tervpályázat;Liget Budapest;eredményhirdetés;

2014-12-20 06:50:00

Eredményt hirdettek a Liget Budapest tervpályázatán

A Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg a 2018-ra teljesen megújuló Városligetben. Erről döntött a 11 tagú, magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, akik a Liget Budapest projekt múzeumaira beérkezett csaknem félezer pályamű közül választották ki a győzteseket.

Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének keretében a Városligetben megvalósítandó öt múzeumi épületre idén februárban írt ki nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt. Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázat került kiírásra, amely jövő év áprilisában zárul majd le.

A zsűri és a munkáját segítő 36 szakértő 5 szempontcsoport alapján értékelte a pályaműveket. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a bíráló bizottság vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot és az épület megközelíthetőségét) és a megvalósítás költségeit is. Kiemelt szempont volt az is, hogy a tervekben szereplő épületek minél jobban kíméljék a park zöldfelületét.

Az építészeti tervpályázaton a pályázók név nélkül, egy regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat. A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a zsűri az eljárás során csak a beadott terveket ismerhette meg, a díjazott tervezők kilétére csak a döntést követően került sor. A nyertes és díjazott tervek, illetve az eljárás második fordulójába jutott pályaművek a Design Terminálban január 7-én nyíló kiállításon is láthatóak lesznek majd.

A Városliget komplex fejlesztését szolgáló Liget Budapest projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, ma lebetonozott területen, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel, a projekt megvalósítása során megóvva és bővítve a park zöldfelületét. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a Fotó Múzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák területén, míg az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a Petőfi Csarnok helyén áll majd.

A Magyar Zene Házát a japán Sou Fujimoto Architects építi FORRÁS: LIGET BUDAPEST TERVPÁLYÁZAT

A Magyar Zene Házát a japán Sou Fujimoto Architects építi FORRÁS: LIGET BUDAPEST TERVPÁLYÁZAT

A projektnek köszönhetően a park növényzetének rehabilitációjával párhuzamosan több tízezer négyzetméterrel, a mai 60 százalékról 65 százalékra nő majd a zöldfelület a Ligetben.

Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat pedig 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók.

Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint.

Nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat kiírására Magyarországon utoljára Budapest századfordulós fénykorában, több mint 100 évvel ezelőtt került sor.