Szöul megbeszéléseket folytatna Phenjannal

Tárgyalásokat ajánlott Dél-Korea Észak-Koreának. Rjo Kil Cse, a két Korea egyesüléséért felelős miniszter azt közölte, Szöulban, vagy Phenjanban találkozni kíván magas rangú észak-koreai politikusokkal.

Reményét fejezte ki, hogy felvetésére választ is kap majd. „Megtárgyalnánk minden olyan kérdést, ami aggodalommal tölt el bennünket” – hangoztatta.

Elsősorban az 1950-53 közötti háborúban szétszakított családok ügyéről lehet szó. „Párbeszédet, együttműködést akarunk” – hangoztatta a koreai tárcavezető. Az utolsó magas rangú találkozót még februárban rendezték meg a két ország között.

Októberben, a szöuli Ázsia Játékokon egy észak-koreai küldöttség ígéretet tett a tárgyalások folytatására, azóta azonban semmi fejlemény sem történt. Sőt, kisebb összetűzések voltak a közös határszakaszon, ami éppen a feszültség növekedését jelzi.

Phenjan rendre azt követelte Szöultól, akadályozza meg a dél-koreai aktivistákat abban, hogy különféle csomagokat, propagandaanyagokat küldjenek léggömbökkel Északra. Feltételezések szerint ez lesz Phenjan feltétele a tárgyalások folytatására.

Dél-Korea ugyanakkor a múlt héten arról számolt be, hogy kibertámadás érte atomerőműveit, s vizsgálják Phenjan esetleges szerepét. Ez szinte egybeesett a Sony-üggyel: hackerek támadást intéztek a japán cég amerikai szerverei ellen, s fontos adatokat loptak el.

Washingtoni állítás szerint észak-koreai hackerek álltak a háttérben, akik így akartak bosszút állni a Kim Dzsong Un megöléséről szóló The Interview című filmért. Phenjan mindent tagadott, s hétvégén egyes amerikai szakértők is megkérdőjelezték Észak-Korea érintettségét.

Szerző
2014.12.30 06:36

Tűz ütött ki egy pszichiátrián Horvátországban, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:37

Fotó: Youtube/
Többen égési sérülésekkel és füstmérgezéssel kerültek kórházba.
Tűz ütött ki péntek délután a Fiumétól (Rijeka) nem messze lévő Lopaca pszichiátrián. Egy ember meghalt és többen megsérültek – közölte az MTI összefoglalója szerint a megyei rendőrség. A tüzet ötven tűzoltó oltotta, a betegeket és a személyzetet kimentették az épületből. A sérültek többségét égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vitték kórházba, hogy mennyire súlyos az állapotuk, még nem lehet tudni. A tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen, a második és a harmadik emeletet érte el, és a negyedik emeletre is kezdett átterjedni. A legfrissebb hírek szerint a tűzoltónak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángoló épületet.
2018.08.17 21:37
Frissítve: 2018.08.17 22:22

Tüntetésen álltak ki Debrecenben az eddigi iskolaigazgató mellett

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:24

Fotó: Google Street View/
Nem értik a döntést, elégedettek voltak Rózsavölgyi Gábor munkájával.
Több százan tüntettek csütörtökön a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatójáért az iskola épülete előtt. Az eseményt öreg diákok szervezték, de sok szülő, jelenlegi tanuló és tanár is részt vett rajta – hangzott el az RTL Klub híradójában. A tüntetés résztvevői azt akarják, hogy továbbra is Rózsavölgyi Gábor legyen az igazgató, aki 23 éve vezeti a gimnáziumot. Mellette voksoltak az iskola tanárai, diákjai és a szülői munkaközösség, az oktatási államtitkár mindezek ellenére úgy döntött, nem támogatja a pályázatát. Helyette Türk László helyi fideszes képviselőt nevezte ki öt évre. A csatornának több szülő is arról beszélt: nem értik a döntés okát, elégedettek voltak a régi igazgató munkájával, mert ő a gyerekekkel foglalkozott. Korábban a tankerület úgy reagált, hogy szakmai szempontok szerint döntöttek, mert szerintük eddig jogszerűtlenül működött az iskola.
2018.08.17 21:24
Frissítve: 2018.08.17 21:24