Előfizetés

Veszprém - Nemzedékváltásért indul a 20 éves hallgató

Publikálás dátuma
2014.12.19. 12:45
Fotó: Népszava
A nemzedékváltás jegyében indítja jelöltként a Magyar Munkáspárt Szentpáli Kolos 20 éves budapesti egyetemi hallgatót a veszprémi időközi országgyűlési képviselő választáson – mondta a párt elnöke a városban tartott pénteki jelöltbemutató sajtótájékoztatón.

Thürmer Gyula szerint a 2015. február 22-i időközi választás tétje az, hogy sikerül-e a parlamentben olyan társadalmi rétegek érdekeit képviselni a jövőben, akiknek a képviselete eddig nem volt jelen, ilyenek a szegények, a pályakezdők és az egyetemisták.

Ennek érdekében indította a Munkáspárt a közelmúltban az újpesti választásokon 25 éves jelöltjét és ezért jelölte a 20 éves egyetemi hallgatót Veszprémben - közölte a pártelnök. Hozzátette, bár Szentpáli Kolos nem veszprémi, jól ismeri a fiatalok, a diákok problémáit. 

Thürmer Gyula azt mondta, tiszteli az uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor térségben végzett munkáját, ezért a legjobb jelöltjüket indítják, akinek a feladata egy jól működő térség meglévő értékeinek megőrzése és elsősorban a diákok, a családalapítás előtt álló fiatalok érdekképviselete. 

Szentpáli Kolos arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint a jelenlegi parlamenti képviselők elszakadtak azoktól, akiket képviselnek, ami az ő esetében nem fordulna elő. A február 22-i időközi választáson Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében az európai uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt. 

Gyurcsány: Orbán szembemegy a nemzeti érdekekkel

Publikálás dátuma
2014.12.19. 12:24
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke érkezik pártja IV. kongresszusára Budapesten, a Hungexpo Budapesti Vásárközpont
Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor gondolkodásából hiányzik az együttműködés elfogadása, barát-ellenség dichotómiában látja a világot, és az ellenséget a Nyugatban látja, barátokat pedig Keleten keres, ami szemben áll Magyarország nemzeti érdekeivel.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a párt által pénteken, Budapesten rendezett, Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című külpolitikai konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, a jelenlegi külpolitika következménye, hogy az elmúlt 30-35 évben az ország soha nem volt ennyire elszigetelve, mint most. 2015-ben növekedni fog a kormány külső és belső elszigetelődése, nemzetközi és belpolitikai konfliktusokkal lesz teli az év - vélekedett.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Az asztalnál Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, Sz. Bíró Zoltán történész, a Corvinus Egyetem adjunktusa, Göncz Kinga volt külügyminiszter, Paul Lendvai újságíró, az Europäische Rundschau társkiadója és főszerkesztője és Soós Eszter Petronella, a rendezvény moderátora. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Az asztalnál Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, Sz. Bíró Zoltán történész, a Corvinus Egyetem adjunktusa, Göncz Kinga volt külügyminiszter, Paul Lendvai újságíró, az Europäische Rundschau társkiadója és főszerkesztője és Soós Eszter Petronella, a rendezvény moderátora. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Gyurcsány Ferenc kijelentette: aki másfajta külpolitikát akar látni, annak nincs más választása, mint hogy itthon és külföldön is azt kívánja, hogy minél előbb bukjon meg ez a kormány. A demokratikus ellenzék nagy célja az előrehozott választás elérése lehet - tette hozzá.

Mint mondta, a kormányfő egyre nyilvánvalóbban határozza meg a világlátását, amelynek középpontjában az "a sokunknak fura, elfogadhatatlan tétel" áll, hogy a Nyugat hanyatlik, holott a világgazdaság teljesítményének felét a transzatlanti közösség adja, előnye egyértelmű a tudományt, a kultúrát és a pénzügyeket tekintve is. Elég csak megnézni, honnan hova vándorol önszántából a legtöbb ember - fűzte hozzá.

A DK elnöke szerint ezzel szemben "a keleti szeleket váró" miniszterelnök inkább Oroszország, egy olyan ország szövetségese akar lenni, amelynek gazdasági ereje a huszada a nyugaténak. A korábbi "antiorosz politikusból" Magyarország legoroszbarátabb politikusává vált, azonban az Oroszországgal kötött stratégiai szövetség alappillérei megbuknak - közölte.

Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár előadásában kifejtette: Magyarországon nincs külpolitika, valójában csak belpolitika van, és annak vannak külpolitikai hatásai. A keleti nyitás politikájában nincs ideológia, a pénzszerzés az alapja, mert ha a kormánynak pénzre van szüksége, nem fordulhat a nyugati demokratikus intézményekhez, hiszen azok megszabnák, hogy mire fordítsák a pénzt, de a keleti országokat, Oroszországot nem érdekli, hogy a pénz „egy részét hogyan teszik zsebre az oligarchák” - hangoztatta.

Eörsi Mátyás szerint diplomácia helyett félelem van a külügyi tárcánál, és minden rendszer, amely félelemre épül, kudarcra van ítélve. Ahol egy sportriporter lehet külügyi szóvivő, sokat elárul arról, mint gondol a kormány a külpolitikáról - vélekedett.
Mint mondta, mára nem maradt barátja Magyarországnak, nincs szövetségese Európában, tönkretette a kapcsolatait az Egyesült Államokkal, és a korábban támogató Lengyelország és Litvánia is "kifarolt mögüle".

Paul Lendvai, az Europäische Rundschau társkiadója és főszerkesztője arról beszélt, hogy ötven éve nem volt olyan rossz a Magyarországról alkotott kép, mint most.
Úgy vélte, Magyarországon jellemző a külföld túlbecsülése, holott a magyar kormányfő sorsa is csak a magyar politikai elit és nép kezében van.

A magyar-amerikai viszonyról azt mondta: még "soha ilyen nevetségesek a magyar külpolitika és a kormány nyilatkozatai nem voltak". Mintha az Egyesült Államok mással sem foglalkozna, mint a magyar politikai helyzettel, pedig nem Magyarország áll Washington figyelmének központjában - magyarázta.
Paul Lendvai a kormány Európa-politikáját úgy jellemezte: "pénz igen, zászló nem".

Göncz Kinga volt külügyminiszter kiemelte: a külpolitikában nagy hangsúlyt kap a gazdaságdiplomácia, és ezzel kapcsolatban egy nagy félreértés van. A diplomatáknak "házaló ügynökökre" kellene hasonlítaniuk ahelyett, hogy Magyarország elfogadottságát, a bizalomépítést segíthetnék - mondta. Hozzátette: pedig a befektetők csak akkor érkeznek az országba, ha jogbiztonság van, jó az adórendszer, az infrastruktúra, vonzó a környezet.
Úgy látja, ma már sokan tudják, hogy Magyarországgal baj van, és nagyon hosszú idő kell ahhoz, hogy ez a kép megváltozzon

Habony nem viccel - Máris beperelte a PM-et

Publikálás dátuma
2014.12.19. 11:28
Forrás: PM/Facebook
Pert indított a Párbeszéd Magyarországért (PM) ellen Habony Árpád jó hírnevének megsértése miatt - írja a hvg.hu.

"Habony Árpád beperelt minket, rekord gyorsasággal. A jó hírnevét sértettük meg, nem vicc" – írta a Facebookon a PM.

Korábban írtuk, hogy a Párbeszéd Magyarországért (PM) közölte, vagyongyarapodási eljárást kezdeményez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) Habony Árpád ellen, akit "milliárdos munkanélkülinek" neveztek.

"Orbán Viktor Raszputyinja"

A PM úgy fogalmazott: "Orbán Viktor Raszputyinjának" hivatalos beosztása nincs, saját irodája mégis van a Századvégnél. Mivel Habony Árpád nem választott politikus vagy kormányzati tisztviselő, nem kell vagyonnyilatkozatot tennie - írták, hozzátéve: "láthatatlanul gazdagodhat az adófizetők vérét szívva".

Habony Árpád jogi képviselője közleményében azt írta: határozottan visszautasít minden olyan, a médiában megjelenő, ügyfelére vonatkozó állítást és híresztelést, "amely azt a hamis látszatot kelti, hogy nem rendelkezik a megélhetését biztosító törvényes és nyomon követhető jövedelemmel".

Hozzátették: jó hírnév megsértése miatt az összes rendelkezésre álló jogi lépést haladéktalanul megteszi a "hamis látszatot keltő kijelentéseket terjesztőkkel szemben".

Az eredeti cikket itt találja: hvg.hu