Előfizetés

Visszatérnek a kamionok a Hungaroringre

Publikálás dátuma
2014.12.18. 06:53
Kiss (balra) és Major itthon versenyezhet FORRÁS HUNGARORING
Negyed század után a kamionverseny jövőre visszatér hazánkba! Szeptember 5-6-án a legrangosabb kamionos sorozat, az Európa-bajnokság versenyeit tartják meg a Hungaroringen.

S ami még érdekesebbé teszi a viadalt, hogy Kiss Norbert személyében magyar pilóta az Európa-bajnoki cím védője, a 18 éves Major Benedek pedig a mezőny legfiatalabb pilótája. S ő is pokolian gyors, hiszen az elmúlt két szezonban már számos futamot megnyert.

A Hungaroring és a hazai verseny promótere, a Truck Race Promotion Kft. tegnap bejelentette, a szeptemberi futamra a napijegy 4900, a hétvégi jegy pedig 6900 forintba kerül, míg a 14 év alatti gyerekeknek ingyenes lesz a belépés, valamint lesz egy 9900 forintos családi jegy is, amellyel két felnőtt és két gyerek léphet be egész hétvégén.

Egy biztos, aki szereti az autósportot, annak érdemes lesz kilátogatni a mogyoródi pályára, ugyanis a többi sorozattal ellentétben itt két teljes értékű versenynapot rendeznek, vagyis mindkét napon tartanak szabadedzést, időmérőt (Q1 és superpole), valamint két versenyfutamot. Ráadásul a napijeggyel mindenki betekinthet a kulisszák mögé, vagyis végigsétálhat a kamionok között a depóban.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója bízik abban, hogy nagy lesz az érdeklődés, és a minél nagyobb létszámú nézősereg magyar győzelmeknek tapsolhat majd. Ennek érdekében Kiss Norbert és Major Benedek tehet a legtöbbet.

„Évek óta arra várok, hogy hazai pályán, hazai közönség előtt versenyezhessek. Afelől nincs kétségem, hogy a verseny látványos lesz, és az eredményt illetően is optimista vagyok, mert előnyt jelent majd a hazai pálya előnye” – mondta az idei Európa-bajnok Kiss Norbert.

Utóbbi megjegyzéssel abszolút egyetért ifjú versenyzőtársa, Major Benedek is. „Én is jól ismerem a Hungaroringet, hiszen amikor 2010-ben elkezdtem túraautózni, sokat versenyeztem ott. Ez biztosan előnyt jelent majd, mivel a pályánk a nehezebbek közé tartozik, hasznos lesz itt a meglévő tapasztalat” – nyilatkozta Major Benedek.

Igazi csoda 29 tételben

Kövér Dávid (Debrecen)
Publikálás dátuma
2014.12.17. 23:37
A magyar válogatott tagjai ünnepelnek a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének I. csoportj
A magyar női kézilabda-válogatott kilenc év után végre gyönyörű játékkal legyőzte az eddig megállíthatatlan norvégokat a horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában. A sikernek köszönhetően Németh András lányai a csoportjuk harmadik helyén végeztek, és teljesítették céljukat: az ötödik helyért csatázhatnak holnap a franciák ellen.

A magyar női kézilabda-válogatottnak a spanyol siker miatt egyetlen esélye maradt, hogy Budapesten harcba szálljon az ötödik helyért: le kellett győznie a hibátlan norvégokat a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság középdöntőjének záró fordulójában. Németh András, a honi szövetségi kapitány mindent megtett a siker érdekében, még a kereten is történt változás: a balszélső Erdősi Ildikó helyett az irányító Temes Bernadett került be a csapatba.

A magyar szakvezető végig hangsúlyozta, meglepetést fognak okozni. Az olimpiai bajnokok ellen el is kél a meghökkentő játék, ugyanis a mérlegünk meglehetősen szerény ellenük. Az északiak sorozatban kilencszer, tétmérkőzésen megszakítás nélkül hatszor nyertek. Az utolsó magyar győzelem 2007. február 28-án született, Szombathelyen barátságos találkozón 32-27-re nyert a hazai csapat. Világversenyen legutóbb 2005. december 10-én, a szentpétervári vb-n - amikor szintén Németh András dirigálta a gárdát - 20-18-ra diadalmaskodtak a magyarok.

