Már otthon is kezelhető a depresszió

Publikálás dátuma
2014.12.03. 17:03
Forrás: Thinkstock
Habár a depresszió és a szorongás szinte népbetegségnek számít Magyarországon, sokan mégsincsenek tisztában a tüneteivel. Ha valaki mégis orvosi segítség igénybevétele mellett döntött, általában mellékhatásokkal járó gyógyszeres kezelésben részesült. A legtöbbet kutatott amerikai műszer azonban most már hazánkban is alternatívát nyújthat a gyógyulni vágyóknak.

A levertség, depresszió érzését itthon nagyon sokan ismerik, de akik az orvosi segítség mellett döntenek, általában csak gyógyszeres kezelésben részesülnek. Bár az antidepresszánsok kétségtelenül hatékonynak számítanak a tünetek kezelésében, alkalmazásuk több kellemetlen mellékhatással is jár, mivel megváltoztatják az agy kémiai egyensúlyát. A gyakran előforduló álmatlanság, fáradékonyság, valamint a testsúlyingadozások így sokszor a depresszió ismételt kialakulásához vezethetnek.

Ezekkel a tényezőkkel a kutatók is tisztában vannak, így a betegség alternatív gyógymódjainak vizsgálata folyamatosan zajlik, eddig azonban nem született olyan eljárás, amely orvosok és betegek körében egyaránt elterjedt volna. Az Alpha-Stim nevű, az USA-ban 1981 óta forgalmazott készülék a Koponya Elektorterápia (CES) segítségével az első olyan szélesebb körben bemutatott eszköz, amely mellékhatások nélkül képes kezelni a depressziót, a szorongást, vagy akár az álmatlanságot is.

A termék már régóta létezik, nagyobb ismertséget viszont csak a sikeres kutatási eredmények nyilvánosságra kerülése után kezdett szerezni. 2005-ben például egy amerikai kórház kifejezetten agresszív betegekkel foglalkozó pszichiátriai osztálya 12.000 dollárt spórolt meg 3 hónap alatt a készülék használatával.  Ennyivel kevesebbet kellett költeniük az átlagosnál nyugtató, kábító és tompító gyógyszerekre. Az Alpha-Stim extrém körülményeknek van kitéve az amerikai és az angol hadsereg alkalmazásában is, ugyanis  a fronton és más veszélyes helyeken szolgálatot teljesítő katonák nagy részét évek óta kezelik vele biztonságuk megőrzése érdekében.

„A depressziót jelenleg elsősorban gyógyszerekkel kezelik, a pszichoterápiának többnyire csak ennek kiegészítéseként jut szerep, ráadásul kevesek számára hozzáférhető. Az eszközt, és alkalmazásának  pozitív eredményeit több szakcikk is taglalja, ám Magyarországon eddig lényegében nem volt elérhető.” – mondta Thiery Henriette klinikai szakpszichológus a néhány hete hazánkban is megjelent eszközről. A termék nemzetközi terjedése azután indult be igazán, hogy tavaly beszámoltak a kutatási eredményekről a világ legnagyobb szakmai érdekképviselete, az Amerikai Pszichológus társaság által szervezett éves konferencián.

Szerző

AIDS: nő a hazai fertőzöttek száma

Publikálás dátuma
2014.12.02. 06:18
Az ország legnagyobb AIDS szalagját feszítik ki a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt aktivistái a fővárosi Corvin Plazában FOTÓ: MTI/M
Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint az AIDS-vírus eddig összesen 78 millió embert fertőzött meg, közülük 39 millió meghalt – áll a szervezet az AIDS világnapján (december 1.) közzétett jelentésében.  

A magyarországi betegellátásban mérföldkőnek számít a vidéki központok (Debrecen, Miskolc és Pécs) megnyitása, ugyanakkor a megelőzésben Magyarország rosszabbul áll.

Amit az AIDS-ről tudni kell
Nem csak szexuális úton terjed
A tünetek átlagosan öt év múlva jelentkeznek
Léteznek gyógyszerek, amelyekkel lassítható a vírus szaporodása
Magyarországon több mint 2000 fertőzött él
A mindennapi érintkezés nem jelent veszélyforrást
A baj megelőzhető

Míg az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Európai Unióban csökkent az új HIV-esetek száma az elmúlt tíz évben, hazánkban négyszeresére nőtt.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a prevenciós munkát végző civil szervezetek megerősítésére és célzott szűrőprogramokra van szükség.

