Valóság vagy csak álom?

Publikálás dátuma
2014.12.16. 06:54
Gyárfás Tamás szerint ha mi nem veszünk komolyan egy ilyen lehetőséget, akkor a döntéshozók sem vesznek komolyan minket FOTÓ: MÚ
A honi sportéletet érthetően lázba hozta a hír, hogy a NOB új programja, az Agenda 2020 alapján a kisebb országok is jóval nagyobb eséllyel pályázhatnak a játékok megrendezésére. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke már sikerre vezette a 2017. évi junior és a 2021. évi felnőtt budapesti úszóvilágbajnokság pályázatát. Őt kérdeztük a 2024-es olimpiarendezés esélyeiről.

- Tényleg úgy gondolja, hogy Magyarország képes megrendezni egy nyári olimpiát?

- Már érzem, hogy ön nem tartozik azok közé, akik ezt így gondolják. A „tényleg” legalábbis erre utal. Ha így állunk hozzá, akkor biztos, hogy a békaugrók ifi Európa-bajnokságot sem szabad megpályázni.

- Én „tényleg” csupán arra voltam kíváncsi, komolyan gondolja-e, mert a televízióban hallottam egy nyilatkozatát, amelyik igencsak biztató volt. Úgy hiszi, hogy megalapozottan?

- Ha mi nem veszünk komolyan egy ilyen lehetőséget, akkor biztos, hogy a döntéshozók sem vesznek komolyan minket. Én azt mondtam, és ezt fenntartom, ha egy ország megérdemli, hogy olimpiát rendezzen, akkor a sporteredményei alapján ez Magyarország. Az úszóválogatott most tért haza a dohai rövid pályás világbajnokságról. Viccesen fogalmazva, félő volt, hogy a határon megvámolják őket, annyi nemesfémet hoztak. Hat arany, három ezüst, két bronz... Valóban ámult a világ, hiszen sorozatban a magyar himnuszt játszották. A sportbeli tekintélyünk kimagasló – és ez persze nem csak az úszásban van így. El tudja képzelni, mekkora lendületet ad egy ország sportéletének egy ilyen lehetőség? Egyértelmű: az a tény, hogy mi vb-t rendezünk, rendkívüli hatást gyakorol a támogatásra és ebből következően visszatükröződik az eredményességben.

- Ha jól érzékelem, ön most azt magyarázza: nézzetek a táblára. És ha valaki azt mondaná: nézzetek a térképre? Esetleges riválisaink területileg is sokkal nagyobbak nálunk.

- Egy Los Angeles-Budapest párharc, bármilyen eredménnyel végződik is, aligha lenne számunkra méltatlan. A kérdés az, el tudunk-e jutni addig, ha egyáltalán pályázunk, bekerülünk-e a végső körbe, azaz túljutunk-e az előválogatáson. A 2008-as rendező, Peking, a 2020-as házigazda, Tokió sem elsőre nyert, Madrid, Isztambul szinte állandóan próbálkozik, és még ha sikertelenek is, nem maradnak szégyenben.

- Viszont egy vagyont elköltenek a kampányokra.

- Milliárdokat fordítunk az ország promóciójára. Mi szól nagyobbat ennél? Azt nem mondom, hogy a világot, pontosabban a döntésre hivatott NOB-tagokat könnyebb lesz magunk mögé állítani, mint Magyarország egészét, de ez utóbbi is embert próbáló feladat lehet. Magam is arra keresem elsősorban választ, hogyha olimpiát rendezünk, akkor emiatt miről kell lemondanunk. Azaz én sem azt nézem legelőször, mit hoz, hanem hogy mit visz. Ha emiatt, mint annyiszor elhangzik, kevesebb lesz a lélegeztetőgép, vagy nem lesz elég mentőautó, akkor vegyük meg inkább a gépeket. Viszont nem kizárt, egy olimpia tömegével vonzza a befektetőket. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 880 millió dollárt ajánl fel a 2022-es téli játékok rendezőjének, hozzájárulásként a szervezési költségekhez. Hangsúlyozom: ez csak egy téli olimpia. Az érvek között megemlíthetjük munkahelyteremtést, az adóbevételek növekedését is, és igazán pozitív értelemben a világ figyelmét. Amit a kezdet kezdetén világossá kell tenni: a NOB tekintélyes, független cégek bevonásával saját maga végeztet közvélemény-kutatásokat a pályázóknál, milyen arányban akarja a lakosság az olimpia-rendezést, és ezt hangsúlyozottan veszik figyelembe az értékelésnél.

