Hotel Hungaria: a szállodában nem történt ételmérgezés

A fővárosi Best Western Hotel Hungariában nem történt ételmérgezés - szögezte le közleményében a szálloda.

Előzőleg az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója, Müller Péter azt közölte, hogy ételfertőzés gyanújával vittek hozzájuk 42 külföldi állampolgárt, főleg fiatalokat. A Best Western Hotel Hungaria közleményében viszont kiemelte: a szállodában jelentkező megbetegedések mögött nagy valószínűség szerint fertőző betegség áll, mivel a szállodába étkező csaknem 400 vendég közül csupán egyetlen turistacsoport tagjai közt jelentkezett rosszullét.

Mint írták: az érintett csoport előző este érkezett, és az első megbetegedéseket már másnap délelőtt 10 órakor jelezték. Az egészségügyi hatóságok elvégezték a szükséges vizsgálatokat és a szakértők megerősítették, hogy az ételmérgezés lehetősége kizárt - emelte ki a szálloda, hozzátéve: a fertőzés terjedésének megakadályozására megtették a szükséges óvintézkedéseket. A Hotel Hungaria a Best Western szállodalánc szigorú üzemeltetési sztenderdjei szerint működik, melyek betartását rendszeres hatósági ellenőrzések igazolják.

A Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet korábbi tájékoztatása szerint a kórházukba érkezett betegek közül 40 fiatalkorú, ketten felnőttek. A betegeket hányás, hasmenés, láz miatt vették fel a kórházba. Kezelésük, kivizsgálásuk folyamatban van. A betegek általános állapota jó, többségük várhatóan 1-2 napon belül elbocsájtható a kórházból. A járványügyi vizsgálatot Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve végzi.

Szerző

Megszűnik a tervezési hivatal

Jogutód nélkül megszűnik a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) december 31-ével, megmaradó feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szervezeti egységei veszik át - közölte a tárca.

A közlemény szerint a hivatal megszüntetése évi egymilliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésben. 

A NGM háttérintézményeként működő NTH fő feladatköre az Európai Partnerségi Megállapodást előkészítő programok kidolgozása volt, ami annak befejeztével és a megállapodás megkötésével megszűnt - írja a tárca a közleményben. A 2011-ben létrehozott hivatal általános feladata egyebek mellett a gazdaságpolitikát megalapozó előrejelzések, elemzések elkészítése, tervezésben való részvétel, szakmai módszertanok kidolgozása volt 

Szerző

Ki csodálkozik? Megszavazták a vasárnapi zárást

Publikálás dátuma
2014.12.16. 08:28
Illusztráció/Thinkstock
Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így - a kormány megfogalmazása szerint - jövő március 15-től a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. És - tesszük hozzá - a polgárok a hét utolsó napján nem tudják intézni a bevásárlást, valamint a szakmai szervezetek szerint jelentős elbocsátások lehetnek a kereskedelemben. 

A KDNP "szabad vasárnap" néven a köztudatba sulykolt javaslatát - amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak - 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.  A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

(Számos CBA-üzlet kisebb 200 négyzetméternél, míg az olcsóbb árul miatt is közkedvelt nagyobb láncok üzletei jócskán meghaladják azt) 

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

(Vajon a "sportlétesítményekben" milyen boltok működhetnek...?)

A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a repülőtéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban zajló kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem. A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.

A törvényben lehetőséget adtak arra is, hogy kormányrendeletben - az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel - az e jogszabálytól eltérő szabályokat is megállapíthassanak.

Az előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, amely első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra, a második jogsértésnél 30, a harmadiknál pedig 90 napra záratja be a boltot. Bármelyik következő jogsértés esetén viszont már egy évre záratják be az adott üzletet.

Korábban írtuk, hogy a megkérdezett szakértők szerint az egész kereskedelmi törvény-csomag elsősorban a nemzetközi áruházláncok ellen irányul. A CBA, a Coop és a Reál korábban közös közleményt adott ki amelyben jelezték: támogatják a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete  korábban a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott: javasolják, hogy a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését kössék önkéntes nyilatkozattételhez, amely nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna.

Az önkéntesség nem talált meghallgatásra, a bérpótlék ügyében azonban beterjesztett javaslatot két kormánypárti képviselő.

A kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illeti meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik - ezt tartalmazza a Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) által kedden benyújtott törvényjavaslat. A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggésben a munka törvénykönyvének módosítása alapján vasárnapi munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár a kiskereskedelemben dolgozó munkavállalónak. Kivételt jelentenek a vendéglátást, a szabadidő eltöltésével közvetlenül összefüggő szolgáltatási tevékenységet és a kereskedelmi ügynöki tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatottak. A törvény azt is rögzítené a munkavállaló vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzésre egy naptári hónapban legfeljebb két alkalommal kötelezhető.

A cikk a második oldalon, a reakciókkal folytatódik

Szerző