Előfizetés

"Putyinnal bújik ágyba" - Megint elítélték McCain szavait

A magyar kabinet nevében a kormányszóvivő ismét elítélte John McCain amerikai republikánus szenátor Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos szavait, egyúttal üdvözölte, hogy "végre nagykövet érkezik" Magyarországra az Egyesült Államokból.

Kovács Zoltánt azzal kapcsolatban kérdezték csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy John McCain ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban amerikai idő szerint szerda este kiadott közleményében.

A kormányszóvivő szerint az, hogy McCain szenátor mennyire van tisztában a magyarországi helyzettel, részben kiderül azokból a klisékből és mondatokból, amelyeket megint használt. Kovács Zoltán azt mondta, "mi napnál világosabban látjuk, hogy az elmúlt években oly sokat sulykolt, alapvetően csak a minket kritizáló álláspontot tükröző kijelentések mögött (...) többségében az ismeret hiánya" áll.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor 2008-ban hősnek nevezte McCaint, a szóvivő azt válaszolta: a szenátort a katonai fogságban szerzett tapasztalatai vitathatatlanul nemzeti hőssé teszik az Egyesült Államokban, a más ügyekben fennálló nézeteltérés nem befolyásolja a személyes érdemeit.

McCain szenátor Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos kijelentéséről Kovács Zoltán azt mondta: bíztak benne, hogy az amerikai politikus nem a magyar kormányfőre vonatkoztatva tette az ominózus kijelentését, mert nincs oka így nyilatkozni. Teljes mértékben elfogadhatatlan, amit mondott, a szenátor szavait a magyar kormány mélységesen elítéli - közölte.

Emlékeztetett egyúttal, hogy Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szintén elhatárolódott a szenátor több kijelentésétől is. A kormányszóvivő egyben üdvözölte, hogy Colleen Bell személyében "végre nagykövet érkezik" Magyarországra az Egyesült Államokból. Hozzátette, a két ország közötti politikai nézeteltéréseket a legmagasabb politikai, diplomáciai szinten kell megoldani.

Korábban írtuk, hogy a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és határozottan visszautasítja John McCain szenátornak a magyar miniszterelnököt, illetve Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tett szavait. Többek között ezt közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerdán az ideiglenes amerikai ügyvivővel. Magyar Levente azért kérette hivatalába André Goodfriendet, hogy tiltakozzon a republikánus szenátor keddi kijelentései miatt, amiket az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell kinevezéséről tartott szenátusi szavazás alkalmával tett.

McCain Magyarországot és Orbán Viktort is hevesen bírálta, amikor a filmproducer nagykövetté kinevezése ellen érvelt. Úgy fogalmazott: Magyarország sok szempontból az Egyesült Államok közeli szövetségese, de kétség sem fér hozzá, hogy 2010-es kormányra kerülése óta Orbán Viktor központosította a hatalmat, csorbította a bíróságok függetlenségét, vitatott alkotmánymódosításokat vitt véghez és korlátozta a civil szervezeteket. Bell nagykövetté kinevezésével McCain szerint Washington azt az üzenetet küldi, nem fontos, hogy Putyin kiterjesztené Oroszország befolyását és visszaállítaná a régi orosz birodalmat. Itt "egy nemzet, amely a határán áll annak, hogy átengedi szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki Vlagyimir Putyinnal bújik ágyba és mi a Gazdagok és szépek producerét küldjük nagykövetnek" - fogalmazott.

A Fidesz egyébként az amerikai republikánusokat szövetségesének, testvérpártjának tekinti, éppen ezért sokat mondó, hogy McCain, aki akár az Egyesült Államok következő republikánus elnökjelöltje is lehet, így vélekedik Orbán tevékenységéről.

Kitiltási botrány - "A fecnin nincsenek bizonyítékok"

A magyar kormány nem kapott olyan dokumentumot, amely bizonyítékokat tartalmazna az amerikai beutazási tilalom ügyében - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasz friss számában megjelent interjújában arról beszélt, az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: "azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is". Arra a kérdésre, hogy arra a két lapra gondol-e, amelyet átadtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, azt válaszolta, hogy "nem, az a két papírlap nem bizonyíték". Azt is közölte: magyar állampolgárok és cégek is adtak információt a magyar hatóságoknak az adóhatóságon belüli csalásokról.

