Előfizetés

Bajban a Dortmund

R.T.
Publikálás dátuma
2014.12.02. 06:58
Klopp FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Jürgen Klopp, a Dortmund edzője teljesen tanácstalannak tűnik azután, hogy együttese a Bundesliga 13. fordulójában az utolsó, 18. helyre csúszott vissza, miután 2-0-s vereséget szenvedett vasárnap idegenben az Eintracht Frankfurttól.

A Borussia szereplése annál is inkább érthetetlen, mert a Bajnokok Ligájában elsők között harcolta ki a továbbjutást Európa legjobb 16 csapata közé, otthon viszont még a 16-ba sem tud bekerülni.

A szurkolók még most sem tudnak napirendre térni efölött, pedig 13 forduló után lassan szembe kell nézniük a tényekkel: az idei évben a Dortmund túléléséről lehet szó.

Utoljára az 1985/86-os szezonban álltak ennyire rosszul a sárga-feketék, akkor a 16. helyen zárták a szezont. A Bundesliga 2-es Fortuna Köln ellen játszhattak osztályozót, s csak a harmadik érkőzés döntött arról: maradhat a Borussia az első osztályban.

A Bundesligában 21 forduló maradt hátra, így korai lenne arról beszélni, hogy kiesési gondjai lesznek az együttesnek, de a Frankfurt ellen úgy tűnt, valami mintha eltört volna.

A csapatot jellemző lelkesedés a múlté, frusztráció, elkeseredettség jellemzi Kagawáékat. S nemcsak az együttest, hanem a sárga-feketékkel szinte együtt lélegző, szurkolókat is, akik egyre türelmetlenebbek, ki is fütyülték kedvenceiket.

„Várható volt, hogy ez bekövetkezik, lássuk be, nem tesszük könnyebbé az életüket” – ismerte el önkritikusan Klopp.

Az előző héten a Stuttgart állt az utolsó helyen, akkor le is mondott Armin Veh, a svábok szakvezetője – emlékeztetett a Kicker. Klopp azonban aligha követi a példáját.

Nem egyszerű edző ő, hanem a szakma (egyelőre) megkérdőjelezhetetlen képviselője is, aki egyfajta fociiskolát teremtett az egyesületnél.

„Megértem az újságírókat, ha felvetik a távozásom lehetőségét. Én is felelősnek érzem magam a történtekért. Amíg azonban nem jön valaki, aki jobban csinálja nálam, addig semmiképpen sem mehetek. Nem akarok senki útjába állni, de távozni sem szeretnék, amíg nincs jobb megoldás. Nagy a felelősség, s vállalom a kihívást” – közölte a tréner.

Michael Zorc sportigazgató elismerte, a kiesés ellen kell harcolniuk. „Nincs mit szépíteni ezen” – hangoztatta. Mint mondta, az elmúlt hetekben mindig azt figyelték, hány pont választja el őket a legjobbaktól, de „ezennel ennek vége” – jelentette ki.

„Az a cél, hogy karácsonyig a lehető legtöbb pontot szerezzük meg, s elkerüljük a kieső helyeket” – közölte Zorc, aki elsősorban a védekezésben tapasztalható hibákat tartja a mélyrepülés okának.

Ennek okai összetettek. A nyári előkészületi mérkőzéseken Klopp a 4-1-4-1-es, illetve a 4-3-1-2-es felállást gyakoroltatta, a sérülések, illetve Kagawa visszatérése után azonban a 4-2-3-1-re állt át, s e tekintetben hónapok óta nincs változás, a szisztémát szakértők nem tartják elég rugalmasnak.

A csatársorba nyáron igazolt Immobile sem váltotta be a hpzzá fűzött reményeket. Pedig rajta kívül csak Aubemeyangot tudja játszatni Klopp Reus súlyos sérülése miatt.

A védelem katasztrofális, de a trénernek itt sincs választása, hiszen Hummels és Sokratis személyében két belső védője is kiesett.

Hosszú Katinka a trónon

K. D.
Publikálás dátuma
2014.12.02. 06:57
A vízben egyértelműen Katinka a királynő FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Hosszú Katinkát választotta a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) az év úszójának. Az ünnepélyes díjátadóra Dohában, a rövidpályás világbajnokság színhelyén került sor. A férfiaknál – Hosszúhoz hasonlóan - az idei Világkupa összetett győztese, a dél-afrikai Chad Le Clos lett a legjobb.

Katinka nevét a katari olimpiai bizottság főtitkára, Al Thani sejk húzta ki a borítékból. Ezután egy rövid videóban foglalták össze az idei teljesítményét, az öt világrekordot, a 68 Világkupa-elsőséget (közte 51 aranyat), valamint azt, hogy 122 győzelemmel immár ő vezeti a Vk-történet örökranglistáját.

Természetesen a hat Európa-bajnoki érem (közte három egyéni arany) is sokat nyomott a latban. A magyar úszó ezután átvehette a 2014 női legjobbjának járó kristálytrófeát, majd rövid beszédben köszönte meg az elismerést.

„Ez hatalmas megtiszteltetés... Rajtam kívül még ketten úsztak világcsúcsot és értek el kiváló eredményeket, Katie Ledecky és Sarah Sjöström, mégis engem választottak – az egyik legnagyobb elismerés, amit a pályafutásom során valaha kaptam.

