Sikerekben lubickolva

Publikálás dátuma
2014.12.03 06:56
Verrasztó Evelyn is dobogóra állhat Dohában, a rövid pályás világbajnokságon FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ma rajtól és vasárnapig tart Dohában a rövidpályás úszó világbajnokság. Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya legalább hat érmet remél hazánk versenyzőitől.

Noha csak ma kezdődik Dohában a rövidpályás úszó világbajnokság, már hétfőn magyar siker született, ugyanis Hosszú Katinkát választotta a nemzetközi szövetség (FINA) az év női úszójának. A Vasas versenyzője úgy vélte, az elismerésnek hála, még könnyebben szelheti a habokat.

Hangcsou rendezi a 2018-as vb-t
A kínai Hangcsou rendezheti meg az úszók 2018-as rövidpályás világbajnokságát. A színhelyről az idei vb-nek otthont adó Dohában döntött tegnap a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA).
A 25 méteres medencébe kiírt, és négy év múlva esedékes eseményért még a perui főváros, Lima, továbbá - meg nem nevezett várossal - az Egyesült Arab Emírségek versengett.
A katari után következő, sorszáma szerint 13. vb-t a kanadai Windsor rendezi meg 2016 decemberében.

„Nincs az, hogy na, most aztán muszáj megmutatni, különben nem lesz olyan szép az év”- mondta Katinka, majd megnyugtatott mindenkit, nem veszi félvállról a vb-t: „a motiváció ugyanúgy megvan bennem, mint korábban, és persze az izgatottság is, azaz alig várom, hogy menjünk az uszodába, és kezdődjék a verseny”- fogalmazott a 25 éves aranyhalmozó.

Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya hat érmet remél a magyar úszóktól.

A legjobb szereplést pedig sportág hazai élversenyzőitől várja a szakvezető, legfőképpen az előző, tíz magyar éremmel zárult rövidpályás

világbajnokságon, a két éve, Isztambulban ötször is a dobogóra - két alkalommal, a 200 méter pillangó és a 100 méter vegyes eredményhirdetésekor annak a legtetejére - álló Hosszú Katinkától, s a 200 méteres mellúszásban címvédő Gyurta Dánieltől.

Rajtuk kívül az idei katari vb-t kihagyó Cseh László, valamint a Dohában szintén induló Verrasztó Dávid szerzett még érmet a török városban: előbbi két ezüstöt és egy bronzot úszott össze, utóbbi pedig a 400 méteres vegyesúszásban végzett harmadikként.

„Jó eredményt remélek Gyurta Danitól, s örülnék, ha 100 mellen is tovább javulna – nyilatkozta Kiss László az MTI-nek. - Nagyon bízom Hosszú Katinkában is, aki ezúttal tíz egyéni számban rajtol, s ha kell, váltóban is kész szerepelni” - tette hozzá.

„Mindkét távon (100 és 200 méter mell) rajthoz állok, és a 200 méterre összpontosítok majd. Év közben végig 50 méteres medencében edzek. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy végigversenyezzük a Világkupa-idényt, mert a sorozattal jobban fel tudtunk készülni a dohai vb-re”- mondta lapunknak a 200 m olimpiai bajnoka, Gyurta Dániel.

A két versenyzőn kívül a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, de Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna vagy éppen Biczó Bence, Bernek Péter és Kozma Dominik is ott lehet a legjobbak között.

„A rövidpályás versenyek nem tartoznak a kedvenceim közé. A hosszú pályát jobban kedvelem. Egy biztos, szeretnék döntőt úszni”- nyilatkozta korábban a Népszavának Jakabos Zsuzsanna.

A magyar csapat minden idők legfiatalabb - 21 fős - keretével vág neki a katari világbajnokságnak. A válogatottban helyet kapott két 13 esztendős szupertehetség, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna is, valamint a nancsingi ifjúsági olimpián remeklők többsége – Szilágyi Liliána, Gátz Benjamin, Kenderesi Tamás és Szabó Norbert - is.

„A legifjabbaktól azt várom, hogy mély vízbe dobásukból sokat tanuljanak, szokják a világversenyek légkörét" – zárta mondandóját a kapitány.

A dohai seregszemle tehát ma kezdődik (a Duna élőben közvetíti 15.55 órától), és ha folytatják remeklésüket a magyar úszók, akkor újabb aranyesőben reménykedhetünk.

