Az adóreformtól függ a kancellár sorsa

Egyre bizonytalanabbá válik Werner Faymann osztrák kancellár helyzete a szociáldemokrata SPÖ élén – írta a konzervatív Die Presse. Párttársai már új alternatívákról tárgyalnak. Az adóreform elfogadásáig azonban nem történik előrelépés az ügyben.

Faymann helyzete azért ingott meg pártján belül, mert az SPÖ népszerűsége folyamatosan csökken. Miközben tavaly még megnyerte a választást, most aligha lenne esélye erre. Ezért több szociáldemokrata képviselő látja úgy, valaminek történnie kell. Sokatmondó volt az is, hogy a párt novemberi kongresszusán, amely Faymann újraválasztásáról kellett, hogy szóljon, a delegáltak 16 százaléka kihúzta nevét a szavazólapról.

Peter Rezar, az SPÖ egyik tagja szerint Faymann sorsa az adóreform sikerétől függhet. Amennyiben a szociáldemokraták javaslatát nagyobb változtatások nélkül fogadják el, úgy a kancellárnak sem kell aggódnia posztjáért. Az SPÖ legfontosabb követelései az adókönnyítések a munkavállalók számára, a vagyonadó bevezetése. Ha ezekben a kérdésekben nem születik megállapodás a koalíciós partner Osztrák Néppárttal (ÖVP), úgy előrehozott választást is tarthatnak Ausztriában.

Szerző

Ülés kijátszott szocialistákkal

Két rendkívüli ülést készült tartani ma az Országgyűlés, a parlament reggel 8 órakor kezdte a munkát. Az első ülést az MSZP kezdeményezésére hívták össze, ám - ahogy az várható volt - a kormánypárti padsorok üresek maradtak, ezért az ülés napirendjét nem tudták elfogadni, Latorcai János levezető elnök be is rekesztette az ülést. A szocialisták még múlt kedden jelentették be, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás ahhoz, hogy Kövér László házelnöknek össze kelljen hívni a rendkívüli ülést. A kezdeményezést az LMP és a független képviselők is támogatták.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője már korábban jelezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője elhatározásukat azzal indokolta, hogy politikai színjátéknak tartják a szocialisták akcióját. Az MSZP azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy kiderüljön: ki támogatja, és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét.

Napirend előtt: 

Tóbiás József szocialista pártelnök-frakcióvezető a szinte üres kormánypárti padsorokra utalva azt mondta: a távolmaradók világossá tették, a társadalmi akarat ellenére be akarják vezetni az útdíjat, amit az érintettekkel meg sem vitattak. Ezzel szerinte fölteszik a "botrányos" egy év kormányzati politikájának i-jére a pontot. Mint elmondta, a téli rendkívüli ülésszak második ülését azért hívták össze, mert tömegek tiltakozása ellenére a kormánypártok adóval akarják megsarcolni az M0-s körgyűrű és az elkerülő utak használatát, ők azonban ezt elutasítják. Az MSZP-s politikus szerint a kormányoldal kedvezménynek hazudja a plusz terhelést és nem hallja meg a társadalom hangját, dialógus helyett önkényes döntésekben hisz.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta: a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat díjmentes szakaszaihoz jelenleg egyenlőtlen a hozzáférés, azok közel fele Pest megyében van. Megismételte a korábban hangoztatott kormányzati álláspontot, miszerint  a díjmentes szakaszokat az igazságosabb helyzet érdekében szüntetik meg, és ez szerinte nem vezet majd az autópályák elkerüléséhez. 

Az LMPS-s Szél Bernadett  szerint az üres padsorok azt bizonyítják, a kormánypárti képviselők gyávák megvédeni saját javaslatukat, nem képesek kiállni igazukért, nem vállalnak sorsközösséget a megsarcolt emberekkel.    Az útdíjról szóló javaslat kapcsán kijelentette: ötletkormányzásba kezdett a kabinet, és ennek keretében most megadóztatja a magyar emberek mobilitását. Bírálta, hogy szerinte nem készültek hatástanulmányok, nem voltak egyeztetések a szakmai szervezetekkel, a kormány csupán azt tudta, pénzre van szüksége a költségvetés foltozására. 

Kit képviselnek önök? - kérdezte a kormányoldaltól Szél Bernadett, aki az útdíj kiterjesztését egy olyan rossz javaslatnak minősítette, amelyet az emberek elutasítanak nemzeti együttműködésben a kormánnyal szemben.  Azt javasolta: vezessék be a megyei matricát, de az útdíjat ne terjesszék ki az eddig nem fizetős szakaszokra.

