Ragadozóké lesz a főszerep a vadasparkban

Publikálás dátuma
2014.12.28. 20:14
FOTÓ: A Budakeszi Vadaspark hivatalos Facebook-oldala.
A Magyarországon őshonos nagyragadozókat ismerhetik meg a látogatók január 3-án a Budakeszi Vadaspark nagyragadozó napján.

A parkban élő medve, farkas, hiúz és sakál lesz a szakemberek előadásainak főszereplője, a szakvezetések is ezekről a vadakról szólnak majd - tájékoztatta az intézmény.

A programot a látogatók kedvencei, a mosómedvék és a nyestkutyák nyitják meg. Szakvezetéssel egybekötött farkas és medve látványetetéseket is tartanak, és Csabi, a kárpáti hiúz is bemutatkozik a közönségnek. 

Gondozói hónapok óta tréningeznek vele, így a közös munka eredményét a látogatók is megnézhetik. A hiúz alapvetően nagyon félénk állat, a természetben kerüli az emberrel való találkozást. A Budakeszi Vadasparkban a szakszerű gondozásnak és a rendszeres tréningeknek köszönhetően alakult ki ember és állat között ez a ritka bizalmi viszony, amelynek látványos eredményével a jövőben hétköznaponként a Kisállatsulik alkalmával is találkozhatnak a látogatók.

Szerző

Sikerév! Rekordok dőltek az Állatparkban

Publikálás dátuma
2014.12.27. 18:54
Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban 2014 májusában. Fotó: http://www.sostozoo.hu/
Történetének egyik legsikeresebb évét zárta idén a Nyíregyházi Állatpark, a sóstógyógyfürdői létesítményben kiemelkedő volt látogatószám és az állatszaporulat, valamint két látványos beruházást is sikerült elindítani - mondta el Gajdos László igazgató az évértékelő interjújában.

Vélekedése szerint nagyon jó évet zárt valamennyi magyarországi állatkert, mivel idén tavasszal és nyáron az időjárás a strandolás helyett az állatkerti programoknak kedvezett, ezt pedig nagyon sokan kihasználták. A Nyíregyházi Állatparkba több mint 430 ezren látogattak ki, amivel továbbra is a leglátogatottabb vidéki állatgyűjteménynek számít.

Idén nagyon jó volt a szaporulat, összesen több mint 160 állat született, köztük olyan ritkaságok, mint a sátánmajom, a nagy kudu, a sárgaszakállas maki, az ománi tehénorrú rája, de a gondozók és a látogatók kis zsiráf születésének egyaránt örülhettek. Jövőre orrszarvú- és elefántutódokkal számolnak a szakemberek: a két rinocérosztehén közül az egyik már "mindennapos", az utód születése pedig azért lenne nagy öröm, mert ő lenne az első rinocérosz az országban, ami természetes úton jönne a világra - mondta Gajdos László.

Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban 2014 májusában. Fotó: http://www.sostozoo.hu

Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban 2014 májusában. Fotó: http://www.sostozoo.hu

Az igazgató a szakmai munkáról szólva megjegyezte, hogy augusztusban rendezték meg az Európai Állatkerti Szövetség által szervezett, elefántok gondozásával foglalkozó konferenciát és továbbképzést Nyíregyházán. A szakmai képzés gyakorlati részében diagnosztizálták a parkban élő afrikai elefánttehén vemhességét is, az utódot pedig jövő év közepére várják a park szakemberei.

A beruházásokra kitérve Gajdos László elmondta, hogy december elejére elkészült a különleges élőlényeket bemutató Viktória-ház. A csaknem 650 millió forintból felépült új látványosságban főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatják be, de a látogatók találkozhatnak ázsiai és afrikai fajokkal, így a például a szumátrai tigrissel vagy a csupasz turkálóval. 

Elkészült a főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát bemutató Viktória-ház a Nyíregyházi Állatparkban. FOTÓ: A Nyíregyházi Állatpark hivatalos Facebook-oldal

Elkészült a főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát bemutató Viktória-ház a Nyíregyházi Állatparkban. FOTÓ: A Nyíregyházi Állatpark hivatalos Facebook-oldala

Az igazgató közlése szerint a koalák helye is kész van már az impozáns épületben, de azt nem tudni, mikor jutnak hozzá ezekhez a különleges állatokhoz.

Emellett a tervek szerint 2015 tavaszára készül el mintegy 200 millió forintból az állatkertet és a kalandparkot ötvöző Andok ösvénye is, amelyben a fák koronai között kifeszített hídról lehet majd megtekinteni például a jaguárt, a lámákat, a tapírt, a kapucinus majmot és a pápaszemes medvét. Utóbbi fejlesztés során már elkészült a park előtti parkolórendszer és a fókashow lelátójának bővítése is - tette hozzá.

Egy nap alatt három katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban 2014 márciusában. FOTÓ: MTI, Balázs Attila

Egy nap alatt három katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban 2014 márciusában. FOTÓ: MTI, Balázs Attila

"A park szempontjából tehát 2014 a születések, a beruházások és látogatók éve volt, a Nyíregyházi Állatpark egyik legsikeresebb évét zárta idén" - értékelt Gajdos László. Az igazgató elmondta: az évek alatt a nyíregyházi állatkert bebizonyította, hogy vidéken is lehet jó és látványos állatkertet működtetni. Részben a nyíregyházi "úttörő" példát látva Szegeden, Pécsen és Veszprémben is elindultak az állatkerti fejlesztések, amelyek jobb körülményeket és nagyobb teret biztosítanak az állatoknak, ezzel együtt növelik az állatkertek vonzerejét. Gajdos László hangsúlyozta, hogy a Nyíregyházi Állatpark évek óta nemcsak nyereségesen működik, hanem az országban egyedüliként eltartja magát, a fejlesztésekhez azonban az önkormányzat és az uniós pályázatok segítségére van szüksége.

"A jövő évtől sokat várunk, reményeink szerint a most átadott Viktória-ház és a húsvétkor felavatásra kerülő Andok ösvénye sok vendéget vonz majd" - fűzte hozzá Gajdos László.

Szerző

Elsápadtak a korallok a Csendes-óceánban

Publikálás dátuma
2014.12.22. 17:47
Illusztráció. Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
Soha nem látott mértékben fehérednek a Csendes-óceán északi részén található korallmezők egy El Nino-szerű jelenség miatt, amelynek következtében emelkedik az óceánok vizének hőmérséklete. 

A jelenség a Marsall-szigeteken a legszembetűnőbb. A korallfehéredés természetes jelenség: olyan helyeken észlelhető, ahol gyenge a vízáramlás, kicsi az ár-apály amplitúdója, magas a hőmérséklet és sekély a víz. A megfigyelt jelenség mértéke azonban csak az óceánok hőmérsékletét emelő üvegházhatású gázoknak tudható be. A felszíni vizek hőmérséklete hónapok óta mintegy 0,5-1 fokkal haladja meg a normális értéket, ami elég ahhoz, hogy az érzékeny korallok megszenvedjék.

Szerző