Előfizetés

Pásztor: nem vagyunk trójai falovak

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kijelentette, a VMSZ nem akarja megdönteni a vajdasági tartományi kormány hatalmát. 

Meglátása szerint a magyar párt olyan híresztelések áldozatává vált a tartományban, amelyre utoljára a kilencvenes években volt példa.

„Nem kívánjuk megdönteni a többség hatalmát. Azok az állítások pedig, amelyek szerint a VMSZ, illetve a vajdasági magyarok csak a bizonytalanságot jelentik, a múlt század kilencvenes éveire emlékeztetnek. Akkor sötét szerepet játszott Vojislav Seselj, ma azonban szerepét mások vették át” – jelentette ki a magyar politikus a Dnevnik napilapnak.

Pásztor, aki a tartományi parlament elnöke is, kifejtette, nincs értelme előrehozott választásokat kiírni.

Egyre veszélyesebbek a drónok

A drónveszélyre mutat rá egy, a Sunday Times által idézett hivatalos jelentés.

Eszerint 2014 júliusában kis híján lezuhant egy a fedélzetén 180 embert szállító Airbus A320-as, amely majdnem összeütközött egy repülő szerkezettel 213 méter magasságban.

A lap csak részleteket közölt a dokumentumból, a teljes változat pénteken válik elérhetővé, így nem tudni, kié volt a drón. Ilyen szerkezeteket igen olcsón, 38 euróért lehet vásárolni Nagy-Britanniában, sokan ajándékba adják

Halottak a Vörös-tengernél

Legalább hetven etiópiai menekült vesztette életét a Vörös-tengerben, Jemen partjainál. Hajójuk ugyanis elsüllyedt al-Makha kikötőváros közelében – közölték a jemeni hatóságok.

Nem ez az első hasonló tragédia a térségben. Márciusban 42 afrikai menekült fulladt bele a tengerbe. A menekültek Jemenen keresztül kívánják megközelíteni a jólét államának tartott Szaúd-Arábiát, sokan ugyanakkor az Európai Unió felé veszik az irányt. Minden évben tízezrek használják ezt a tengeri útvonalat.