Váltás a vatikáni svájci gárda élén

Elbocsátotta Ferenc pápa a svájci gárdisták vezetőjét, Daniel Anrigot, mert túlságosan rugalmatlannak tartotta. A hírt a Szentszék félhivatalos lapja, a L’Osservatore Romano jelentette be.

Hivatalosan ugyan nem indokolták a döntést, de hírek szerint a pápa, aki a szeretet egyházát próbálja létrehozni, s mindenki számára nyitva akarja hagyni az egyház kapuját, finoman fogalmazva nem tartotta túl széles látókörűnek az 1972-es születésű svájcit. Úgy vélte ugyanis, a gárdistáknál is nagyobb rugalmasságra lenne szükség.

Hírek szerint egyik reggel a pápa magához hívatta az egyik svájci gárdistát, aki egész éjjel őrt állt a Vatikánban. „Foglaljon helyet” – mondta barátságosan az egyházfő.

A derék hadfi azonban ezt válaszolta: „Nem tehetem. Ez a parancs ellen való lenne”. Ferenc pápa ezen igencsak meghökkent, s megjegyezte: „Itt fent én adom a parancsokat”. Majd kiballagott a szobából, s a közeli automatából capuccinót vett a láthatóan kimerült gárdistának.

Októberben a világ több lapját bejárta a kép, amint az egyházfő kezet fogott az egyik gárdistával. Ez a hagyományokkal való teljes szakítás, hiszen a pápák sosem kommunikáltak a svájci fegyveresekkel. Az egyedüli kivételt XXIII. János jelentette.

Az Il Messaggero emlékeztet arra, hogy a pápa tavaly márciusi megválasztása óta arra próbálja meg rávezetni környezetét több-kevesebb sikerrel, hogy nem feltétlenül bölcs dolog a szigorú előírásokhoz tartani magunkat.

Másrészt alighanem a pápa szívéhez a svájci gárda intézménye sem állhat közel, hiszen eleve azt sem szereti, ha figyelik minden lépését. Külföldi látogatásai alkalmával mindig ragaszkodik ahhoz, ne golyóálló gépkocsiban szállítsák az utcákon. Így tett legutóbb is múlt heti törökországi látogatása alkalmával.

Anrig ezredes eredetileg öt évig szolgálta parancsnokként a svájci gárdát – emlékeztetett a Telegraph -, de Ferenc pápa meghosszabbította megbízatását. Most eddigi helyettese, Christoph Graf került a helyére.

Szerző

Egyre több EU-tagállamnál húzzák ki a gyufát Orbánék az új plakátkampánnyal

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:48
A szóban forgó plakát...
Magyarország Kormánya
Ismét napirenden van a magyar jogállamiság helyzete az Európai Unióban, a legújabb, Soros és Juncker ellen hergelő, hirdetések miatt pedig egyre több és hevesebb kritika zúdul a kormányra.
Kedden ülésezett az úgynevezett általános ügyek tanácsa Brüsszelben, ahol külügyminiszterek, EU-s miniszterek vagy a helyetteseik ülnek, és tavaly ősz - vagyis a Sargentini-jelentés elfogadása -  óta rendre előkerül a "magyar kérdés" is. A mostani tárgyaláson legalább 11 tagállam képviselője fejezte ki aggodalmát a magyarországi helyzet miatt, miközben egy se vette védelmébe az Orbán-kormányt- írja a 444.hu. Ráadásul a bizottság újabb problémákat is felvetett.

Az Európai Bizottság részéről Frans Timmermans alelnök azt mondta, a bizottság eddig is egyetértett a Sargentini-jelentés legtöbb megállapításával, de az utóbbi hónapok fejleményei csak erősítették az aggodalmaikat. Az alelnök az újdonsült kedvezőtlen fejlemények között említette többek közt, hogy
  • kiderült, a magyar hatóságok két embert éheztettek a tranzitzónában
  • a kormány elüldözte a CEU amerikai diplomát adó képzéseit Magyarországról, ami példa nélküli gesztus az EU történetében
  • több mint 400 sajtóterméket vontak össze egy Fidesz-közeli kuratórium által vezetett alapítványba, és a kormány nem engedi, hogy a versenyhivatal és a médiahatóság kivizsgálja a lépés törvényességét
  • "teljes hazugságokon alapuló" reklámkampányt indított a magyar kormány az Európai Bizottság és annak elnöke, Jean-Claude Juncker ellen
A "bűnlajstrom" után a tanács dán, francia, holland, német és svéd tagja azt kérte a román elnökségtől, hogy következő lépésként tartsanak formális meghallgatást a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében,
vagyis szenteljenek egy ülést annak, hogy alaposan kikérdezik a magyar kormány valamelyik tagját.
A hírek szerint a vita egyik legaktívabb résztvevője Michael Roth német külügyi államtitkár volt. Ő többször is szót kért, egy ízben azt javasolta, hogy a magyar sajtószabadság helyzete legyen a további vizsgálatok egyik központi témája. Máskor pedig arról beszélt, hogy nagyon komoly problémája van a kormányának azzal, hogy Magyarországon állami pénzből kampányolnak az Európai Bizottság elnöke ellen.

A magyar kormány részéről Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár válaszolt a vádakra, azt követelve, hogy a májusi európai parlamenti választásokig függesszék fel ezt a vitát, mert túlságosan átpolitizálódott. Takács többek közt megjegyezte azt is, a Sargentini-jelentés elfogadásakor szerintük csaltak az EP-ben, ezzel kapcsolatban pedig még várják az EU bíróságának döntését.

Most alapvetően a román elnökségen múlik a folytatás, vagyis az, hogy mikor veszik újra napirendre a magyar ügyet, és hogy például beidéznek-e a tanácsülésre egy magyar minisztert.
Frissítve: 2019.02.20 17:54

Meghalt egy nő egy Michelin-csillagos vacsora után Valenciában

Publikálás dátuma
2019.02.20 16:41
Bernd H. Knölle, a RIFF tulajdonosa
restaurante-riff.com
Az asszony férjén és fián kívül további 23 vendég is rosszul lett a valenciai RiFF-ben étteremben elköltött vacsora után. A közegészségügyi hatóság vizsgálatot indított, az éttermet bezárták.
Az ételmérgezést február 17-én jelentették a hatóságoknak, miután a 46 éves nőnek, a férjének és 12 éves fiuknak is hasmenése volt és hányt a RiFF étteremben elfogyasztott vacsorát követően – írta a 444.hu az El País alapján. 
Az Europa Press szerint a férj és a gyerek meggyógyult, de a nő állapota sokkal súlyosabb volt, vasárnap reggel halt meg otthonában. Később kiderült, hogy a Michelin-csillagos étteremben vacsorázók közül még 23-an észlelték magukon az ételmérgezés tüneteit.
A hatóság vizsgája, hogy az étterem aznapi menüjén szereplő kucsmagomba okozta-e a mérgezést. Azt pedig a boncolás során derül ki, hogy a nő halálát az elfogyasztott étel okozta vagy esetleg a saját hányásába fulladt bele. 
A RiFF tulajdonosa, Bernd H. Knölle közleményt adott ki, amely szerint az étterem addig zárva marad, amíg ki nem derül, mi okozta a tömeges ételmérgezést.
Frissítve: 2019.02.20 16:42