Sikerekben lubickolva

Publikálás dátuma
2014.12.03. 06:56
Verrasztó Evelyn is dobogóra állhat Dohában, a rövid pályás világbajnokságon FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ma rajtól és vasárnapig tart Dohában a rövidpályás úszó világbajnokság. Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya legalább hat érmet remél hazánk versenyzőitől.

Noha csak ma kezdődik Dohában a rövidpályás úszó világbajnokság, már hétfőn magyar siker született, ugyanis Hosszú Katinkát választotta a nemzetközi szövetség (FINA) az év női úszójának. A Vasas versenyzője úgy vélte, az elismerésnek hála, még könnyebben szelheti a habokat.

Hangcsou rendezi a 2018-as vb-t
A kínai Hangcsou rendezheti meg az úszók 2018-as rövidpályás világbajnokságát. A színhelyről az idei vb-nek otthont adó Dohában döntött tegnap a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA).
A 25 méteres medencébe kiírt, és négy év múlva esedékes eseményért még a perui főváros, Lima, továbbá - meg nem nevezett várossal - az Egyesült Arab Emírségek versengett.
A katari után következő, sorszáma szerint 13. vb-t a kanadai Windsor rendezi meg 2016 decemberében.

„Nincs az, hogy na, most aztán muszáj megmutatni, különben nem lesz olyan szép az év”- mondta Katinka, majd megnyugtatott mindenkit, nem veszi félvállról a vb-t: „a motiváció ugyanúgy megvan bennem, mint korábban, és persze az izgatottság is, azaz alig várom, hogy menjünk az uszodába, és kezdődjék a verseny”- fogalmazott a 25 éves aranyhalmozó.

Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya hat érmet remél a magyar úszóktól.

A legjobb szereplést pedig sportág hazai élversenyzőitől várja a szakvezető, legfőképpen az előző, tíz magyar éremmel zárult rövidpályás

világbajnokságon, a két éve, Isztambulban ötször is a dobogóra - két alkalommal, a 200 méter pillangó és a 100 méter vegyes eredményhirdetésekor annak a legtetejére - álló Hosszú Katinkától, s a 200 méteres mellúszásban címvédő Gyurta Dánieltől.

Rajtuk kívül az idei katari vb-t kihagyó Cseh László, valamint a Dohában szintén induló Verrasztó Dávid szerzett még érmet a török városban: előbbi két ezüstöt és egy bronzot úszott össze, utóbbi pedig a 400 méteres vegyesúszásban végzett harmadikként.

„Jó eredményt remélek Gyurta Danitól, s örülnék, ha 100 mellen is tovább javulna – nyilatkozta Kiss László az MTI-nek. - Nagyon bízom Hosszú Katinkában is, aki ezúttal tíz egyéni számban rajtol, s ha kell, váltóban is kész szerepelni” - tette hozzá.

„Mindkét távon (100 és 200 méter mell) rajthoz állok, és a 200 méterre összpontosítok majd. Év közben végig 50 méteres medencében edzek. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy végigversenyezzük a Világkupa-idényt, mert a sorozattal jobban fel tudtunk készülni a dohai vb-re”- mondta lapunknak a 200 m olimpiai bajnoka, Gyurta Dániel.

A két versenyzőn kívül a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, de Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna vagy éppen Biczó Bence, Bernek Péter és Kozma Dominik is ott lehet a legjobbak között.

„A rövidpályás versenyek nem tartoznak a kedvenceim közé. A hosszú pályát jobban kedvelem. Egy biztos, szeretnék döntőt úszni”- nyilatkozta korábban a Népszavának Jakabos Zsuzsanna.

A magyar csapat minden idők legfiatalabb - 21 fős - keretével vág neki a katari világbajnokságnak. A válogatottban helyet kapott két 13 esztendős szupertehetség, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna is, valamint a nancsingi ifjúsági olimpián remeklők többsége – Szilágyi Liliána, Gátz Benjamin, Kenderesi Tamás és Szabó Norbert - is.

„A legifjabbaktól azt várom, hogy mély vízbe dobásukból sokat tanuljanak, szokják a világversenyek légkörét" – zárta mondandóját a kapitány.

A dohai seregszemle tehát ma kezdődik (a Duna élőben közvetíti 15.55 órától), és ha folytatják remeklésüket a magyar úszók, akkor újabb aranyesőben reménykedhetünk.