A találkozó első találatát Bulath Anita révén a hazai csapat szerezte meg. Sokáig azonban nem örülhettünk, négy perc alatt már 4-1-re az ellenfél vezetett. Németh András egy időkéréssel próbálta oldani a feszültséget. Ennek, no meg Kiss Éva szép védéseinek köszönhetően rövid időn belül egyenlíteni tudtak a lányok. A szép játéknak köszönhetően a szurkolótábor hangja felerősödött, amikor pedig a Németh-csapat átvette a vezetést, üdvrivalgásban törtek ki, ez csak fokozódott a találkozó további időszakában. A norvégok szemmel láthatólag megtört valami, nem találták az ellenszert a magyarokkal szemben. Az első félidő végére pedig négy góllal vezettünk (15-11). A közönség állva ünnepelte a csapatot, amikor a szünetben az öltözőbe vonultak.

A lendület nem tört meg a folytatásban sem, és tovább tudták növelni előnyüket Tomori Zsuzsannáék. Kiss ezúttal is káprázatos teljesítményt nyújtott, de kivétel nélkül mindenki maximális fordulatszámmal pörgött egész mérkőzés alatt. Triscsuk és Bulath fantasztikusan lőtt, Mayer hozta a remek beállósjátékot, így amikor felharsant a végső sípszó, a magyar válogatott 29-25-re legyőzte Norvégiát.

Jöhetnek a franciák. Immár Budapesten, az ötödik helyért.

A magyar válogatott tagjai ünnepelnek. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar válogatott tagjai ünnepelnek. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A holnapi program
5. helyért: Magyarország-Franciaország 15.30 (m1, Sport1)
Elődöntők: Montenegró-Spanyolország 18.00 (Sport1)
Norvégia-Svédország 20.30 (Sport1)

Eredmények

I-es csoport

Románia-Lengyelország 24-19

Dánia-Spanyolország 22-29

Magyarország-Norvégia 29-25

A végeredmény: 1. Norvégia 8 pont, 2. Spanyolország 6 - elődöntősök, 3. Magyarország 6 - továbbjutott, 4. Dánia 5 (123-124), 4. Románia 5 (113-115), 5. , 6. Lengyelország 0.

II-es csoport

Svédország-Montenegró 29-30

Németország-Szlovákia 36-22

Franciaország-Hollandia 20-18

A végeredmény: 1. Montenegró 8 pont, 2. Svédország 7 - elődöntősök, 3. Franciaország 7 - továbbjutott, 4. Hollandia 5, 5. Németország 3, 6. Szlovákia 0.

Elképesztő összegért tanul Orbán lánya

Publikálás dátuma
2014.12.17. 20:31
Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István. FOTÓ: Népszava
Titokzatos, előkelő és pokoli drága az a svájci főiskola, ahol a magyar miniszterelnök lánya folytatja tanulmányait - írja a hvg.hu.

Az éves kurzus nagyjából 80 ezer svájci frankba (több mint 20 millió forintba) kerül, ebből a tandíj 50 ezer. Előírás az elegancia, egy szakács egyszerre legfeljebb négy tanulóval bíbelődik, és a sütés-fűzésen, szállodaipari tudnivalókon kívül menedzsmenttudományokat is tanítanak.

Az ott végzett hallgatók összetartanak, olyan hálózatot alkotva, amely megkönnyíti a fiatalok pályakezdését. S ha netán egy tini ezt a főiskolát célozná meg, számíthat rá, hogy nőnek a bejutási esélyei: a kétezres létszámot 2020-ig megduplázza a főiskola, amely azonban gondosan megrostálja a jelentkezőket.

Az eredeti cikket itt olvashatja!