 Fónagy János közölte, igenis folytattak egyeztetéseket a fuvarozókkal, az autóklubbal, a gépjármű-kereskedőkkel, a főváros és az agglomeráció egyes polgármestereivel, a vélemények pedig eltérőek voltak. Szerinte az kétségtelen, hogy az ország nagy része jól jár a javaslattal, majd "gombóc fagyiban" kezdte mérni a terheket, és rövid fejszámolás után közölte: van egy eddig kedvezményezett kör, amelyik most havonta két gombóc fagylalt árával hozzájárul az ország minden állampolgára által viselendő költséghez. Az pedig szerinte nem igaz, hogy nem hallják meg a kritikát, erre példaként a Megyeri hidat hozta fel, ami továbbra is térítésmentes marad.

Az Országgyűlés - a napirend előtti felszólalások után - először arról határozott, hogy a szocialisták kérésének megfelelően kivételes eljárásban tárgyalja-e a határozati javaslatukat. Ehhez a képviselők több mint felének, vagyis legalább száz honatyának az igen szavazata kellett volna, de csak 50 igen és - Fidesz-KDNP-s politikusoktól - 3 nem szavazatot kapott a kezdeményezés, ezért nem rendelték el a kivételes tárgyalást. Így december 29-én nem lesz plenáris ülés.

Latorcai János ezt követően megkérte a frakcióvezetőket és a terembiztosi szolgálat tagjait, segítsenek a határozatképesség helyreállításában, a terembiztosok azonban jelezték, hogy nem tartózkodik a folyosón országgyűlési képviselő. A Ház a folytatásban megkísérelte elfogadni a házelnöki jogkörben kiadott napirendi javaslatot, ám az sem kézfelemeléses, sem - a KDNP-s Rubovszky György kérésére elrendelt - nyomógombos szavazással nem sikerült, mert nem volt meg a szükséges többség. A gépi voksoláson szintén 50 igen és 3 nem szavazat érkezett a napirendi javaslatra.

A házszabály rendelkezése szerint elfogadott napirend hiányában a napirend egyetlen pontja sem tárgyalható - jelezte Latorcai János, aki egyúttal megkérte az Országgyűlés jegyzőit és a terembiztosi szolgálatot, vessék össze a parlament névsorát a jelenlévőkkel, és a következő ülésig függesszék ki a hiányzók listáját.

A parlament délben is összeül rendkívüli ülésre - akkor kormánypárti kezdeményezésre -, hogy megtárgyalják az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényt, így változtathatnak a plázaépítési tilalmat fenntartó, valamint a veszteséges szuper- és hipermarketeket szankcionáló, egyszer már elfogadott előterjesztésen. Az államfő a kereskedelmi törvényt uniós szabályokra és uniós bírósági állásfoglalásra hivatkozva küldte vissza. 

Rogán Antal vasárnap azt mondta, a plázaépítési tilalmat fenn kell tartani, nem szeretnék, hogy január 1-jétől Magyarországon ismét épülhessenek plázák. Hozzátette: ha a parlament ezzel a kérdéssel csak februárban foglalkozna, akkor joghézag alakulhatna ki, amely később vagy jogvitákhoz, vagy megvalósuló plázaépítésekhez vezet.

Harangozó Tamás szocialista politikus lapunknak tegnap elmondta: két különböző témájú ülést nem lehet ugyanazon a napon tartani, ez azt jelenti, hogy az MSZP által kezdeményezett, az útdíjról szóló keddi ülésnap megtartását a Fidesz képviselői lehetetlenné teszik. Pártja „vérlázítónak tartja, hogy miközben a korrupt kormánypártok az útdíjak ügyében gúnyosan az emberek szemébe nevetnek, változtatás nélkül áterőltetik a saját, mutyival teli törvényeiket – annak ellenére, hogy ezek még Áder János szerint sem alkalmazhatók január elsejétől”. 

Szerző

"Ez itt az én hazám..." - Keleti nyitás

Publikálás dátuma
2014.12.23. 07:24
FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
A Magyar Rádió és a Kínai Nemzetközi Rádió képviselőinek megbeszélése.

Jónás István, az MR Zrt. vezérigazgatója és Szun Jü-feng, a Kínai Nemzetközi Rádió orosz és kelet-európai regionális műsorszolgáltató központjának igazgatóhelyettese. Keleti nyitás.

FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Szerző