Magas volt a spanyolfal

Publikálás dátuma
2014.12.12. 01:18
FOTÓ: MTI, Kovács Anikó
Izgalom a köbön, így lehet leírni a magyar női kézilabda-válogatott csütörtök esti mérkőzését Spanyolország ellen a horvátokkal közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon. A végén azonban Németh András tanítványai szomorkodhattak, akik a vereségüknek köszönhetően két ponttal várják a debreceni folytatást.

Csütörtökön már az első győri meccsen a tetőfokára ért a hangulat, hiszen a továbbjutás volt a tét a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, a lengyel-orosz mérkőzésén. A vb-negyedik Lengyelországnak mindenképpen nyernie kellett, a középdöntőbe jutáshoz, míg riválisuknak a döntetlen is elég volt.

„Higgyék el nem esünk ki”- mondta a találkozó előtt Monika Stachowska, a lengyelek játékosa.

És ebben bizakodott a magyar válogatott is, hiszen Kudlaczék továbbjutása esetén, egy helyett két pontot garantáltan vittünk volna Debrecenbe. Nos, a lengyelek mindent megtettek a továbbjutásért, már a félidőre kétgólos előnnyel mehettek az öltözőbe (13-11). Zúgott az arénában a „polska, polska”, aminek meg is lett az eredménye: Lengyelország megtette nekünk azt a szívességet, hogy nyert, így felrémlett mindenki előtt, ha Tomoriék nyernek a spanyolok ellen, akkor a maximális 4 ponttal kezdhetik meg a középdöntőt.

„Nagyon bízom a magyar sikerben”- mondta a Népszavának az anyai örömök elé néző világklasszis irányító, Görbicz Anita.

De nemcsak egy sikeres sportolót láthattunk a lelátón: a spanyolok elleni mérkőzésen tiszteletét tette az előző hétén 200 méter mellúszásban rövidpályás világbajnoki címet szerző Gyurta Dániel is.

„Nem számítok könnyű mérkőzésre, de minden erőmmel azon leszek, hogy a drukkerekkel együtt kiszurkoljuk a győzelmet”- válaszolta lapunknak az olimpiai bajnok úszó.

Az Audi Arénában egy tűt sem lehetett volna leejteni, annyi ember gyűlt össze, hogy buzdítsa a lányokat. Az már az első pillanattól látszott, hogy a Németh-csapatnak nem lesz könnyű dolga, ugyanis a spanyolok gólra góllal, védésre védéssel válaszoltak, és amikor már úgy tűnt, esetleg elléphetünk tőlük, megrázták magukat, és átvették a vezetést.

A közönség azonnal megérezte, szükség van a biztatásra, űzték-hajtották Tomoriékat, és hangos füttyszóval próbálták megzavarni az ellenfelet. A félidő vége előtt ismételten Magyarország vezetett, de az előnyt nem sikerült megtartani, 13-13-mal vonultak pihenőre a csapatok.

A második játékrészben sem csillapodott a hangulat, főleg akkor amikor elindult a magyar henger, egymás után három gól, a mérkőzésen először kicsit megnyugodhattunk. Ez azonban sajnos nem tartott sokáig, hamar visszajöttek a spanyolok a mérkőzésbe az időkérésnek is köszönhetően. Ettől kezdve hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, és a magyarok nagy esélyt kaptak az utolsó két percre: emberelőnyben játszhatták végig a meccs hajráját, ráadásul náluk volt a labda is. Ám ez sem volt elég, ugyanis a spanyolok így is betaláltak, így megnyerték a meccset. Ezzel ők jutottak a középdöntőbe négy ponttal, míg a magyaroknak kettő egység áll a neve mellett.

A B jelű kvartettben Románia egy góllal, 23-22-re legyőzte Ukrajnát, ami azt jelentette, hogy Norvégiával és Dániával karöltve továbblépett. A debreceni skandináv derbi norvég győzelmet hozott (27-21), így százszázalékos teljesítménnyel az élen zártak.

Női kézilabda Eb - Középdöntőben a románok

A románok egy góllal legyőzték az ukránokat a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság debreceni csoportjának csütörtöki harmadik fordulójában, és ezzel bejutottak a középdöntőbe.

A vesztes csapat negyedikként búcsúzott.

Eredmény:
B csoport (Debrecen):

Románia-Ukrajna 23-22 (12-9)

A csoport (Győr):

korábban:
Lengyelország-Oroszország 29-26 (13-11)

Szerző

Női kézilabda Eb - Lengyel továbbjutás, orosz kiesés

A lengyel válogatott bejutott a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság debreceni középdöntőjébe, mivel a győri csoport csütörtöki, harmadik fordulójában legyőzte az orosz csapatot.

A magyarok a lengyelek elleni győzelmükért járó két pontot magukkal viszik a középdöntőbe, és ehhez jön még annyi, amennyit a spanyolok ellen este szereznek.
Eredmény:
A csoport, 3. forduló:
Lengyelország-Oroszország 29-26 (13-11)

A magyaroknak éppen a lengyelek győzelme kedvezett, mivel őket korábban legyőzték, az oroszokkal viszont döntetlent játszottak, így a lengyel továbbjutás két pontot ér a számukra.

Fordulatokban gazdag mérkőzést játszott a két csapat. A 2-1-es lengyel vezetés után 6-3-ra az oroszok, majd 10-7-re megint a lengyelek léptek el, akik a félidőben két góllal voltak jobbak, úgy, hogy az első harminc percben mindkét oldal sokat hibázott.
A második félidőben az oroszok fordítottak (20-19), majd a végjáték felé közeledve szoros lett az állás, aztán a lengyelek kerültek előnybe. A hajrában az oroszok jó darabig képtelenek voltak kapuba találni, így győzelem nélkül kiestek.

Szerző