„Óvatos becslések szerint is legalább 50 százalékos a felderítetlenségi arány, ami nagyon magas. Az egyre romló statisztikák és a növekvő AIDS-megbetegedések száma is alátámasztják, hogy hazánkban nagyon

sokan nem ismerik HIV-státuszukat” – mondja Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS programvezetője.

Magyarországon eddig főként szexuális úton terjedt a HIV. Az ártalomcsökkentő programok alacsony lefedettsége, illetve bezárása következtében, valamint a megváltozott injektálási szokásoknak köszönhetően a droghasználók körében bármikor járvány alakulhat ki.

„A tű- és fecskendőcsere-programok, valamint a helyettesítő terápiák bizonyítottan költséghatékony megoldások, amelyek ahol megfelelő támogatással működnek, megállították a HIV és hepatitis járványt a droghasználók körében.

Az ártalomcsökkentő programok ellehetetlenítésének rövidtávon a droghasználókra, hosszabb távon pedig a lakosságra lesznek súlyos közegészségügyi következményei” - tette hozzá Bagyinszky.

A magyarországi HIV/AIDS helyezettel kapcsolatos statisztikák továbbra is az elmúlt években tapasztalt negatív tendenciákat erősítik.

Az EPINFO szerint az év első felében 142 HIV-fertőzött személyt regisztráltak (2013-ban összesen 240 HIV-pozitív személyt szűrtek ki), míg 24 új AIDS-beteget diagnosztizáltak.

És idén már az első félévben többen haltak meg, mint tavaly egész évben. Ennek ellenére: sem a csaknem háromezer kiszűrt HIV-pozitív személy, sem a ki nem szűrt HIV-pozitívok többezres száma nem sarkallja arra a magyar egészségügyi kormányzatot, hogy hatékony cselekvési programot fogadjon el – áll a Civil AIDS Fórum közleményében.

A Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoportnak, amely az Emberi Erőforrások Miniszterének tanácsadó testületeként működne, tavaly decemberben volt az első, alakuló ülése, de munkacsoport azóta sem tanácskozott.

Úgy tűnik, a tárca nem tartja fontosnak és sürgetőnek, hogy az évenként kiszűrt fertőzöttek száma csökkenjen, és kevesebben haljanak meg AIDS-ben.

Ezért a civil szervezet felszólítja a minisztériumot, hogy a program elfogadásához tegye meg a szükséges lépéseket és annak végrehajtásába minél szélesebb körben vonja be a szakembereket, civil szervezeteket.

Szerző
Frissítve: 2014.12.01. 20:59

Egyél zsírt, és lassabban öregszel?

Publikálás dátuma
2014.11.30. 18:14
Illusztráció/Thinkstock
A magas zsírtartalmú ételek segíthetnek az öregedés lassításában, és sikeresen küzdhetnek olyan tünetek ellen, mint a demencia, a hallásromlás vagy az izomvesztéssel járó fogyás.

A közepes láncú zsírsavak, mint amilyen például a kókuszolaj, különösen hatékonyak lehetnek, a szakemberek szerint azért, mert a bennük található vegyületek segítenek helyrehozni a sejteket ért károsodásokat, illetve a DNS-ben keletkezett hibákat is. Vilhelm Bohr professzor, a koppenhágai egyetem kutatója és csapata olyan egereket vizsgálat, melyek DNS-e egy genetikai hiba miatt képtelen volt megjavítania saját magát. Az emberekben ez a genetikai rendellenesség egy Cockayne-szindróma nevű súlyos betegséget okoz, mely idő előtti öregedést okoz. A beteg gyerekek várható élettartama mindössze 10-12 év.

A kutatók úgy találták, hogy ha az egereknek zsírban gazdag ételeket adtak, az lelassította az öregedési folyamatokkal együtt járó hallásvesztést, fogyást és az agy öregedését is. A kutatási eredmények új reményt adhatnak nemcsak a Cockayne-szindrómás gyermekeknek, hanem az Alzheimer- és a Parkinson-kóros betegeknek is.