A csapat
Férfiak:
Balog Gábor (50 méter hát, 100m hát, 200m hát)
Bernek Péter (200m gyors, 400m gyors, 100m hát, 200m hát)
Biczó Bence (100m pillangó, 200m pillangó)
Dudás Dániel (1500m gyors)
Földházi Dávid (100m vegyes)
Grátz Benjámin (200m vegyes, 400m vegyes)
Gyurta Dániel (100m mell, 200m mell)
Gyurta Gergely (400m gyors, 1500m gyors)
Holoda Péter (50m gyors, 100m gyors, 50m pillangó, 100m vegyes)
Horváth Dávid (50m mell, 100m mell, 200m mell)
Kenderesi Tamás (50m pillangó)
Kozma Dominik (50m gyors, 100m gyors, 200m gyors)
Szabó Norbert (100m pillangó)
Verrasztó Dávid (200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)
Nők:
Gyurinovics Fanni (50 méter gyors, 100m gyors, 50m mell, 100m mell, 200m mell)
Hosszú Katinka (200m gyors, 400m gyors, 800m gyors, 50m hát, 100m hát, 200m hát, 200m pillangó, 100m vegyes, 200m vegyes, 400m vegyes)
Jakabos Zsuzsanna (50m gyors, 50m pillangó, 100m pillangó, 400m vegyes)
Kapás Boglárka (400m gyors, 800m gyors)
Késely Ajna (100m gyors, 50m hát, 100m hát)
Szilágyi Liliána (50m pillangó, 100m pillangó, 200m pillangó)
Verrasztó Evelyn (200m gyors, 200m hát, 200m vegyes)
Szerző

Rögbi életre-halálra

Publikálás dátuma
2019.03.21 12:30

Fotó: AFP/ PAUL ELLIS
Az utóbbi nyolc hónapban négy fiatal sportoló veszítette életét. A sportág biztonságosabbá tétele végett éppen a napokban tart konferenciát a világszövetség.
Tavaly május óta négy rögbijátékos veszítette életét azt követően, hogy a pályán súlyos sérülést szenvedett. Legutóbb Nathan Soyeux hunyt el januárban. A 23 éves játékos életéért sokáig küzdöttek az orvosok, azt követően, hogy november 24-én egy egyetemi mérkőzésen ellenfelével ütközött. Az eset után még felült, beszélni is tudott, ám hányingerre panaszkodott. Később elvesztette az eszméletét. A mentők egy dijoni kórházba szállították, ahol az orvosok mesterséges kómába helyezték. Amikor két héttel később megpróbálták felébreszteni, egészségi állapota romlani kezdett, majd  elhunyt. Az orvosok megerősítették, mindez az ütközés miatt következett be.
Decemberben a 18 éves Nicolas Chauvin vesztette életét. A Stade Francais rögbise egy Bourdeaux-ban rendezett ifjúsági meccsen szenvedett sérüléseket, ahol egy szerelés miatt eltört a nyaka. A játékosnak szívrohama is lett, és oxigénhiányos állapot miatt az agya is károsodott. Chauvint kórházba szállították, és sürgősségi műtétet hajtottak végre a nyakán, de nem tudták stabilizálni az állapotát, s néhány napra rá meghalt.
Augusztusban a 21 éves Louis Fajrowski kapott szívrohamot, mert egy ütközés súlyos szívritmuszavarokat okozott neki. A saját lábán jutott el az öltözőig, ott azonban összeesett, majd elvesztette az eszméletét. Májusban pedig a mindössze 17 éves Adrian Descrulhes kapott halálos ütést.
Egy francia idegsebész, dr. Jean Chazal szerint a sportágban elszenvedett sérülések a közúti balesetekkel hasonlatosak. 
„Azok a férfiak, akik napjainkban rögbit játszanak sokkal nehezebbek és gyorsabbak. Az ütközések nagyobbak, mint voltak korábban” – magyarázza a szakember. Hozzátette, ugyan a sportolók több izommal rendelkeznek, légfontosságú szerveik nem lettek erősebbek, így ezek a plusz megterhelések életveszélyesek.
Egy érdekes statisztikai adat is igazolja a sportágban történő változásokat, ugyanis 2014 óta 14 százalékkal nőtt meg a mérkőzések hossza, mindezt pedig elsősorban a sérülésekkel magyarázzák.
A francia szövetség már tett lépéseket az ügyekben, Angliában egyenesen változtattak is a rögbi szabályain. Egy tavalyi módosítás szerint a liga másodosztályában és a kupamérkőzéseken a vállvonal helyett már a hónalj vonala felett tilos a fogás, ettől pedig azt remélik, csökken az agyrázkódások és a sérülések száma