A csapat
Férfiak:
Balog Gábor (50 méter hát, 100m hát, 200m hát)
Bernek Péter (200m gyors, 400m gyors, 100m hát, 200m hát)
Biczó Bence (100m pillangó, 200m pillangó)
Dudás Dániel (1500m gyors)
Földházi Dávid (100m vegyes)
Grátz Benjámin (200m vegyes, 400m vegyes)
Gyurta Dániel (100m mell, 200m mell)
Gyurta Gergely (400m gyors, 1500m gyors)
Holoda Péter (50m gyors, 100m gyors, 50m pillangó, 100m vegyes)
Horváth Dávid (50m mell, 100m mell, 200m mell)
Kenderesi Tamás (50m pillangó)
Kozma Dominik (50m gyors, 100m gyors, 200m gyors)
Szabó Norbert (100m pillangó)
Verrasztó Dávid (200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)
Nők:
Gyurinovics Fanni (50 méter gyors, 100m gyors, 50m mell, 100m mell, 200m mell)
Hosszú Katinka (200m gyors, 400m gyors, 800m gyors, 50m hát, 100m hát, 200m hát, 200m pillangó, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes)
Jakabos Zsuzsanna (50m gyors, 50m pillangó, 100m pillangó, 400m vegyes)
Kapás Boglárka (400m gyors, 800m gyors)
Késely Ajna (100m gyors, 50m hát, 100m hát)
Szilágyi Liliána (50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó)
Verrasztó Evelyn (200m gyors, 200m hát, 200m vegyes)
Szerző

Halál a (krikett)pályán

Publikálás dátuma
2014.12.03. 06:55
A gyilkos ausztráliai pálya FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CAMERON SPENCER
Rövid időn belül két halálos áldozatot is szedett az eddig nem éppen gyilkosnak tartott sportág, a krikett. Múlt csütörtökön, Phil Hughes ausztrál krikettjátékos a pályán szenvedett súlyos fejsérülést, amibe két nappal később belehalt. Szombaton pedig egy izraeli bíró halálát okozta hivatása. Nem ők voltak az elsők, akik a pályán vesztették életüket.

Már 1870-ben is történt hasonló eset. George Summers Hughes-hoz hasonlóan, mindössze 25 éves volt, amikor fejen találta a labda. Ám a játékos úgy tűnt, hamar felépül és még orvoshoz sem ment el, hanem hazautazott vonattal Nottinghambe. Négy nappal később azonban belehalt a sérüléseibe.

Bő hetven évvel később, 1942-ben szintén Nagy-Britanniában volt hasonló tragédia a krikettpályán. Andy Ducat egyszer szerepelhetett a szigetországiak válogatottjában, amire 56 éves koráig kellett várnia.

Ám sajnos tragikusra sikerült a bemutatkozása, mert a legendás londoni Lord's pályán, az ütőjátékos szívrohamot kapott és összeesett mérkőzés közben.

Wilf Slack Gambia fővárosában, Banjulban vendégszerepelt csapatával. Bár közvetlenül a mérkőzés előtt négyszer is eszméletét vesztette, ennek ellenére játszott, a találkozó közben viszont összeesett és meghalt.

Az ő esete volt 30 év után az első halál a krikett pályákon. Az utóbbi két esztendőben Hughes előtt sajnos hárman is meghaltak hivatásuk közben.

Közülük Zulfiqar Bhattit tavaly, hazafutás közben találta mellkason a labda, aminek következtében rögtön a földre rogyott. Bár azonnal kórházba szállították, amikor odaértek ő már halott volt, mindössze 22 évet élt.

Hughes sem volt nála sokkal idősebb, ő éppen múlt vasárnap ünnepelte volna 26. születésnapját. Azonban sajnos erre már nem került sor.

Az ütőjátékos múlt kedden játszott csapatával mérkőzést Sydneyben, amikor is a mezőnybe szerette volna juttatni a felé dobott labdát, ami viszont szokatlan módon csapódott fel a földről és Hughes-t eltalálta a füle mögött.

A becsapódás után, szinte rögtön eszméletét vesztette. Nem is tért többé magához. Az életmentő műtét ellenére, két nappal később, csütörtökön agyi vérzés következtében hunyt el.

Szombaton pedig , az izraeli válogatott korábbi csapatkapitányát, Hillel Oscar-t már bíróként érte a halál, miután a labda eltalálta az állkapcsánál. Meglepő, hogy a krikett ennyire veszélyes sportág...