- Tegyük fel, igaza van. Mit tehetünk a siker érdekében?

- A közelmúlt olimpiai pályázatainak tapasztalatai alapján, amikor például Prágát és Bakut a NOB szemle-bizottsága jószerivel megszégyenítően lepontozta, tisztában kell lennünk azzal, olimpiára kizárólag makettekkel nem lehet kandidálni. A NOB tényeket akar, kidolgozott és racionális rendezési koncepciót, illetve gazdasági tervet. És persze nem árt, ha néhány létesítmény már áll a maga helyén. Ebből a szempontból a vb-uszoda, a majdani új Puskás-stadion, a már meglévő Sportaréna kellő referencia lehet. Nem akarok hazabeszélni – bár most nem mondtam igazat... –, a 2021-es FINA-világbajnokság más szempontból is meghatározott jelentőségű. Akárhogy is nézzük, a világ egyik legtekintélyesebb, legnagyobb figyelmet kiváltó sporteseménye, ha itt a feltételrendszer, a rendezés kimagasló színvonalú, akkor lehet miről beszélni.

- 2017-ben döntenek a ’24-es játékokról – gondolja, hogy addig elkészülnek a bázislétesítmények, a NOB-ban pedig átvesszük a hatalmat?

- A határidő, azaz a kényszerpálya nálunk maga az áldás. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy ha törik, ha szakad, a 2017-es junior úszó világbajnokság előtt 2016 végére a szükséges próbaversenyek miatt el kell készülnie az uszodának, akkor el is készül. Világ szerencséje, de nevezhetjük bravúrnak is, a 2020-as labdarúgó Eb-n Budapest fontos mérkőzések házigazdája lehet, nincs mese, meglesz a stadion. Én az olimpiáért is azért szurkolok, mert akkor végre garantáltan több sávos úton, netán vonaton jöhetünk be a Liszt Ferenc-reptérről, szállodákkal gazdagodunk, még inkább felvirágzik a város.

- A NOB-ról nem szólt. Ott szeretnek minket?

- Sajnos, a jelenlegi szabályok szerint az érdekelt tag nem szavazhat, azaz Schmitt Pálra ebben az értelemben nem számíthatunk. Mi még jól is járunk, mert épp ugyanilyen okból mondjuk az amerikaiak négy szavazatot veszítenének, ha Zürich indulna, a svájciak ötöt, az oroszok négyet, az olaszok hármat, és így tovább... Mondhatni, nem uraljuk a terepet. A sportdiplomáciára figyelnünk kell, de nem elég a NOB-ban, a nemzetközi szövetségekben is lehet és kell agitálni.

- Létezhet, hogy éppen ez lesz az a közös cél, amiért összefog az ország?

- Tud jobbat?

Megállítják-e a Realt a világ legjobbjai?

Publikálás dátuma
2014.12.16. 06:53
Carlo Ancelotti FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A tavalyi évhez hasonlóan, idén is Marokkóban rendezik a FIFA-klubvilágbajnokságot. Ezt a tornát még 2000-ben hozták létre, azzal a céllal, hogy megmérkőzzenek egymással magukat a kontinensek legjobbjai.

Aztán négy éven keresztül jegelték a kezdeményezést, majd 2005-ben, az 1960-tól minden esztendőben megrendezett Világkupát váltotta fel a klubvilágbajnokság. A Világkupán mindig a BEK, majd BL-győztes játszott a Libertadores Kupa első helyezettjével.

