ország azt a mérkőzést követi. Ráadásul Bill Belichick – a bostoni New England Patriots edzője – szerint ilyenkor indul el igazán a szezon, azaz annak a csapatnak van esélye a rájátszásba jutni és ott jól szerepelni, amelyik novemberben és decemberben sok pontot gyűjt.

Ebben a szezonban Detroit Lions–Chicago Bears, Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles és San Francisco 49ers–Seattle Seahawks meccseket játszottak a hálaadásnapi délutánon.

Az első találkozón a korai Bears vezetés után a Lions fordítani tudott, és végül 34-17-re megnyerte a párharcot, így szorosan ott lohol a jelenlegi divízió-első Green Bay nyakán. Az utóbbi együttes ezen a héten a Patriots ellen lép pályára. (Minden ranglista szerint ez a két csapat jelenleg a legerősebb, így izgalmas meccset láthatunk vasárnap este.)

A második meccsen az NFC-East idei rivalizálásából most az Eagles jött ki jobban, és könnyed játékkal 33-10 arányban megverte a harmatosan teljesítő Cowboys-t, de semmi sem dőlt még el, hiszen két hét múlva megint összecsap a két csapat. Pozitív csalódást jelentett az Eagles szurkolóinak Mark Sanchez magabiztos teljesítménye, ugyanis a „butt-fumble”-ről elhíresült irányító jól pótolta a kulcscsonttörés miatt nem játszó Nick Foles-t.

Szintén nagy volt a tét az utolsó mérkőzésen. A Seahawks 17-3-as győzelmével nagy lépést tett a Wild Card pozíció és így a rájátszás felé, míg a vereséggel erre egyre kevesebb az esélye a niners-nek. A regnáló bajnok védelme, úgy tűnik, összeszedte magát, és újra kezdik elérni tavalyi formáját. Ennek is – és a gyenge friscói támadósornak is – köszönhető, az igen csekély 3 „leadott” pont.

A hétvége többi párharcának is nagy jelentősége lesz, hiszen annyira szoros a mezőny, hogy még majdnem mindenkinek esélye van a továbbjutásra (az NFC-ben konkrétan mindegyik csapat bejuthat még a rájátszásba), de lassan értelme lesz elkezdeni számolgatni, hiszen négy hét múlva vége az alapszakasznak, és kialakul a playoff (rájátszás) mezőnye.