Sokan kérdezték a díjátadó előtt, izgulok-e, és mindenkinek azt mondtam, nem, mert a munkát elvégeztem, az eredményeket már elértem, azaz ami rajtam múlt, megvolt a gála előtt” - nyilatkozta a díj átvétele után Katinka.

Az aranyos hölgy szerdától újabb címeket gyűjthet be. „Még el sem kezdődött a világbajnokság, és máris kaptam egy ilyen nagy díjat, meg az idény értékeléséről kérdeznek, holott a rövid pályás szezon csúcsa, a vb még csak most indul. Viszont határozottan úgy érzem, még könnyebben fogok úszni szerdától.

Nincs az, hogy na, most aztán muszáj megmutatni, különben nem lesz olyan szép az év. De a motiváció ugyanúgy megvan bennem, mint korábban, és persze az izgatottság is, alig várom, hogy menjünk az uszodába, és kezdődjék a verseny.

Az azonban nagyon jó, hogy voltaképpen élvezhetem a versenyzést, és mosolyogva gondolhatok arra, hogy azért szeretném nyerni a fő számaimat, meg összeszedni néhány bónuszérmet, ha lehet” - jelentette ki a 2014-es év női úszója. Az első magyar siker már megvolt. Most a világbajnokságon remélhetünk szép eredményeket az úszóinktól.

Presztízscsaták a ringben

Publikálás dátuma
2014.12.02. 06:56
Az olimpián Harcsa Zoltán (balra) kezét magasba emelték, a bajnokságon Bacskai Balázs megakadályozná ebben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY
Holnaptól mintegy 40 klub 130 versenyzőjének részvételével kezdődik meg Kecskeméten a férfi ökölvívó országos bajnokság, amelynek döntőit szombaton rendezik. A válogatottbeli szereplés szempontjából rengeteg presztízscsata várható, amelyekből vélhetően kiemelkedik a 75 kilósok két klasszisának, Harcsa Zoltánnak és Bacskai Balázsnak a vetélkedése.

Rég reménykedhettünk ennyire egy igazán színvonalas amatőr ökölvívó bajnokságban idehaza. Most viszont minden adott egy jó versenyhez: rengeteg ökölvívó, várhatóan telt ház és igazi presztízscsaták.

Biztos jövő

Tegnap Csötönyi Sándor és Papp László, Debrecen polgármestere írta alá a februári, 59. Bocskai István nemzetközi emlékverseny szerződését.

Magyarország legrangosabb, Európában is komoly ranggal rendelkező férfi amatőr viadalával kapcsolatban a városvezető jelezte, hogy komoly érték Debrecen számára, és a jövője biztosítva van.

A versenyen ezúttal is erős mezőny várható, Csötönyi Sándor ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az érdeklődés jelentős, és úgy tűnik, a kínai válogatott is eljön

„Kecskemét korábban már kétszer volt házigazdája az országos bajnokságnak, és ahogy az elmúlt két alkalommal, úgy ezúttal is kiváló hangulatú versenyre van kilátás, várhatóan sok nézővel” – osztotta meg a reményeit Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke.

A mezőny nagyságára és minőségére biztos nem lesz panasz, hiszen még a felsőbb súlycsoportokban is rengeteg nevezés érkezett, például +91 kilóban 18-an lépnek ringbe.

„A verseny azért is fontos számunkra, mert megmutatja, hogy a legjobbak hol tartanak a felkészülésben a kiemelt

jelentőségű 2015-ös év előtt. Jövőre ugyanis három jelentős világversenyt is rendeznek, Európa-bajnokságot, Európa Játékokat és az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, ahol szeretnénk minél jobban szerepelni” – árulta el Kovács László szövetségi kapitány

Csötönyi szerint a holnap kezdődő küzdelmekben, több súlycsoportban is nagy csaták várhatóak.

„Komoly presztízsmeccseket várok, amelyek közül kiemelkedhet a 75 kilogramm két klasszisának, az olimpiai ötödik, Eb-harmadik Harcsa Zoltánnak és a 2010-ben 69 kilóban Eb-győztes Bacskai Balázsnak az összecsapása.

Szintén érdekes csatát hozhat 60 kilóban a címvédő, többszörös Eb-bronzérmes Varga Miklós és Gálos Roland csatája, vagy 81 kilóban az ifjú Hámori Ádám és Harcsa Norbert meccse, természetesen csak akkor, ha az esélyeknek megfelelően minden favorit bejut a döntőbe” – jelentette ki a MÖSZ elnöke.

A fent említett rangadókból tavaly a két 75 kilós klasszis már összecsapott egymással, és akkor Bacskai közvetlenül súlycsoportváltása után meg tudta nyerni a Harcsa elleni finálét. Most azonban Szántó Imre - már a Ferencváros színeiben versenyző - tanítványa egyértelműen a visszavágásra készül.

Az ob első három napján, szerdán, csütörtökön és pénteken is 16.00 órakor kezdődik a program a Messzi István Sportcsarnokban, míg a szombati finálék 13.00 órától kezdődnek. A döntőket a Sport TV élőben közvetíti.

.