Hitelből vesznek fegyvereket

Bizottságot hívott életre az orosz kormány azzal a céllal, hogy megoldást találjon az egyre súlyosbodó kelet-ukrajnai humanitárius helyzetre. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök rendelete szerint a 15 orosz minisztériumból tárcavezető-helyetteseket bíznak meg a munkával. Ezt azt jelenti, első ízben emeli hivatalos szintre a Kreml a donyecki és a luhanszki régió támogatását. A gazdaságfejlesztési minisztérium vezetésével szervezik meg a kelet-ukrajnai régió újjáépítését. Közlések szerint a védelmi minisztérium munkatársát nem választották be a grémiumba.

Közben telefonbeszélgetést folytatott egymással Petro Porosenko ukrán elnök és Angela Merkel kancellár, s reményüket fejezték ki, hogy mihamarabb béketárgyalások kezdődhetnek a Donyeck-vidéki helyzet megoldásáról. Kijev azt közölte, hitelre kíván külföldi fegyvereket vásárolni.

Szerző

Kína segítségét kérik

Nemzetközi segítséget, s közös fellépést kezdeményez az Egyesült Államok a kiberterrorizmus ellen azt követően, hogy az FBI szerint bebizonyosodott: Észak-Korea áll a Sony elleni hackertámadás mögött. Phenjan minden vádat tagad, s bejelentette, felgyorsítja nukleáris fegyverkezését.

Egyre szövevényesebb a Sony elleni hackertámadás ügye. Az FBI szerint a kiberakciót a The Interview című szatirikus film miatt indították észak-koreai, hackerek, az alkotásban két amerikai újságíró végez a kis vezérrel, Kim Dzsong Unnal.

A Sony-ügy csak egy mellékszála a folyamatosan romló amerikai-észak-koreai viszonynak. Csütörtökön az ENSZ közgyűlése határozatot fogadott el az ország emberi jogsértései miatt. A dokumentumban a Biztonsági Tanács tagjait felszólították arra, állítsák nemzetközi bíróság elé a sztálinista államot. Ezt követően hétvégén Phenjan sértődötten bejelentette, további atomfegyvereket épít, hogy erősítse „önvédelmi képességét”. Észak-Korea szerint csakis az Egyesült Államok állhatott a határozat mögött, s a rezolúció „az amerikaiak ellenséges politikájának kristálytiszta kifejezése”.

A Sony-ügy csak hab a tortán. A hackertámadás komoly diplomáciai viszállyá terebélyesedett, hiszen Washington rádöbbent arra, mennyire védtelen egy beláthatatlan következményekkel járó kibertámadással szemben. Az Egyesült Államok szerint egyértelmű, hogy Phenjan áll a Sony elleni támadás háttérében, Phenjan azonban ezt tagadja, s azt közölte, indítsanak közös vizsgálatot Washingtonnal, hogy felderítsék hátterét és bizonyítsák ártatlanságukat. „Igazolni tudjuk, hogy semmi közünk az akcióhoz” – hangzott el a phenjani televízióban. Nem maradt el a szokásos észak-koreai fenyegetés sem: az ország „komoly következményeket” helyezett kilátásba.

John Kerry amerikai külügyminiszter élesen elítélte a támadást és a fenyegetést, amelyekkel Észak-Korea „megsérti a nemzetközi normákat”. Szerinte Phenjan a szabad véleménynyilvánítás ellen indított támadást. Barack Obama elnök a Sonyt is bírálta. Úgy vélte, nem lett volna szabad lemondani a film bemutatóját. „Nem élhetünk olyan társadalomban, amelyben egy diktátor határozza meg, mikor lehet cenzúrát életbe léptetni” – hangoztatta. A Sony azt közölte, későbbi időpontban bemutatják majd a filmet. Nem kizárt, hogy csak DVD-n forgalmazzák majd.

Kiderült az is, hogy a Sony konszern vezetője, Hirai Kazuo már korábban is aggodalmát fejezte ki a film bemutatásának következményei kapcsán. Ezért már júniusban elrendelte néhány jelenet kivételét a filmből – adta hírül a Los Angeles Times.

Az amerikai kormányzatot annyira kétségbe ejtette a sikeres hackertámadás, hogy Kína segítségét is kérte – pedig korábban a washingtoni adminisztráció éppen Pekinget vádolta internetes kémtevékenységgel. Egy kormányzati forrás a New York Timesnak elmondta, az a céljuk, hogy egyfajta internetes blokádot hozzanak létre, amely megakadályozza, vagy legalábbis megnehezíti a hasonló kibertámadások megindítását. Azért kulcsfontosságú Peking támogatása, mert minden Észak-Koreába irányuló távközlési kábel Kínán halad keresztül. Az FBI vizsgálatának megállapítása szerint a hackertámadást ezeket a távközlési vonalakat érintve szingapúri, thaiföldi és bolíviai szervereken keresztül indította a magát „a Béke Őrzőinek” nevező csoport.

Az amerikai adminisztráció komolyan számba veszi annak lehetőségét, hogy visszahelyezze Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájára. Phenjan mintegy 20 évig volt a listán, s 2008-ban még George W. Bush adminisztrációja vette le onnan abban a reményben, hogy ezzel előmozdítja a tárgyalásokat Phenjan atomprogramjáról – írta a Wall Street Journal. A terrort támogató amerikai listán Irán, Szudán és Szíria található.

Szerző

Megnyílt az Arad-Nagylak autópálya egyik szakasza

Publikálás dátuma
2014.12.20. 14:49
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
December 19-én elindult a forgalom a magyarországi M43-as autópályához csatlakozó romániai A1-es sztráda Nagylak és Pécska közötti 22 kilométeres szakaszán. 

Román hírügynökségek közlése szerint a hatóságok 28 kilométer hosszú autópályarészt nyitottak meg, amely Nagylaktól halad Aradig. Ez a szakasz két részre van osztva: eddig elkészült a Nagylak és Pécska (Pecica) közötti 22 kilométer, valamint további 6 kilométer a Pécska és Arad közötti szakaszból. A hátramaradt 10 kilométer autópályát a tervek szerint 2015 júniusig fejezik be- írja a mno.hu.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A most átadott út még nem éri el a határt, mert a magyar oldalon nem fejeződtek be a munkálatok, és határátkelő sem épült. Az eredeti tervek szerint ez utóbbira nem is lett volna szükség, mert Romániának már 2011-ben csatlakoznia kellett volna a schengeni övezethez. Egy román hírportál szerint a határátkelőt azt követően építik meg, hogy Magyarországon elkészül a Makó és a magyar-román határ közötti szakasz, amelyet a magyar hatóságok tervei szerint 2015-ben fejeznek be.

Szerző