Csend van Miskolcon

Még májusban döntött a miskolci önkormányzat a romák kitelepítéséről: felszámolják a szegénynegyedet, költözésre kényszerítve az ott élőket. Most csend van a városban: a kitelepítés szünetel.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, roma telepek felszámolásába kezdett még nyár végén Miskolc fideszes önkormányzata, amire - bár nem hivatkoztak rá - a közeljövőben megépülő diósgyőri stadion parkolójának bővítése miatt van szükség.

Az önkormányzat levélben szólította fel a helyi szegénynegyed lakóit, önként hagyják el addigi otthonaikat, amihez, ha arra érdemesek találtatnak, anyagi támogatást kapnak.

Aki ment, annak térítési díj ellenében csereingatlanokat ajánlottak fel, amit zömmel el is fogadtak, egy családot kivéve, amely Miskolctól 50 kilométerre, egy családi házba költözött – közölte a Népszavával Koczák Szilvia, a Miskolci Önkormányzati Hivatal sajtószóvivője.

A telepen élők többsége a városvezetés eljárása ellen bizonytalan időre sátras tüntetést szervezett.

Bár az akció a vártnál hamarabb véget ért, Váradi Gábor, a Miskolci Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke nem zárja ki, hogy újra tüntetés kezdődjön. Lapunk kérdésére, készülnek-e a jövőben is hasonló tiltakozásra, azt felelte

„Nehéz előre megmondani, ez attól függ, hogy milyen irányban halad az ügy. Elviekben áprilisig nem várható újabb demonstráció, de ha valami komolyabb változás történik, akkor újra utcára vonulunk.”.

Váradi szavaiból kiderült, egyelőre béke van a városban, nincs szükség újabb demonstrációra.

Ezt erősíti meg Koczák véleménye is, aki azonban teljesen másként ítéli meg az alaphelyzetet, mivel szerinte szó sincs roma kitelepítésről, nincs kilakoltatás, az önkormányzat csupán egy telepfelszámolási programot indított, amely egyaránt érint romákat és a nem romákat.

Véleménye szerint Miskolcon megindult egy folyamat, ami miatt nagyon sok támadás érte a múltban az önkormányzatot. Arra a kérdésre, zajlik-e most a szegénynegyedben valamilyen kiköltöztetés azt válaszolta, „legutóbb a Gizella utcában számoltunk fel egy 13 lakásból álló lepusztult épülettömböt”.

Amiből arra lehet következtetni, hogy folytatódnak a kilakoltatások, de - mint azt a sajtószóvivő közölte - az eddigiekkel ellentétben a legutóbb felszámolt Gizella utcai épületet nem bontják el, mivel jó a szerkezete, így alkalmas a felújításra.

A talán átmeneti csendben reménykednek a helyiek, még ha a bizonytalanság megmaradt is. Váradi szerint ugyanis van olyan terület, ahol a kilakoltatások átmenetileg szünetelnek, de akad olyan is, ahol teljesen leálltak, nem történik semmi.

Abban egyértelműen megegyeznek azonban a vélemények, hogy egyelőre építkezésnek nyomát sem látni a stadion környékén, amire az önkormányzatnál csak annyit mondanak: először mindenképpen tereprendezésre van szükség, csak ezután kezdődhet a tervezés. A kérdés így már csak az maradt, mit ért a városvezetés tereprendezésen.

Szerző
Frissítve: 2014.12.07. 21:13

Áttennének 400 milliárdot

Publikálás dátuma
2014.12.08. 06:06
A szocialisták minden évben gyűjtenek a rászoruló gyerekeknek. Tóbiás József és Botka László az ajándékokkal FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Szociális katasztrófa fenyeget a szocialisták szerint, ha a Fidesz a jelenlegi formájában fogadja el a költségvetést. A párt választmánya ezért azt kérte a frakciótól, hogy javasolja 400 milliárd forint átcsoportosítását. Tóbiás József elnök bejelentette, az MSZP támogatja, hogy a vasárnap legyen "vásárnap", és azt követelte, a kormány biztosítsa az egyházak autonómiáját.

Presztízsberuházások, felesleges államosítások, kommunikációs kiadások helyett oktatásra, szociális ellátásra kellene költeni a szocialisták szerint. A párt országos választmánya szombati ülésén arra kérte az MSZP-frakciót, hogy javasolja közel 400 milliárd forint átcsoportosítását a büdzsében. A Botka László vezette testület úgy fogalmazott: valódi szociális katasztrófa fenyeget, ha a Fidesz a jelenlegi formájában fogadja el a költségvetést. Abban ugyanis szűkítik egyebek mellett a közgyógyellátást, megszüntetik, illetve önkormányzati hatáskörbe adják a szociális lakástámogatást, ezért családok és idősek kerülhetnek utcára. Az átcsoportosításra azért van szükség, hogy ne Magyarország legyen az első ország az EU-ban, ahol a lakosság több mint fele a létminimum alatt él - mondta az ülés után Botka. A szocialisták mintegy 270 milliárd forinttal pótolnák az elvont szociális forrásokat, oktatásra pedig 130 milliárd pluszpénzt adnának, de a költségvetés főszámai eközben nem változnának. Állásfoglalásban az MSZP felszólította a kormányt, hogy a 2015. évi költségvetésben "ne a haverokat juttassák további bevételekhez, hanem végre a magyar emberek érdekeinek megfelelően cselekedjenek".

