Megalakult az új kormány

Publikálás dátuma
2014.12.11 10:00

Dobi István miniszterelnök, Csala István földművelésügyi miniszter — A köztársasági elnök Gerő Ernőt bízta meg a pénzügyminisztérium vezetésével

Az új kormány tagjai Dobi István miniszterelnök vezetésével péntek délben két órakor tették le az esküt illetve a fogadalmat a köztársasági elnöki palota márványtermében Szakasits Árpád köztársasági elnök bejelentette, hogy az országgyűlés politikai bizottságának egyhangú jelölése alapján Dobi István földművelésügyi minisztert miniszterelnökké nevezi ki és megbízza a felelős magyar minisztérium megalakításával.

Dobi István miniszterelnök letette az esküt, majd előterjesztést tett a kormány tagjainak kinevezésérc. A miniszterelnök előterjesztése alapján Szakasits Árpád köztársasági elnök Rákosi Mátyást miniszterelnök-helyettessé, államminiszterré, Erdei Ferencet államminiszterré, Kádár Jánost belügyminiszterré, Rajk Lászlót külügyminiszterré, Kossa Istvánt iparügyi miniszterré, Rónai Sándort kereskedelem- és szövetkezetügyi miniszterré, Farkas Mihályt honvédelmi miniszterré. Csala Istvánt földművelésügyi miniszterré, Ortutay Gyulát közoktatásügyi miniszterré, Ries Istvánt igazságügyminiszterré, Gerő Ernőt közlekedésügyi miniszterré, Olt Károlyt népjóléti miniszterré és Darvas Józsefet építés- és közmunkaügyi miniszterré nevezte ki. A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére Gerő Ernő közlekedésügyi minisztert bízta meg a pénzügyminiszteri teendők ideiglenes ellátásával.

A kormány tagjainak kinevezése után az új miniszterek letették az esküt illetve a fogadalmat. Eskütétel után Szakasits Árpád köztársasági elnök üdvözölte a miniszterelnököt és a kormány tagjait. Kívánom – mondta a köztársasági elnök, hogy munkájukat a nemzet és a dolgozó nép érdekében siker koronázza

Az új kormány a fogadalom tétel után megtartotta első minisztertanácsát. A miniszterelnök javaslatot tett Vas Zoltán miniszternek, a GF főtitkárának, Losonczy Géza és Pesta László miniszterelnökségi politikai államtitkároknak tisztségükben való megerősítésére.

Rákosi Mátyás miniszterelnökhelyettes javaslatára a minisztertanács előterjesztést tett a köztársasági elnökhöz Dinnyés Lajosnak az Egyesített Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek elnökévé való kinevezésére. A minisztertanács után Vas Zoltán, Losonczy Géza én Pesta László letette a fogadalmát.

Népszava 1948. december 11.

Szerző
Témák

Egyre több EU-tagállamnál húzzák ki a gyufát Orbánék az új plakátkampánnyal

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:48
A szóban forgó plakát...
Magyarország Kormánya
Ismét napirenden van a magyar jogállamiság helyzete az Európai Unióban, a legújabb, Soros és Juncker ellen hergelő, hirdetések miatt pedig egyre több és hevesebb kritika zúdul a kormányra.
Kedden ülésezett az úgynevezett általános ügyek tanácsa Brüsszelben, ahol külügyminiszterek, EU-s miniszterek vagy a helyetteseik ülnek, és tavaly ősz - vagyis a Sargentini-jelentés elfogadása -  óta rendre előkerül a "magyar kérdés" is. A mostani tárgyaláson legalább 11 tagállam képviselője fejezte ki aggodalmát a magyarországi helyzet miatt, miközben egy se vette védelmébe az Orbán-kormányt- írja a 444.hu. Ráadásul a bizottság újabb problémákat is felvetett.

Az Európai Bizottság részéről Frans Timmermans alelnök azt mondta, a bizottság eddig is egyetértett a Sargentini-jelentés legtöbb megállapításával, de az utóbbi hónapok fejleményei csak erősítették az aggodalmaikat. Az alelnök az újdonsült kedvezőtlen fejlemények között említette többek közt, hogy
  • kiderült, a magyar hatóságok két embert éheztettek a tranzitzónában
  • a kormány elüldözte a CEU amerikai diplomát adó képzéseit Magyarországról, ami példa nélküli gesztus az EU történetében
  • több mint 400 sajtóterméket vontak össze egy Fidesz-közeli kuratórium által vezetett alapítványba, és a kormány nem engedi, hogy a versenyhivatal és a médiahatóság kivizsgálja a lépés törvényességét
  • "teljes hazugságokon alapuló" reklámkampányt indított a magyar kormány az Európai Bizottság és annak elnöke, Jean-Claude Juncker ellen
A "bűnlajstrom" után a tanács dán, francia, holland, német és svéd tagja azt kérte a román elnökségtől, hogy következő lépésként tartsanak formális meghallgatást a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében,
vagyis szenteljenek egy ülést annak, hogy alaposan kikérdezik a magyar kormány valamelyik tagját.
A hírek szerint a vita egyik legaktívabb résztvevője Michael Roth német külügyi államtitkár volt. Ő többször is szót kért, egy ízben azt javasolta, hogy a magyar sajtószabadság helyzete legyen a további vizsgálatok egyik központi témája. Máskor pedig arról beszélt, hogy nagyon komoly problémája van a kormányának azzal, hogy Magyarországon állami pénzből kampányolnak az Európai Bizottság elnöke ellen.

A magyar kormány részéről Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár válaszolt a vádakra, azt követelve, hogy a májusi európai parlamenti választásokig függesszék fel ezt a vitát, mert túlságosan átpolitizálódott. Takács többek közt megjegyezte azt is, a Sargentini-jelentés elfogadásakor szerintük csaltak az EP-ben, ezzel kapcsolatban pedig még várják az EU bíróságának döntését.

Most alapvetően a román elnökségen múlik a folytatás, vagyis az, hogy mikor veszik újra napirendre a magyar ügyet, és hogy például beidéznek-e a tanácsülésre egy magyar minisztert.
Frissítve: 2019.02.20 17:54

Merénylet Clemenceau ellen

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:00

Rálőttek a francia miniszterelnökre — A merénylőt elfogták
Clemenceau miniszterelnökre ma reggel 9 óra tájban, amidőn hazulról elindult és automobilja a Rue Franklin sarkán elhaladt, revolverrel többször rálőttek. Clemenceau könnyen megsebesült, mindazon által igen nyugodt maradt és azoknak, akik körülvették, ezt mondta:
— Semmi az egész!
A merénylőt, aki el akart menekülni, a rendőrök a járókelők segítségével elfogták. A merénylő Cottinnek nevezte magát. Clemenceau gyalog tudott hazamenni. Állapota semmiféle nyugtalanságra nem ad okot. A miniszterelnök a fején sebesült meg.
Népszava 1919. február 20.
Témák
merénylet
Frissítve: 2019.02.20 17:00