Szerző

Folyik a harc a FIFA és az UEFA között

Publikálás dátuma
2014.12.03. 06:54
Sepp Blatter, a FIFA elnöke mintha egyre mélyebbre kerülne a szövetségét ért bírálatok miatt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE
Tovább folytatódik a Nemzetközi- és az Európai Labdarúgó Szövetség közötti háború, amelynek hullámai már a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is kezdik elérni. Thomas Bach, a NOB elnöke ugyanis azt közölte, nem ütközhet a 2022-es téli olimpia a katari labdarúgó vb-vel.

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke előzőleg úgy vélte, a futball érdeke azt kívánja, hogy a világbajnokságra januárban vagy februárban kerüljön sor.

Így azonban éppen belecsúszna a hagyományosan februárban kezdődő téli olimpiába. A NOB elnöke kifejtette, a sportolók, a szurkolók és a szponzorok számára is kedvezőtlen lenne, ha egy időpontban kerülne sor a két eseményre. Közben folytatódik az UEFA és a FIFA egymásnak való üzengetése.

Reinhard Rauball, a Német Labdarúgó Szövetség elnöke, ismételten azzal fenyegette meg a FIFÁ-t, kilép az UEFA, amennyiben nem hozzák nyilvánosságra Michael Garcia jelentését, amelyben az amerikai ügyész azt vizsgálta, történt-e korrupció a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélésénél.

Rauball szerint az egész ügy miatt megkérdőjelezhetővé vált a nemzetközi szövetség szavahihetősége. A német szövetség elnöke azt közölte, olyan bizalomvesztésről van szó, amilyenre még nem volt példa.

„Két megoldás lehetséges. Nemcsak az etikai bizottság döntését kell nyilvánosságra hozni, hanem a Garcia-jelentést is. Ki kell derülnie ugyanis, mik voltak a vádak, s milyen döntés született ezekről” – fejtette ki a Kicker honlapján.

Úgy vélte, ha a nyilvánosság nem ismerheti meg a teljes jelentést, akkor az UEFÁ-nak felül kell vizsgálnia a FIFÁ-ban játszott szerepét.

Rauball politikai támogatást is kapott. Thomas de Maiziere német belügyminiszter üdvözölte a német szövetség és az UEFA „reformok irányába tett lépéseit”.

Egyre valószínűbb tehát, hogy az UEFA saját jelöltet indít Sepp Blatter ellenében a FIFA jövő évi elnökválasztásán. Ugyanakkor az európai szövetség is komoly bizalmi válsággal küzd.

Michel Platini, az UEFA elnökének szavahihetőségét aligha erősítik azok a Sunday Times által vasárnap nyilvánosságra hozott dokumentumok, amelyek szerint egy Picasso festményt kapott Moszkvától az orosz rendezés támogatásának fejében.

Maga az érintett hazugságnak nevezte a brit parlament sportbizottsága által megszellőztetett dokumentumot. Szerinte az egész pletyka nemcsak hogy minden alapot nélkülöz, nevetséges is.

Az ügy egyre bizarrabb fordulatokat hoz. Brit lapértesülés szerint az angol szövetség, az FA szakembereket bízott meg avval, hogy kémkedjenek a rivális országok pályázatai után.

Az angolok a 2018-as vb megrendezésére pályáztak, de a 2010. decemberi szavazás során már az első fordulóban kiestek.

Mind több jel vall arra, hogy Katar és Oroszország nemcsak jelentős összegekkel „segítette” a vb odaítélésével kapcsolatos döntés meghozatalában a végrehajtó bizottsági tagokat, hanem politikai nyomásgyakorlásról is szó lehetett.

Olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök magát Blattert bízta meg azzal, hogy támogatókat gyűjtsön az orosz pályázathoz a FIFA végrehajtó bizottságában.

Bizonyíték azonban nincs. Annyit tudni mindössze, hogy a Garcia-üggyel foglalkozni kíván a FIFA végrehajtó bizottsága a karácsony előtti marokkói ülésén.

Legutóbb egyébként az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke, Greg Dyke írt nyílt levelet Sepp Blatternek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökének, amelyben a Garcia-jelentés nyilvánosságra hozatalát követelte.

November 13-án azonban Hans-Joachim Eckert, a szövetség etikai bizottsága vezetője bejelentette: semmiféle korrupció nem történt, a Garcia-jelentés alapján legalábbis nem jutott ilyen következtetésre.

Az amerikai ügyész megtámadta a döntést, végül kompromisszumos megoldás született, melynek értelmében Domenico Scalának, a FIFA könyvvizsgáló bizottságának vezetőjének továbbítják a dokumentumot, s majd ő eldönti, mennyi információt kell eljuttatni abból a végrehajtó bizottságnak.

Szerző