McCain bojkottálta Blinken kinevezését

John McCain amerikai republikánus szenátor megakadályozta az arról szóló szavazást, hogy a szövetségi felsőház támogassa-e Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó külügyminiszter-helyettessé történő kinevezését - írta pénteken a The Los Angeles Times című napilap.

Az arizonai szenátor "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy ő legyen a külügyminiszter helyettese. A politikus néhány nappal ezelőtt ugyanezekkel a szavakkal szólította fel társait arra, hogy utasítsák el Colleen Bell televíziós producer budapesti nagykövetté történő kinevezését.
    

McCain élesen bírálta Blinken azon korábbi kijelentéseit, amelyekkel az Irakból való amerikai kivonulás mellett foglalt állást. "Ő az a fickó, aki azt mondta, hogy olyan gazdagságban és biztonságban hagyjuk hátra Irakot, amilyenre még nem volt példa a történelemben" - közölte a volt elnökjelölt.

A republikánus szenátor, aki gyakran kritizálja az Obama-adminisztráció külpolitikáját, annak idején hevesen ellenezte az iraki csapatkivonásokat.

A szenátus külügyi bizottságának csütörtökön kellett volna szavaznia Blinken jelöléséről. McCain beavatkozásának következtében azonban leghamarabb a jövő héten kerülhet sor a voksolásra. Ha a bizottság jóvá is hagyja Blinken jelölését, azt még a szenátusnak is meg kell erősítenie.

Az 52 éves Blinken Barack Obama és Bill Clinton elnöksége alatt is a Fehér Házban dolgozott. A külügyminiszter-helyettesi posztot korábban William Burns töltötte be, aki november elején nyugdíjba vonult.

John McCain az új magyarországi nagykövet, Colleen Bell kinevezéséről tartott keddi szenátusi szavazás alkalmával "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek", és amely fontos az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekei szempontjából.

Szerző
Témák
szavazás McCain

Oroszország és Szlovákia kiegyezett a kőolajban

Publikálás dátuma
2014.12.05. 16:00
Illusztráció: David Hecker/Getty Images
Oroszország és Szlovákia megkötötte az orosz kőolaj szállításáról és tranzitjáról szóló államközi megállapodást - közölte az orosz energiaügyi minisztérium pénteken.

A 15 évre szóló szerződést Alekszandr Novak orosz energiaügyi és Pavol Pavlis szlovák gazdasági miniszter pénteken Moszkvában írta alá. A stratégiai jellegű megállapodás 2015. január 1-jétől 2029 végéig hatályos, és lejáratkor automatikusan meghosszabbodik öt évvel, ha egyik szerződő fél sem emel kifogást. A jelenlegi, 1999. december 14-én kötött szerződés az idei év végén jár le. 

Orosz sajtóbeszámolók szerint az új megállapodás alapján Oroszország évente hatmillió tonna kőolajat szállít Szlovákiába a Barátság csővezetéken keresztül, további hatmillió tonna kőolaj tranzitszállítmányként halad át Szlovákia területén nyugat-európai országok felé.

Novak és Pavlis emellett tárgyalt a Szlovákiába exportált orosz földgáz problémaköréről, valamint atom- és villamos energetikai kérdésekről. A szlovák sajtóban az évszázad szerződésének nevezték az új megállapodást.

Szerző

Antiszemita kijelentésekért rendelték haza a nagykövetet

Antiszemita és homofób kijelentésekért nyilvános bocsánatkérésre kötelezte és hazarendelte Románia jereváni nagykövetét a bukaresti külügyminisztérium pénteken.

A román diplomáciát az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) figyelmeztette arra, hogy Sorin Vasile, Románia jereváni nagykövete egy nyilvános szereplése alkalmával a zsidóságot és a szexuális kisebbségeket sértő vicceket engedett meg magának, amelyek megütközést keltettek a hallgatóságban és a helyi sajtóban.

A román külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a történtekért és megerősítette, hogy elítél minden viselkedési kihágást, amely intoleranciáról és előítéletekről tanúskodik.

Szerző