Népszava Anno;

Tragikus bányaszerencsétlenség Lencsehegyen

1988-ban ezen a napon bányaszerencsétlenségről szóltak a hírek. Népszava anno

Vasárnap, a déli órákban, az országos szakszervezeti tanácskozáson kaptuk a megdöbbentő hírt: hatalmas robbanás történt a Dorogi Szénbányák lencsehegyi bányájában. Fél 3 tájban érkeztünk a helyszínre, de — érthetetlen módon — csupán 3 óra 20 perckor engedték be a sajtó, a rádió és a tévé, időközben megérkező munkatársait a bánya területére.

3 óra 30 perc. Az üzemépület csarnokában sok bányász jön-megy, közöttük lengyelek. Egyikük sem volt a föld alatt a szerencsétlenség időpontjában ... Aztán mégis sikerül találni két fáradt bányászt, akik a délelőtti műszakban dolgoztak.

— Nem hallottuk a robbanást — mondja egyikük, egy bajuszos, középkorú bányász, s álig jön ki belőle a hang. — Hatalmas légnyomás volt, bevágott minket a pajzs mögé.

— Megütöttem a hátam, más bajom nincs — teszi hozzá a másik.

— Milyen messze voltak a robbanástól?

— Vagy háromszáz méterre. Telefonon keresztül riasztottak, és gyorsan olyan füst lett, hogy vágni lehetett. Kibontottuk a mentőkészülékeket, csutorát a szájba, és egymás kezét fogva jöttünk kifelé — mondja meg-meg- akadva az első bányász, és nem is mond többet. Mind a ketten láthatóan nagyon megrendültek...

3 óra 50 perckor elterjed a hír a csarnokban várakozók között, hogy tízre emelkedett a halottak száma. 

— 11 óra 15 perckor a lencsehegyi bánya 52-es csapatszámú kamrafejtésében eddig ismeretlen ok miatt robbanás történt. Ezen a munkahelyen technológiai folyamatokat végeztek, például technológiai robbantást. Azt még nem tudjuk, hogy ez következett-e be, vagy pedig más jellegű, nem szándékolt robbanás történt.

Az OBF elnöke sorolja a szomorú számokat, összesen 167-en voltak a bányában, közülük 11 bányász meghalt — 9 magyar és 2 lengyel. Huszonnyolcán megsérültek, közülük tizenkilencet kórházba szállítottak. A sérültek közül tízen lengyelek.

A szerencsétlenség után azonnal riasztották az üzemi bányamentő rajokat, s nem sok idő múlva megérkeztek a dorogi, tatabányai és oroszlányi bányamentők, összesen öt csapat.

A szerencsétlenség halálos áldozatai

Mint a rádió késő esti híradásából megtudtuk, a következő bányászok haltak hősi halált a tegnapi lencsehegyi bányaszerencsétlenségben: Bagdi István 48 éves vájár, Bagyura István 45 éves szakaszvezető vájár, Hegedűs János 51 éves szakaszvezető vájár, Illich Henrik 47 éves villanyszerelő, Kreisz József 41 éves körletvezető, Mosonyi Tivadar 50 éves aknász, Reményi Mihály 38 éves lakatos, Szatmári István 39 éves vájár, Vakán Ferdinánd 50 éves mozdony- vezető, Andrzej Data 31 éves vájár és Jozef Lagozny 42 éves vájár.

Népszava 1988. december 4.