Zűrös szilveszter

Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:12
A szilveszteri ünneplés után mintegy száz köbméter hulladékot takarítottak össze Budapest közterületein, többek között a Vörösma
A mentők országszerte több mint kétezer, ebből a fővárosban ötszáz riasztást kaptak szilveszter éjjel. A tűzoltókat elsősorban a tűzijáték okozta esetekhez hívták. Szokásosan telt a szilveszter éjszaka a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán. A szilveszteri bulizással összefüggésben nem volt súlyos esetük.

Idén is mozgalmas Szilvesztere volt a tűzoltóknak, a rendőröknek és a mentőknek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint országszerte 20 tűzesetnél volt szükség a tűzoltók segítségére. Több helyen keletkezett tűz családi házak kertjében, erkélyen, vagy lakásban, valamint közterületeken kigyulladt növényzetet, fákat, kukákat is oltaniuk kellett a tűzoltóknak. Budaörsön nyolc, udvaron tárolt motor gyulladt meg petárdák miatt, a legtöbb tűzijátékhoz köthető káreset Budapesten és Pest megyében volt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint négy közúti balesetben négyen haltak meg szilveszter napján, a rendőrök összesen 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. A halálos kimenetelű baleseteken felül 6 baleset súlyos és 16 könnyű sérüléssel végződött, ezen felül csak szilveszter napján 277 embert fogtak el az egyenruhások, közülük tízet az ellenük érvényben lévő körözés alapján, 53 embert pedig épp bűncselekmények elkövetése közben értek tetten.

A Bács-Kiskun megyei Helvécián egy 55 éves férfit vettek őrizetbe a rendőrök, aki Szilveszter este egy helyi családnál vendégeskedett, és késsel mellkason szúrta az őt vendégül látó házaspárt. A késelést látta a házaspár 14 éves fia, aki egy seprűnyéllel leütötte a késelőt - írja a baon.hu.

A megszúrt férfi és nő az elsődleges orvosi szakvélemény szerint 8 napon belül gyógyuló, vagyis könnyűnek minősülő sérüléseket szenvedett, a 14 éves fiú viszont súlyos sérülést okozott a férfinek a seprűnyéllel. A késelőnek súlyos testi sértés kísérlete miatt kell majd felelnie, a szüleit védő fiú ellen viszont súlyos testi sértés miatt indítottak eljárást, ő szabadlábon védekezhet.

A mentők országszerte több mint kétezer, ebből a fővárosban ötszáz riasztást kaptak szilveszter éjjel - közölte csütörtök reggel Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója. Tájékoztatása szerint a mentők 4 esetben hajtottak végre sikeres újraélesztést, 21 esetben "petárdabaleset" sérültjének nyújtottak segítséget.

Ezzel együtt országszerte karambolok, gázolások, verekedések, rosszullétek és sok magatehetetlen, ittas ember miatt riasztották a mentőket - írta Győrfi Pál, megjegyezve, hogy "nehéz munkájukat agresszív részegek és téves riasztások is nehezítették".

Szokásosan telt a szilveszter éjszaka a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán. Hetvenhét kezeltjük több mint fele fiatalkorú volt - közölte a toxikológiai osztály ügyeletes főorvosa. Pap Csaba elmondta: többségében túlzott alkoholfogyasztás, néhány esetben kábítószer-fogyasztás miatt kerültek be a kórházba. A betegek mintegy 60 százaléka fiatalkorú volt. A szilveszteri bulizással összefüggésben nem volt súlyos esetük - tette hozzá a főorvos.

Szerző
Frissítve: 2015.01.01. 20:41

A MÁV-ra nem vonatkozik a NER?

Újévtől Magyarországon csak a MÁV-pénztárakban nem lehet vasúti menetrendet kapni, ugyanott közlekedési kártyát sem. Hazánkban csak a vasút engedhette meg magának, hogy nem telepít kötelezően online pénztárgépet, ennek pedig az utazóközönség issza meg a levét. Bankkártyával is csak kilenc helyen lehet fizetni az ország kétezernyi állomásán, a XXI. században.

„A MÁV-START átmenetileg szünetelteti kiskereskedelmi termékkörbe tartozó egyes termékeinek árusítását a vasúti pénztárakban”- közölte a vasúttársaság. Eszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (48/2013 NGM) rendelete kötelezővé tette az online pénztárgép használatát a vasúttársaság pénztárai számára.