A világszövetség (World Rugby) pedig éppen a napokban, hétfőtől szerdáig tartott kongresszust a franciaországi Marcoussisban, ahol többek közt azt tárgyalta, hogyan tehetné még biztonságosabbá a sportágat.
Témák
rögbi
Frissítve: 2019.03.21 12:30

Az első gól döntő lehet a szlovák–magyaron

Publikálás dátuma
2019.03.21 11:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este Szlovákia vendégeként, Nagyszombatban kezdi meg szereplését a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatában.
A nemzeti tizenegy edzőtáborának hagyományosan otthont adó Telkiben szerda délelőttre kisütött a nap, ám ennek ellenére a játékosok körében már nyoma sem volt a hétfőn tapasztalható vidámságnak. Miközben a labdarúgók a hetet indító tréning első pillanatától kezdve ugratták, zrikálták egymást, a szlovákok elleni, csütörtöki kvalifikációs nyitányt megelőző utolsó edzés elején fegyelmezetten, csendesen rótták a köröket az edzőközpont centerpályáján. Sőt: az első gyakorlat monotonitását is csupán a másodedző utasításainak hangja, esetleg egy-egy viszontválasz törte meg. Aztán előkerült a labda, a játékszer láttán pedig a szemlátomást rendkívül elszántan és koncentráltan készülő futballistákból egy csapásra előtört a mindig jókedvű futballjátékos – ekkor ért véget az edzés sajtónyilvános periódusa.
Marco Rossi legénysége nem sokkal később útra kelt Nagyszombat felé, ahol a szövetségi kapitány már nem tart tréninget a keretnek: 17.15-től stadionbejárás, fél hattól pedig sajtótájékoztató volt a program, a csütörtök a ráhangolódásé. 
Az olasz edző elöljáróban elárulta, hogy a 20.45 órakor kezdődő (tv: M4 Sport) összecsapás lesz edzőként a legfontosabb mérkőzése, még a Budapest Honvéd Videoton elleni 2017-es bajnoki döntőjénél is nagyobb téttel bír. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez csak az ő karrierjére igaz, a nemzeti tizenegy szempontjából a csütörtöki csupán az első lesz a kvalifikáció nyolc párharca közül.
Korábban kollégája, a szlovákok tavaly októberben kinevezett kapitánya, Pavel Hapal arról beszélt, hogy hazai részről minden játékos egészséges, mindenki bevethető. Az edző kijelentette: agresszíven futballozó magyar válogatottat vár. Csatlakozott hozzá a játékosokat képviselő 110-szeres válogatott, a télen az olasz élvonalbeli Napolitól Kínába szerződő Marek Hamsík is, aki szintén harcias ellenfélre számít. 
És hogy mire számíthat, egyáltalán lehet-e esélye Szlovákiában vagy úgy általában a selejtezősorozatban az ötös csoportba a negyedik kalapból kihúzott Magyarországnak? Erről a korábbi negyvenszeres szlovák válogatott védőt, az NB I-ben szereplő Szombathelyi Haladás játékosát, a 2010-es vb-n és a 2016-os Eb-n is pályára lépő Saláta Kornélt kérdeztük.
„A futballban bármi megtörténhet – kezdte egy félmosoly kíséretében a Népszavának a szombati FTC–Haladás után nyilatkozó játékos, aki aztán komolyra fordította a szót. – Óvatos, megfontolt futballt várok a szlovák-magyar mérkőzésen, szerintem nagy előnybe kerül az a csapat, amely megszerzi az első gólt. Megkockáztatom, ez döntheti el a meccset. A világbajnoki ezüstérmes Horvátország egyértelműen kiemelkedik a csoportból, mögötte viszont Szlovákia, Wales és akár Magyarország is befuthat másodikként.”
A még Eb-kijutást érő csoportmásodik pozícióért zajló vetélkedés tehát mindjárt a nyitányon, a nagyszombati összecsapáson fontos állomásához érkezik. Magyarországon persze nem csak ezért előzi meg felfokozott várakozás a selejtezőt. Rengeteg magyar szurkoló kel útra csütörtökön, a szlovákok viszont arra figyelmeztettek, hogy csak az induljon el, akinek jutott a vendégszektorba kínált körülbelül 2000 darab belépőből – minden okmányt ellenőrizni fognak a beléptetésnél, magyar igazolvánnyal a hazai oldalra senkit nem engednek majd be.