"Az agyunknak folyamatos táplálék-utánpótlásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működhessen, de ahhoz is, hogy az esetleges sérüléseket képes legyen kijavítani. A zsír, különösen a kókuszolaj vagy a hozzá hasonlók nagyon jótékony hatással vannak az agyunkra, mert extra energiával látják el a szervezetünket" - mondta Morten Scheibye-Knudsen, a kutatás egyik szerzője. Az agyunknak vagy cukorra, vagy pedig ketonokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ketonok akkor keletkeznek, ha a szervezetünk zsírt bont le ahhoz, hogy energiát szerezzen. A ketonok azért is fontosak, mert akkor is energiával látják el a szervezetet, amikor alacsony a vércukorszint, vagyis amikor nem jutunk táplálékhoz (például az éjszakai "koplalás" közben). forrás: házipatika.com

A cím, illetve a fotó  persze kissé megtévesztő lehet, ugyanis természetesen nem mindegy, milyen zsírokkal "védekezünk" az öregedés ellen. 

A zsír adja a testünk napi működéséhez szükséges energia mintegy harmadát. Helyén tartja, körbeveszi a szerveket és idegeket testünkön belül, valamint ellát egy kis extra kitöltéssel a hátsó felünkön, és egyéb területeken, hogy megvédje csontjainkat a nyomások és ütések hatásaitól. A zsír segít legfőképp testünk hőszigetelésében is. Nélkülözhetetlen az emésztésben is, továbbá az A, D, E és K vitaminok felszívódásában és szállításában. Egy 2012-es tanulmányban már kimutatták, hogy azoknak, akik a salátájukat csak zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú dresszinggel fogyasztották, alapos hiányuk volt szervezetükben karotinoid összetevőkből, amelyek viszont csökkentik az infarktus és bizonyos rákok kockázatát. 

Összességében tehát nagyon fontos, hogy a megfelelő zsírokat válasszuk, és megfelelő mennyiségben fogyasszuk - figyelmeztetnek a szakemberek .

Ezeket a zsírokat felejtsd el

Ha egy könnyen megjegyezhető utat szeretnél ahhoz, hogy meg tud különböztetni a kerülendő telített zsírokat a magadhoz veendő, ajánlott zsíroktól, akkor számold meg az állat lábait, amiből származnak:

Négylábúak: egyél minél kevesebb olyan zsírt, mely négylábúakból származik, mint pl. a sertés vagy a szarvasmarha.

Kétlábúak: a csirke és az egyéb kétlábúak rendben vannak, de ügyelj azért arra, hogy lehetőleg szabadulj meg a bőrüktől, s minél nagyobb arányban az állat fehér húsait fogyaszd.

Láb nélküliek: a követendő hüvelykujjszabály tehát az, hogy minél kevesebb a lábak száma, annál kevésbé ártalmas a zsírja. Vagyis célozd a lábnélkülieket, ha lehet! Ezek a halak.

Telített zsírok azonban megtalálhatók néhány növényi forrásban is. Gondoljunk csak a trópusi olajokra: kókusz, pálma, gyapotmag.

Az olyan élelmiszerek, melyek bármennyit is tartalmaznak a transzzsírokból, legyenek mindenképp a KERÜLENDŐ listán. 

A legnagyobb élettani előnyökért ragaszkodjunk az olyan telítetlen zsírokhoz, mint az omega-3 zsírsavak. A telítetlen zsírsavak megtalálhatók többek közt a mogyoróvajban, az olíva olajban, a normál mogyoróban vagy az avokádóban. Ezek az élelmiszerek csökkentik a koleszterin szinted, és emelik a HDL-ét (jó koleszterin), segítve szívünket egészségben megtartani. Segítenek minket, hogy hosszabb ideig is elégedettek legyünk egy étkezés után – nagy előny ez azoknak, akik szeretnének leadni pár kilót. Az omega-3 zsírsavak védik szívünket, fogyasszunk hát belőlük, amikor csak lehet: lazac, tonhal, mandula, szója, lenmag.

forrás: www.svabhegy.eu

Szerző