Előfizetés

Fizetős M0-ás - Megint "pörög a mémgyár"

Publikálás dátuma
2014.12.11. 20:17
Fotó: Népszava
Miután tegnap megjelent a hír arról, hogy január elsejétől fizetni kellene az M0-ás körgyűrű használatáért is, az interneten máris megjelentek a mémek, amelyek a kormány legújabb tervét figurázzák ki - írja a hvg.hu.

Ahogy korábban írtuk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tegnap megerősítette, hogy "az arányos közteherviselés érdekében'"  az M0-s egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnik az idei év végéig még ingyenesen igénybe vehető szakaszok díjmentessége.    

A körgyűrű M5-ös autópálya és M4-es autóút (4. sz. főút), valamint M3-as autópálya és 11. sz. főút közötti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például M1-es és M7-es bevezető a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók. A  jövőben tehát az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli.    

 Az NFM közleménye szerint januártól egy-egy megye díjköteles útjait újfajta, éves e-matricákkal is használhatják majd az autósok, amelyek ötezer forintba kerülnek majd. A teherautók számára kötelező e-útdíj rendszerben 5 százalékkal magasabb díjakat kell fizetni 2015 januárjától. Az M0 díjfizetésbe bevont szakaszainak ingyenessége a kamionok számára is megszűnik.

Az internet ilyen és ehhez hasonló mémekkel válaszolt a tervezetre:

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Az eredeti cikket itt találja!

Rendkívüli Orbán-interjú péntek reggel?

Publikálás dátuma
2014.12.11. 20:12
Orbán Viktor a rádióstúdióban egy korábbi interjún. FOTÓ: MTI, Soós Lajos
„Rendkívüli” rádióinterjúban fogja elemezni az elmúlt napok eseményeit a miniszterelnök – értesült a hvg.hu. Úgy tudják, ez az interjú is része annak a kommunikációs offenzívának, melyet a kormányfő stábja szorgalmaz, és melyből most már Orbán Viktor is kiveszi a részét. 

A miniszterelnök kedden volt „szerkesztőségi látogatáson” a legolvasottabb napilapnál, a Blikknél, ahol chaten válaszolt az olvasók kérdéseire, majd interjút is adott a bulvárlapnak. Többek között felszólította Vida Ildikót, hogy „azonnal forduljon bírósághoz és bizonyítsa az igazát”, azaz perelje be az amerikai ügyvivőt, André Goodfriendet, mert ha nem teszi meg, „távoznia kell”. Ez az interjúja azért meglepő, mert Orbán már hosszú ideje csakis a közrádióban hajlandó újságírói kérdésekre válaszolni, a nem kormánypárti sajtót pedig évek óta kerüli.

A Népszava úgy tudja, hogy a Fideszben természetesnek tartják a mostani népszerűségvesztést, ami a kormánypárt szerint nem fölcsuszamlásszerű. Lapunk úgy értesült, hogy a kabinet által megrendelt kutatás a nyilvánosságra hozott felméréseknél kisebb csökkenést mutat. A népszerűségvesztést természetesnek tartják, mert a kormányzásban vannak "hegymenetek" és vannak "lejtmenetek". A kormánypárt egyik vezető politikusa tegnap szűk körben kijelentette, június és október között nem volt kormányzás, természetes, hogy amikor ez elindult, csökkent a Fidesz népszerűsége, de ez 2010-ben is így volt. A baj az, hogy a kormánypárt korábbi magas támogatottságát olyan előkészítetlen ötletekre pazarolta el, mint az internetadó. A politikus szerint érdemesebb lett volna a népszerűség egy részét akkor felélni, amikor a valóban fontos szerkezeti reformokba vágnak majd bele. A netadó nem ütközött volna ekkora ellenállásba, ha nem kapkodva adják be, hanem szakemberekkel, nagy szolgáltatókkal előkészítik - mondta. Hozzátette, az internet világához a kormánypártnak közelebb kell kerülnie, mert ma már ez is az alapkérdések közé tartozik.

A hvg.hu-nak egy magas rangú, neve elhallgatását kérő kormányzati forrás azt mondta, a Blikkben tett látogatás már egy új kommunikációs offenzíva része, melyet stábja a most következő időszakban kifejezetten Orbánra épít. Így külföldi lapokban is meg fog szólalni. Illetve a szokásától eltérően egy héten belül újabb interjút ad péntek hajnalban a Kossuth Rádiónak. A miniszterelnök rendszerint kéthetente szólal meg péntekente a közrádióban, de a nyáron még ennél is ritkában beszélt.

Pénteken ónos eső is lehet

Publikálás dátuma
2014.12.11. 19:18
FOTÓ: MTI, Marjai János
Pénteken napközben a legtöbb helyen több órára kisüt a Nap, csupán kevés felhő lesz az égen, csapadék sehol sem valószínű. A délies szelet élénk, északnyugaton erős lökések kísérhetik. Délutánra 4 és 10°C közé melegszik a levegő.

Szombaton délen és a Dunántúl nagy részén napos, északon, északkeleten felhős, de száraz időre van kilátás, a déli-délnyugati szél pedig többfelé élénk, a Dunántúlon gyakran erős lesz. Többnyire 7-13 fokot mérhetünk délután, ennél csak északkeleten lehet hidegebb. 

Vasárnap már erősebben megnövekszik a felhőzet, és helyenként kisebb eső, záporeső is lehet. A szél mérsékelt marad. Hajnalban már csak északon lehet gyenge fagy, délután 6-12 fokra készülhetünk.

Az évszakhoz képest enyhe idő a jövő hét elején is folytatódik. Általában véve sok lesz a felhő fölöttünk, és kisebb eső, zápor is több helyen kialakulhat - nagyobb eséllyel északon és a Dunántúlon. A fagymentes éjszakák után délutánonként 5-10 fok valószínű.