OEVB: Valóban a szocialista indulóé az újpesti mandátum

Megállapította a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét pénteki ülésén a fővárosi 11-es számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága (oevb): a mandátumot Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje kapta.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani. A vasárnapi voksoláson a szavazatok 98,72 százalékos feldolgozottságánál Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje nyerte a választást, 13 164 szavazatot kapott és ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg. A második helyen Hollósi Antal Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje végzett, a választópolgárok 30,67 százaléka támogatta, 7975 szavazatot kapott.

Az eredmény azonban vasárnap nem volt végleges, mivel csaknem 400 szavazatot még nem számláltak meg.

Az időközi választáson ugyanis lehetőség volt arra, hogy a választópolgárok Magyarország külképviseletein adják le szavazatukat, kilenc külképviseletre 17-en jelentkeztek szavazásra, de csak hét külképviseleten szavaztak, 15-en. A külképviseleti szavazatokat tartalmazó urnákat a hét elején hozták Magyarországra. A külképviseleti szavazatokat pénteken egy előre kijelölt szavazókör felbontatlanul lezárt urnáiban lévőkhöz keverték az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt, és a voksokat a kijelölt szavazatszámláló bizottság számlálta össze. 

A szavazatszámláló bizottságnak 388 voksot kellett összeszámlálnia: ebből 15 érkezett a külképviseletekről, és 8-an átjelentkezéssel szavaztak. A szavazatszámláló bizottság egy érvénytelen szavazólapot talált az urnában.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság határozatában megállapította: a mandátumot Horváth Imre (MSZP) nyerte. Horváth Imrére 13 338 szavazat érkezett, Hollósi Antal Gábor 8099 voksot kapott, Urbán Flórián (Jobbik) 2602-t, Kanász-Nagy Máté (LMP) 1332-t. Az oevb határozata ellen három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani.

Szerző

Megnyílt az Advent Budapest téli fesztivál

Megnyílt az Advent Budapest elnevezésű téli fesztivál, amely három helyszínen, a Városháza parkban, a Vörösmarty téren és a Szent István-bazilika előtt adventi témájú előadásokkal, korcsolyapályával, kézműves programokkal, fényfestéssel és gasztronómiai vásárral várja péntektől az év utolsó napjáig a látogatókat.

Bán Teodóra, a fesztivált szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.(BFTK) ügyvezető igazgatója a pénteki megnyitón kiemelte: idén másodszorra rendezik meg összehangolt időpontban és tartalommal a három nagy fővárosi karácsonyi vásárt.

A három program közül a legrégebbi, 15 éves múltra visszatekintő Vörösmarty téri adventi-karácsonyi vásárt ma már Európa egyik legkedveltebb téli turisztikai attrakciójaként emlegetik, tavaly első helyen állt a Sunday Times hat európai karácsonyi vásárt felvonultató rangsorában, de szerepelt a Travel & Leisure tízes listáján, valamint az Expedia Times és a The Daily Telegraph toplistáján is - hangsúlyozta.

Szerző

Közelkép - Mi lehet egy boltból?

Publikálás dátuma
2014.11.28. 06:47
The Piano Guys/Facebook
Az amerikai Utah államban volt egyszer egy hangszerbolt, amelynek a tulajdonosai elkezdtek videókat gyártani, hogy minél több zongorát adhassanak el. Feltették őket a világhálóra, a felvételek világhírűek lettek.

A zenészeknek hatalmas rajongó-tábora alakult. A bolt meg bezárt. Egyetlen zongorát sem adtak el ugyanis. A történetet - sok más mellett - a zenészek mesélték el keddi, óriási sikerű budapesti koncertjükön. De nem csak ezzel, hanem valóban virtuóz játékukkal igazolták, hogy jogos a világhír.

A boltot egyébként Piano Guys-nak hívták és az egykori tulajdonosok zenekarának is ez lett a neve. Holott csak egyikük - Jon Schmidt - játszik a zongorán, a másik főszereplő - Steven Sharp - csellista. És mindent tudnak a zenéről és a hangszereikről. Sharp azt is elmesélte, összesen 19 csellója van, persze mind önálló egyéniség, tehát nevük is van.

Az egyik egy olasz gyártmány, tehát ő Marcello (szójáték), a másik egy kínai, ő Bruce Lee. Az est túlnyomó részében ők ketten vannak a színpadon. Játszanak Vivaldit és Beethovent, Coldplay és One Direction slágereket, mindegyiket feldolgozva, a rockot szimfonikusan, a komolyat könnyen. Játszanak a közönségnek és a közönséggel.

A nézők pedig partnerek, mert szeretik a jó zenét és elismerik a nagyszerű hangszer-tudást. Élvezik a bohóckodást is, mert az urak néha kivetkőznek magukból. Az egyik szám közben Schmidt fergeteges táncot is bemutat. A végén aztán a két muzsikushoz még csatlakoznak ketten, valójában ők is "zongorista fickók", vagyis az együttes tagjai és amit a zongorával művelnek, az nem mindennapi.

Persze nem ússzák meg a ráadást, de készültek is rá. Igazolva, hogy nem csak úgy heccből ismételték el többször is a koncert közben, mennyire szeretik a magyarokat és az értő közönséget. Egy Magna cum Laude-slágert játszanak el a legvégén, négyen ütik egyszerre a zongorát és a zene tovább árad. Az élmény felejthetetlen. Jó, hogy kijöttek a boltból.