Új repülőjárat indul Budapest és Madrid között

Járatot indít Budapest és Madrid-Barajas között a spanyol Iberia, az International Airlines Grouphoz (IAG) tartozó full service légitársaság heti hét járatot üzemeltet majd a két város között.

A Budapest Airport közleménye szerint június 2-ától október végéig az Iberia, valamint a rövid és közepes távolságú utakra alapított Iberia Express a nyári csúcsidényben hétfő és péntek kivételével minden nap közlekedik Madrid és Budapest között, kedden és csütörtökön naponta két járat lesz.

Az Iberia negyven éve, 1974. július 4-én indított először közvetlen járatot Budapestre. Az 1927-ben alapított spanyol légitársaság jelenleg 42 ország 108 repülőterére közlekedik mintegy 160 gépes flottájával, 2011. januárja óta az IAG tagja.

Budapest és Madrid között jelenleg a diszkont Wizz Air és Ryanair közlekedtet járatokat.

Szerző

Negyven éve nem volt ilyen gyenge méztermés

A rendkívül rossz időjárás miatt az átlagos termésmennyiségnek alig a fele került idén a hordókba – közölte  Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke, a pénteken kezdődő, háromnapos VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál egyik főszervezője.

Méhcsaládonként nyolc-tíz kilogramm átlagú a akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött alakul ez a szám. Napraforgóból a megyében idén közepes volt a termés, más mézfajtákból szinte semennyit sem tudtak pergetni a méhészek. A napraforgónak köszönhető, hogy a termelőknek nem lett ráfizetéses az idei szezon – mondta Haász Ferenc.

Az egyesületi elnök közölte: minőség szempontjából nem volt rossz az év, csak a mennyiség marad el jóval a szokásostól. Ez azonban 65-70 százalékkal emelte a felvásárlási árakat, az akác esetén akár 80 százalékkal is magasabbak a nagykereskedelmi átvételi árak a tavalyi 1200-1300 forinthoz képest. Haász Ferenc belföldön nem számít mézhiányra, még úgy sem, hogy az elmúlt öt év alatt a korábbi ötven dekagrammhoz képest megduplázódott az egy főre jutó átlagos éves mézfogyasztás.

Az idei termés hetven százaléka így is exportra kerül, a fő felvevőországnak Németország, Olaszország és Franciaország számít, de egyre nagyobb az érdeklődés a magyar méz iránt Japánból, Kínából és az arab államokból is. Haász Ferenc elmondta: a magyar méhészek szeretnék meghonosítani a Németországban kedvelt, margarinszerűen kenhető, úgynevezett krémméz fogyasztását, ezért más fajták mellett ezt is kóstoltatják a péntektől vasárnapig tartó VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon. Békésben mintegy 1500-an foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 700 tagja van. A méhcsaládok számát hetvenezerre becsülik.

Szerző

Mélyben az infláció

Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:22
Csökkenő árak novemberben. FOTÓ: NÉPSZAVA
A vártnál alacsonyabb lett az infláció a rezsicsökkentés és az üzemanyagárak tartós csökkenése miatt, de az elemzők szerint nincs deflációs veszély. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fogyasztói árak novemberben átlagosan 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt év során a háztartási energia, az egyéb cikkek, üzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek - az étolaj, a cukor, a liszt és egyes péktermékek - ára is csökkent. Ezzel szemben a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak – derül ki az adatokból. A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásai szerint 2014 egészében az infláció mértéke mínusz 0,2 százalék körül alakulhat. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint gyenge az alapvető inflációs nyomás a magyar gazdaságban. Az inflációs várakozások továbbra is alacsony, viszont pozitív fogyasztói árindexet vetítenek elő – véli.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint decemberben a mostani negatív infláció a bázishatás miatt közelíthet a 0 százalékos szinthez, jövőre pedig 1 százalék körül várható az éves átlagos infláció alakulása. A szakértő szerint a vártnál jobban csökkentek a fogyasztói árak novemberben. Ürmössy Gergely, az Erste vezető elemzője úgy véli, hogy a rezsicsökkentés hatása továbbra is meghatározó, de az üzemanyagárak tartós csökkenése is egyre erősebb szerepet játszik a fogyasztói árak változásában. A várakozásnál is jóval mélyebb magyarországi defláció miatt 2015 első negyedében, akár már januárban újraindulhat a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési ciklusa - jósolták a novemberi inflációs adatok csütörtöki ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Szerző
Témák
infláció