Ezt azonban a MÁV elszabotálta, utalván: erre nincs pénzük. „A vasúttársaság pillanatnyilag nem rendelkezik a pénztáraiban a szükséges technikai eszközökkel, ezért 2014. december 31. után felfüggeszti a MÁV-START Menetrendkönyv és a BTDH Budapest Kártya értékesítését a pénztáraiban”. (A BTDH helyesen BTDM, azaz Budapesti Turisztikai Desztináció Menedzsment - a szerk.) Utóbbi számtalan kedvezményre jogosítja a tömegközlekedő turistát - ha képes hozzájutni.

„A vasúttársaság célja, hogy a kialakult helyzetre hálózati szinten megoldást találjon, és a jövőben is tudja az utazáshoz, városlátogatáshoz kapcsolódó termékeket és a MÁV-START ajándéktárgyakat árusítani utasai számára az egyre több helyen elérhető személyes ügyfélszolgálati pontokon.”

A külföldiek – de a magyarok - számára ez értelmezhetetlen, különös tekintettel arra, hogy aligha olvasnak MÁV-közleményeket. A Népszava megkérdezte a MÁV illetékeseit, hogy a 2013-as rendelet végrehajtására eddig miért nem került sor?

„A MÁV-START Zrt. értékesítési rendszere megfelel a jogszabályoknak, amelyek vasúti menetjegyekre - mint a pénztárak elsőszámú és legfontosabb feladatára - vonatkoznak. A menetjegyek értékesítéséhez jelenleg nem szükséges NAV-rendszerbe bekötött pénztárgép alkalmazása, mert az értékesítési rendszer zárt és központilag (szerver alapon) ellenőrzött. Jelen korlátozás egyéb, olyan kiskereskedelmi tevékenységbe sorolt termékeket érint, amely a vonatkozó állásfoglalás szerint nem szorosan köthető a közszolgáltatásokhoz.”

A menetrendet pedig tessék letölteni az internetről! És, hogy mennyibe került volna a törvény betartása? „Mivel a MÁV-START számára nem kötelező az összes pénztár ellátása NAV rendszerbe bekötött pénztárgéppel, ezért erre vonatkozó felmérés nem készült”. 

Szerző

Csúcson a kuponakció

Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:08
A november 17-én indult gyűjtés arca idén is Kovács Koko István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete. FOTÓ: Népszava
A Tesco vásárlói már karácsony előtti hétvégén megdöntötték a tavalyi adományozási rekordot az áruházlánc kasszáinál. Míg tavaly az egész adventi akció ideje alatt 63 207 250 forint gyűlt össze, idén már most 73 076 250 forint értékben vettek adománykupont az áruházlánc vásárlói és még közel két hétig kaphatóak az adománykuponok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ünnepek között, illetve a szilveszteri nagy bevásárláskor is sokan adakoznak, hiszen az Ökumenikus Segélyszervezet nemcsak karácsonyra gyűjt, hanem a jövő évi, egész éves munkájára. A november 17-én indult gyűjtés arca idén is Kovács Koko István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

A segélyszervezet azonban nemcsak a Tesco áruházainak vásárlóit híva az ünnepi összefogásba: a karácsonyi roham idején a szervezet önkéntesei rendhagyó ajándéklistákat osztottak a budapesti Adventi ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén. Az elgondolkodtató bevásárló listát formáló szórólapon szeretteink és barátaink mellett a rászoruló családok is helyet kaptak a megajándékozandók között. A bevásárlási rohamra időzített akcióval az Ökumenikus Segélyszervezet arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a karácsony előtti napokban, amikor boltokat járva azon igyekszünk, hogy szeretteinket hasznos ajándékkal lepjük meg, szánjunk egy percet a nélkülözőkre, és akár csak egy a 1353-as adományvonalra indított hívás formájában néhány száz forintot azokra is, akik valóban rászorulnak az adományra.

Az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves munkájának támogatására indított gyűjtéshez az alábbi módokon lehet még csatlakozni:

• A 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz.

• Aki rendelkezik bankkártyával, a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat, de természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámla számon is.

A gyűjtést idén is hármas célkitűzéssel indítja el a segélyszervezet: Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek! Évente családok tízezreinek nyújtanak kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában, átmeneti otthonaikban családok százainak biztosítanak lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez. És ami talán a legelőremutatóbb: az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből. Hogy az állásukat elvesztett családfenntartókat segítsék a munkakeresésben, hogy a gyermekeknek segítsenek a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében. Egy-egy családdal a segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, annak érdekében, hogy önállóan, külső segítség nélkül boldoguljanak.

Szerző