A Real Madrid csak második alkalommal vesz részt a klub vb-n. Bár a sorozat születéskor ott voltak a királyiak, ám akkor még a csoportküzdelmekkel lebonyolított tornán csak másodikak lettek kvartettjükben, eggyel rosszabb gólkülönbségüknek köszönhetően, így végül a bronzéremért játszottak Brazíliában.

Akkor is egy mexikói csapattal akadtak össze. 2000-ben a Necaxa képviselte Észak- és Közép-Amerikát (CONCACAF) és nagy meglepetésre a blancók büntetőpárbajban alulmaradtak ellenük, így negyedikek lettek Raúlék.

Azért meglepődnénk, ha a Cruz Azul is hasonló bravúrt érne el idén. Főleg úgy, hogy Cristiano Ronaldóék az összes sorozatot figyelembe véve, húsz meccs óta, pontot sem veszítettek, így ha ismét nyernek, akkor 21 mérkőzésesre duzzad elképesztő szériájuk.

Carlo Ancelotti, a spanyolok mestere elmondta, hogy Jesé visszatérésével tovább erősödött eddig sem gyenge kerete, továbbá hozzátette, hogy a spanyol bajnokságot sikerült jól lezárniuk, és a klub vb-n sem lehet más a tervük, minthogy nyerjenek.

A Cruz Azul szombaton a negyeddöntőben, az ausztrál Western Sydney Wanderers-t győzte le hosszabbításban 3-1-re. A mexikóiak trénere, Luis Fernando Tena elárulta, már nagyon várják a Real elleni összecsapást, és bár tudják, hogy nem ők a találkozó esélyesei, azért megjegyezte, hogy az is igaz, történtek már meglepetések a futballban. Valószínűleg ma este ez nem fog bekövetkezni.

A Világkupát korábban háromszor is elhódította a Real (1960, 1998, 2002), a jogutódnak számító klubvilágbajnokság trófeája viszont még hiányzik a spanyol együttes vitrinjéből. Lehet már nem sokáig...

FIFA-klubvilágbajnokság, Marokkó
Elődöntők (magyar idő szerint)
Cruz Azul (mexikói)–Real Madrid (spanyol) 20.30
Szerdán játsszák:
San Lorenzo (argentin)–Auckland City (új-zélandi) 20.30
Szombaton játsszák: 3. helyért
17.30
Döntő:
20.30

Szerző

A franciák jövőre betiltják az Ubert

Párizs körüli blokádra szólította fel tagjait hétfőre a három legjelentősebb francia taxis szervezet, mert pénteken a párizsi kereskedelmi bíróság nem tiltotta be az UberPop mobiltelefonos alkalmazást, amely a taxisok szerint tisztességtelen versenyhelyzetet állít elő.

Ugyanis az Uber használóira nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint a bejegyzett taxisokra. Ezzel szinte párhuzamosan az egyik minisztériumi szóvivő megerősítette, hogy Újévtől betiltják a közösségi utazásmegosztó szolgáltatást.

Ennek lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik. Az új jogszabály szerint az autósok közötti az ilyen jellegű kapcsolat megteremtése két év börtönbüntetéssel és 300 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható.

Egyre több országban van probléma az Uber applikációval. Múlthéten Spanyolországban tiltották be a programot: az egyik ok, hogy Uber sofőr bárki lehet, aki leölti az alkalmazást, így nincsenek biztonságban az utasok. A másik ok, hogy a taxi társaságok számára nem fair versenyhelyzet alakul ki, hiszen az Uber árait megközelíteni sem tudják. Spanyolországban szintén tüntetésekkel érték el, hogy betiltsák a taxis alkalmazást.

Újdelhiben is betiltották az online taxi rendelést, mert az egyik sofőr miután a program segítségével felvette női utasát, megerőszakolta. Kiderült, hogy a vádlott ellen már korábban vádat emeltek nemi erőszak miatt.

Szerző
Frissítve: 2014.12.15. 21:40