Szoboszlai hosszabbított

A válogatott kerettag középpályás, Szoboszlai Dominik 2022. május 31-ig meghosszabbította szerződését az osztrák első osztály listavezetőjével, a mostani szezonban az Európa-liga nyolcaddöntőjéig jutó Red Bull Salzburggal – számolt be róla a klub honlapja szerdán. A 18 éves futballista 2017 óta Ausztriában készül, a salzburgiak U18-as együttesnél kezdett, majd a másodosztályú fiókcsapatnál, az FC Lieferingnél töltött szezon után visszakerült a nagycsapathoz, amelynek színeiben egy hete debütált az Európa-ligában, vasárnap pedig megszerezte első élvonalbeli gólját is. Csütörtökön, Nagyszombatban újabb szintlépés következhet a korábbi U17-es, U19-es, majd U21-es magyar válogatott karrierjében. 

A válogatott programja

Eb-selejtező, E csoport 2019. március 21. Szlovákia–Magyarország 20.45 2019. március 24. Magyarország–Horvátország 18.00 2019. június 8. Azerbajdzsán–Magyarország 18.00 2019. június 11. Magyarország–Wales 20.45 2019. szeptember 9. Magyarország–Szlovákia 20.45 2019. október 10. Horvátország–Magyarország 20.45 2019. október 13. Magyarország–Azerbajdzsán 18.00 2019. november 19. Wales–Magyarország 20.45

Új a rendszer, de az izgalmak a régiek

Korábban sosem látott rendszerben kezdődnek csütörtökön a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői. Az Eb is történelmi lesz, első alkalommal rendezik tizenkét országban a torna mérkőzéseit, három csoporttalálkozónak és egy nyolcaddöntőnek Budapest lesz a házigazdája. A magyarországi találkozókat az idén novemberben elkészülő Puskás Ferenc Stadionban rendezik majd. Az is újdonság, hogy nyolc hónap alatt lebonyolítják a kvalifikációs meccseket, melyeken először lép pályára 55 európai együttes, a mezőny új tagja Koszovó lett. A résztvevők öt-öt hatos és ötös csoportban küzdenek az Eb-részvételt jelentő első két helyért. Ami szintén újítás: aki nem ér oda ezekre a pozíciókra, annak sem kell lemondani az Eb-szereplésről, a Nemzetek Ligájának rájátszásában is elkel négy hely. A csoportküzdelmek itt már befejeződtek, de csak az Eb-selejtezők után derül ki, mely csapatok küzdhetnek az NL-ben az indulási jog megszerzéséért a kontinenstornán. Ebben a sorozatban négy divízióban zajlanak a küzdelmek, mindegyikből egy-egy csapat lesz Eb-résztvevő. A kvalifikációs sorozat első meccsén Kazahsztán fogadja Skóciát, a találkozót 16 órától közvetíti a Sport1, ugyanitt lesz látható 18 órakor a San Marino-Ciprus mérkőzés és 20.45-kor a magyarok csoportjából a világbajnoki ezüstérmes Horvátország Azerbajdzsán elleni hazai meccse. Két világbajnoki résztvevő méri össze tudását szintén csütörtökön: a tavalyi vb házigazdája, Oroszország Brüsszelben játszik a világbajnoki bronzérmes belgákkal. A világbajnok franciák pénteken a Moldova elleni idegenbeli mérkőzéssel kezdik meg szereplésüket. Ugyanezen a napon mutatkozik be az Eb-címvédő Portugália is, Cristiano Ronaldo és csapatársai Ukrajnát fogadják.  
Frissítve: 2019.03.21 11:30