Kovács Zoltán sajtótájékoztatóján kérdésre úgy reagált: ha valaki vádol, akkor mondja meg, mivel és csatolja a bizonyítékokat. Magyarország jogállam, "egy szövetségestől és baráttól főleg elvárjuk, hogy ilyen ügyekben teljesen tisztán, egyértelműen és felelősen nyilvánuljon meg. Ez mind a mai napig nem történt meg" - közölte a kormányszóvivő.

"Az a fecni nem több, mint egy fecni, azon nincsenek bizonyítékok" - mondta arról a dokumentumról, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át korábban a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban. Kovács Zoltán kijelentette: "más olyan dokumentumról, amelyben bizonyítékok lennének, nincs tudomásunk", ilyet a magyar kormány a mai napig nem kapott.

Az LMP feljelent a parlagfűpénz "elherdálása" miatt

Publikálás dátuma
2014.12.04. 17:21
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Az LMP hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a parlagfű irtására szánt adományok "elherdálása" miatt - közölte az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője, Sallai R. Benedek és Lengyel Szilvia csütörtökön.

A politikusok közleményükben kifejtik, a földművelésügyi minisztérium az adózók parlagfűirtásra szánt felajánlásaiból, összesen több mint egymilliárd forintból szinte semmit nem fordított ténylegesen parlagfű-mentesítésre. A pénzt többek között elbocsájtások finanszírozására, számítástechnikai eszközökre, cipőtisztító gépre és bőrtáska vásárlásra költötték - írják az LMP-s képviselők, akik szerint ez kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, de a hivatali visszaélés és a költségvetési csalás gyanúját is felveti.

Az LMP közleményében emlékeztet, civil szervezetek fordultak adatigényléssel a minisztériumhoz, annak kiderítésére, mire költötték a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásból összegyűlt 1,1 milliárd forintot. A minisztérium nem volt hajlandó kiadni az adatokat, azonban az ezzel kapcsolatos pert elvesztette, így végül a számlák nyilvánosságra hozására kényszerült - fejtik ki, kiemelve: az adatokból egyértelművé vált, hogy a "minisztérium szinte teljes egészében lenyúlta a parlagfűirtásra szánt pénzt". Elfogadhatatlan módon közüzemi számlákat, informatikai beszerzéseket, a parlagfűhöz témájában sem kapcsolódó konferenciákat és százezer forintos bőrtáskákat is fizettek belőle - ismertetik az LMP képviselői.

Mire költötték a köz által összeadott parlagfűpénzt?

Korábban írtuk, hogy a Parlagfűpollen No Társaság többször próbálta már kikérni a pontos adatokat arról, hogy mire és hogyan fordították az összeget, végül a vidékfejlesztési tárca nem tett eleget a kérésnek, így a civil szervezet a TASZ segítségével a Fővárosi Törvényszékhez fordult. A 2013-as októberi ítélet alapján a Földművelési Minisztériumnak az elköltött összegről az összes számlát és szerződést ki kellett adnia, aminek a tárca most novemberben tett eleget. Az egy évig húzódó elszámolást azzal indokolták, hogy több évvel ezelőtti iratokról van szó, amelyeken a személyes adatokat ki kellett takarniuk.

A számlákból kiderül: többek között a hivatalok fenntartási költsége, a víz-, villany-, és csatornafogyasztás, a szőnyegtisztíttatás, új digitális eszközök, diplomatáskák, alapvető élelmiszerek és cipőtisztító gépek, de még egy fülbevaló (!) beszerzése is szükséges a gyomnövény felszámolásához. De vett magának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az 1 százalékokból összejött pénzből egy új Ford Ranger terepjárót, illetve téli szélvédőmosót egy csongrádi hivatal, melyeknek parlagfű irtáshoz vajmi kevés köze lehet, tekintve, hogy az allergiaszezon őszig tart.

A parlagfű allergiások száma csaknem kétmillió, ők évente tízmilliárd forintnyi gyógyszert kénytelenek szedni - derül ki a Parlagfűpollen No Társaság adataiból.