A szocialisták december 13-án országos pártértekezleten értékelik az idei három választást, de az MSZP átalakításáról és az új baloldali politika főbb irányairól is döntenek. A választmány zárt ülésen arról vitázott, hogyan lehet az MSZP társadalmi kapcsolatait erősíteni, a pártot elfogadottabbá tenni. Botka októberben azt mondta, az idei három választást elveszítették, ám ennek ellenére is világos, hogy a választók az MSZP-t bízták meg azzal, "hogy az orbáni rendszer baloldali alternatíváját" felépítse. Hozzátette, a következő két hónapban rakják le az új MSZP alapjait.

Azok, akik vasárnap is dolgoznak, kapjanak dupla pótlékot - ismertette a párt javaslatát Tóbiás József a választmányi ülés után. A pártelnök úgy fogalmazott: a vasárnap legyen "vásárnap", s az MSZP minden olyan szervezetet támogat, amely ezért "hadba száll". Tóbiás szerint Orbán Viktor az elmúlt napokban újabb tanújelét adta, mennyire elszigetelődött a valóságtól, ugyanis világosan látszik, hogy hat nap munkával négymillió ember nem tud megélni Magyarországon. A családok emellett úgy alakították ki a szokásaikat, hogy a szombat és a vasárnap a vásárlásé. A pártelnök közölte, bármilyen döntést is hoz a kormány, az MSZP azt megváltoztatja.

Pártja nevében Tóbiás követelte, hogy a kormány biztosítsa az egyházak autonómiáját. Vegye komolyan Erdő Péter bíboros kritikáját és se az egyházi törvény módosítása, se a szociális ellátórendszer átalakítása ne történjen meg az egyházak egyetértése nélkül. Az esztergom-budapesti érsek csütörtökön súlyosan aggályosnak nevezte a kormány szándékát, hogy a szociális intézmények nagy részét egyházi fenntartásba adja. Erdő Péter kitért arra is, a történelmi egyházak aggódnak, hogy a kormány teljesen új egyházi törvényt készül alkotni.

Szerző

Várhatóan nem perli be Goodfriendet a NAV-elnök

Publikálás dátuma
2014.12.08. 06:00
Július negyedikét ünnepli az amerikai nagykövetség FOTÓ: NÉPSZAVA
Nem valószínű, hogy Vida Ildikó valóban pert fontolgat az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivőjével szemben, de az sem, hogy vízumot kérvényezne Amerikába. Előbbire ugyanis jogalapja sincs, hiszen André Goodfriend nem rágalmazta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét, sőt, nem tett semmilyen ténybeli kijelentést sem vele, pontosabban az általa elkövetni vélt korrupciós cselekménnyel kapcsolatban. Ha Vida mégis ezt gyanítja, az amerikai ügyvivőt akkor is diplomáciai mentesség illeti meg, semmilyen - sem büntető, sem pedig polgári peres - eljárás nem indítható ellene, ezt tartalmazza a bécsi szerződés, valamint a magánjogi nemzetközi egyezmény.

Eközben Goodfriend a lapunknak adott interjúban ismételten azt üzente Vida Ildikónak, kérjen vízumot, s így konkrét válaszokat kaphat, miért tiltották ki az Egyesült Államokból. Ha ugyanis a NAV elnöke vízumért folyamodik, ezt a kérelmét - a korrupciós gyanú miatt hozott elnöki határozat nyomán - visszautasítják majd, s így megnyílik a lehetőség a közigazgatási eljárás előtt, azaz Vida egy amerikai bíróságon közigazgatási pert indíthat. Ott már az amerikai hatóságoknak kell bizonyítani, hogy milyen bizonyítékok alapján tiltották ki az Egyesült Államokból a magyar adóhatóság elnökét (több vezetőtársával, s a magyar kormányhoz kötődő személyekkel egy időben - a szerk.). Goodfriend szerint a magyar kormánynak "ahelyett, hogy arról beszél, nem látott az amerikaiak által benyújtott bizonyítékokat, a magyar állampolgárok által benyújtott bizonyítékokról kellene beszélnie". Orbán Viktor ugyanis ismét bizonyítékokat kért számon az amerikai félen, a korrupciós gyanúba keveredett adóhatósági elnököt pedig az ideiglenes ügyvivő beperelésére biztatta, azt állítva: semmi más dolguk nincs a korrupciós ügyben.

Valójában a miniszterelnöknek nem érdeke, hogy a NAV-elnök pereljen - fogalmazott lapunknak Kerék-Bárczy Szabolcs. A DK elnökségi tagja szerint ugyanis, ha Vida Ildikó ezt megtenné, a perben kiderülhetne az igazság. Az amerikai hatóságok mentesülnének minden olyan jogszabályi kötelezettség alól, amely jelenleg akadályozza őket abban, hogy a közvélemény elé tárják a tényeket. Kerék-Bárczy kijelentette, a magyar emberek érdeke ez az eljárás, bár nem tudni, kit perelhetne be Vida: az ideiglenes amerikai ügyvivőt, az amerikai külügyminisztert, vagy a szövetségi kormányt. Az ellenzéki politikus szerint az is a magyar emberek érdeke lenne, hogy Vida kérjen vízumot az Egyesült Államokba, de a NAV-elnök ezt vélhetően nem fogja megtenni. Orbán blöfföl, mert a miniszterelnök pontosan tudja, mit kifogásol az USA, és ezt a korrupt rendszert ő maga hozta létre - tette hozzá. Tóbiás József, az MSZP elnöke pedig szombaton közölte: a miniszterelnök azt tanácsolta Vidának, perelje be Goodfriendet, az amerikai ügyvivő arra biztatta a NAV elnökét, kérjen vízumot, a szocialisták viszont azt akarják, hogy Vida azonnali hatállyal távozzon posztjáról, mert miatta sérül az általa vezetett intézmény erkölcsi megítélése.