Szöul megbeszéléseket folytatna Phenjannal

Tárgyalásokat ajánlott Dél-Korea Észak-Koreának. Rjo Kil Cse, a két Korea egyesüléséért felelős miniszter azt közölte, Szöulban, vagy Phenjanban találkozni kíván magas rangú észak-koreai politikusokkal.

Reményét fejezte ki, hogy felvetésére választ is kap majd. „Megtárgyalnánk minden olyan kérdést, ami aggodalommal tölt el bennünket” – hangoztatta.

Elsősorban az 1950-53 közötti háborúban szétszakított családok ügyéről lehet szó. „Párbeszédet, együttműködést akarunk” – hangoztatta a koreai tárcavezető. Az utolsó magas rangú találkozót még februárban rendezték meg a két ország között.

Októberben, a szöuli Ázsia Játékokon egy észak-koreai küldöttség ígéretet tett a tárgyalások folytatására, azóta azonban semmi fejlemény sem történt. Sőt, kisebb összetűzések voltak a közös határszakaszon, ami éppen a feszültség növekedését jelzi.

Phenjan rendre azt követelte Szöultól, akadályozza meg a dél-koreai aktivistákat abban, hogy különféle csomagokat, propagandaanyagokat küldjenek léggömbökkel Északra. Feltételezések szerint ez lesz Phenjan feltétele a tárgyalások folytatására.

Dél-Korea ugyanakkor a múlt héten arról számolt be, hogy kibertámadás érte atomerőműveit, s vizsgálják Phenjan esetleges szerepét. Ez szinte egybeesett a Sony-üggyel: hackerek támadást intéztek a japán cég amerikai szerverei ellen, s fontos adatokat loptak el.

Washingtoni állítás szerint észak-koreai hackerek álltak a háttérben, akik így akartak bosszút állni a Kim Dzsong Un megöléséről szóló The Interview című filmért. Phenjan mindent tagadott, s hétvégén egyes amerikai szakértők is megkérdőjelezték Észak-Korea érintettségét.

Szerző
2014.12.30 06:36

Elzavarták Orbán háza elől a macedón tévé tuldósítóját

Publikálás dátuma
2018.11.15 09:07

Fotó: AFP/
Szijjártó Péter reggeli tiszteletköröket fut Nikola Gruevszki ügyében, de egyelőre nem történik semmi.
Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel - a magyar tárcavezető azt bizonygatta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el. Hogy Szijjártó mondatai a valóságot fedik-e, azt majd az élet eldönti, de az biztos, hogy a magyar külügy érzi a figyelmet, ahogy a Népszava megírta, burkoltan figyelmeztette az EU Magyarországot: a Gruevszki-ügyben a jogállami normáknak megfelelően kell eljárnia, a bírósági eljárásokat pedig nem szabad politikai célok szolgálatába állítania. A magyar külügyminiszter mindenesetre igyekezett menteni a menthetőt, és megerősítette kollégájának, hogy hogy "Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során" - közölte a KKM. Ám hiába a diplomatikus fordulatok, a jelek szerint a kormány nem siet tisztázni a jogerősen két év börtönre ítélt miniszterelnök ügyét. Példának okáért a - szúrta ki a h24.hu - Budapesten tartózkodó macedón 1TV stábja szerda este Orbán Viktor Cinege utcai házánál forgatott, ahonnan élőben be is jelentkezett, ám nem sok ideje maradt a nézők informálásra, ugyanis a miniszterelnök biztonságára vigyázó hatóságok elküldték őket. 
2018.11.15 09:07

Tüzes pokol Kaliforniában: járhatatlan utak, ihatatlan csapvíz és már 59 halott

Publikálás dátuma
2018.11.15 08:57

Fotó: AFP/ Josh Edelson
Hiába sikerült már megfékezni a lángok terjedését, máshol újabb tűzfészkek alakultak ki. Többen egy gáz- és áramszolgáltatót tartanak felelősnek a katasztrófáért.
59 halott a kaliforniai tűzvész legfrissebb, csütörtöki mérlege, írja az Euronews. Az újabb áldozatok maradványaira a teljesen leégett Paradise romjai között bukkantak rá, a szakemberek szerint évekbe fog telni a város újjáépítése.
Már előző nap 200 fölött volt az eltűntek száma, felkutatásukban a Nemzeti Gárda is segít.
Aviva Braun, az országos meteorológiai szolgálat szakembere újságíróknak azt nyilatkozta: a légkör szennyezettsége veszélyes mértéket ért el, mivel a szél "szétterítette" a sűrű füstködöt.
Bár az északi vidékeken pusztító tüzek egy részét sikerült csillapítani - nagyjából az érintett területek harmadán fékezték meg a lángok terjedését -, délen a Los Angeles környékén fekvő San Bernardino megyében újabb tűzfészkek alakultak ki. Az oltásban csaknem kilencezer tűzoltó vesz részt.
A pusztítás miatt otthon nélkül maradt helyiek a környékbeli parkolókban és kempingekben zsúfolódtak össze, ott juthatnak ugyanis meleg ételhez és ruha-utánpótláshoz.
A Malibuba vezető utak a tűzvész miatt vagy járhatatlanok, vagy elővigyázatosságból lezárták őket. Az ott élőknek hajókon visznek élelmiszert és ivóvizet. A hatóságok mindenkit figyelmeztettek, hogy a csapvíz fogyaszthatatlan, illetve csakis forralás után szabad főzéshez is felhasználni.
Az északi Butte megye seriffje, Kory Honea bejelentett: hat embert letartóztattak fosztogatás gyanúja miatt.
A tűzvész több károsultja feljelentést tett a Pacific Gas & Electric nevű áramszolgáltató ellen, mert úgy véli, hogy a vállalat hanyagsága okozta az első és később tovaterjedő tüzet.
Az erdő még mindig több mint 500 négyzetkilométeren ég, és az eddigi összesítések szerint több mint 7600 épület semmisült meg.
2018.11.15 08:57
Frissítve: 2018.11.15 09:09