Az év emberei a világpolitikában

Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:40
Putyin és Merkel Normandiában. Idén is szükség lesz a német kancellár kifi nomult diplomáciai érzékére FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMA
Az év embereinek megválasztása természetesen teljesen szubjektív, mégis akadtak 2014-ben is olyan szereplői a világnak, akár pozitív, akár negatív szempontból, akik meghatározták az eseményeket, vagy akár napokon, akár heteken át róluk szóltak a hírek. Őket próbáltuk számba venni, a teljesség igénye nélkül.

Angela Merkel

Továbbra is a német kancellár határozza meg az európai politikát, dominanciája az unióban nemhogy csökkent volna az elmúlt egy évben, hanem inkább tovább nőtt. A 2013-as német választás után még jobban stabilizálta hatalmát Németországban, decemberben pedig elsöprő többséggel választották újra a kereszténydemokrata CDU elnökének. Fontos szerepet játszott abban, hogy az euróövezet megőrizte stabilitását, s ügyesen próbál evickélni az ukrajnai válságban.

Talán ő az egyetlen nyugati politikus, akinek valamennyire azért ad a szavára Vlagyimir Putyin orosz elnök. Nem kétséges, Angela Merkelre 2015-ben is sok megoldandó feladat vár, talán több is, mint az előző esztendőben. Az Európai Unió, illetve az euróövezet országai felett ugyanis sötét fellegek gyülekeznek a bizonytalan görög belpolitikai helyzet, illetve a siralmas állapotban lévő francia és olasz gazdaság miatt.

A várhatóan tovább növekvő euroszkepticizmusra is választ kell adni, ez a kérdés az Alternatíva (AfD) nevű párt előretörése miatt Németországban is egyre időszerűbb. Európának nagy szüksége lesz a kancellár kifinomult diplomáciai érzékére.

Ferenc pápa

A múlt azért sokszor megmutatta, nem könnyű a világpolitikát a Vatikánból befolyásolni. A világ vezetői általában inkább elnéző mosollyal szemlélték a Szentszék egyes diplomáciai kezdeményezéseit. Ferenc pápa azonban új alapokra helyezte a vatikáni külpolitikát.

Akár diplomáciai offenzíváról is beszélhetünk, amelynek 2014-ben az egyik legnagyobb eredménye az Egyesült Államok és Kuba közötti decemberi megállapodás megkötése volt, ebben Ferenc pápának elévülhetetlen érdemei voltak. A pápa megbékélésre törekszik Kínával. A Vatikáni Kúriát is folyamatosan alakítja át, s folytatja reformjait. Ez a folyamat azonban 2015-ben sem áll meg, s a reform fontos állomása lehet a 2015 októberében esedékes családszinódus.

Jean-Claude Juncker

A volt luxemburgi miniszterelnök az első olyan bizottsági elnök, akit majdnem közvetlenül választottak meg a testület élére. Azért csak majdnem, mert az Európai Parlamenti választáson természetesen csak pártokra lehet szavazni. Juncker teljesen más személyiség, mint elődje, José Manuel Barroso volt. Sokkal kezdeményezőbb, akinek konkrét elképzelései vannak arról, hogyan lehetne új lendületet adni Európának.

Hogy ez sikerül-e neki, nagy kérdés, annál is inkább, mert egyes témakörökben akár szembekerülhet Angela Merkellel. Juncker bejelentette 300 milliárd eurós fejlesztési tervét, igaz, még nem teljesen világos, hogy ez a program miként valósítható meg.

Indulása bizottsági elnökként lehetett volna jobb is, kiderült ugyanis, hogy luxemburgi kormányfőként és pénzügyminiszterként százával kötött adómegállapodásokat külföldi vállalatokkal, ennek értelmében Luxemburgban fizettek adót máshol szerzett profit és nyereség után, töredékét annak, mint amennyit ott eredetileg fizetniük kellett volna.

Donald Tusk

A lengyelek több mint fele számára a 2014-es év legfontosabb eseménye Donald Tusk megválasztása volt az Európai Tanács elnöki posztjára, így nyilatkoztak a Rzespospolita című lap számára készült felmérésben. Ez Lengyelország és az 57 éves politikus számára személyesen is nagy siker. Tusk a belga Herman van Rompuytól vette át a stafétabotot, ő az első közép-kelet-európai vezető, aki betöltheti e magas uniós tisztséget, s támaszkodni is akarnak térségbeli tapasztalataira.

Az 57 éves politikus az évzáró EU-csúcsértekezleten már átesett a tűzkeresztségen, augusztus óta tökéletesítette angol nyelvtudását, hogy hatékonyan elnökölhessen a vitákban. Az első alkalom olyannyira jól sikerült, hogy a tervezett két nap helyett egy délután végeztek a napirenddel. A középjobb Polgári Platform (PO) alapítója majd hét év után távozott a lengyel kormány éléről.

Sikeres miniszterelnökként köszönt le, az egyre erősödő radikális jobboldali Jaroslaw Kaczinskival már utódának, Ewa Kopacznak kell megvívnia a bizonytalan kilátású új csatákat. Brüsszelben bizton számíthatnak arra, hogy a karizmatikus Tusk nem lesz szürke eminenciás, noha van Rompuyhöz hasonlóan ő is a kompromisszumok mestere.

Tusk szerint a nehéz időkben Európának sikerekre van szüksége, s a sikerek záloga egyebek mellett az Egyesült Államokhoz fűződő jóviszony. Várható az is, hogy keményebb hangot üt majd meg Moszkvával.

Vlagyimir Putyin

Talán a sors fintora, hogy miután 2013-ban az amerikai Forbes magazin a világ legbefolyásosabb politikusának választotta meg, s a brit The Times is „az év emberének a nemzetközi porondon” nevezte meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, miután a világ 175 hírügynökségéből és hírközlő médiumából 133 ugyancsak Putyint tartotta a világ legbefolyásosabb politikusának, 2014-re maga lett az ördög, a nemzetközi politikai élet talán legtöbbet bírált és legelutasítottabb szereplője.

A Forbes „nagydíja” után Putyin úgy nyilatkozott, hogy a minősítések folyamatosan változnak, ezért inkább „nem fordít különös figyelmet rá”, s azt is mondta, a hasonló jelölések korlátozhatják az embert döntéshozatalban. Nyilván, azért akkor még maga sem gondolta volna, hogy jóslata ennyire gyorsan beigazolódik a minősítések változását illetően, ám az is egyértelmű, hogy tavalyi elismerései nem korlátozták a 2014-es döntéshozatalban.

2013-ban azzal vívta ki a felsorolt elismeréseket, hogy nagyon sokan úgy gondolták, ő akadályozta meg a külső katonai beavatkozást a szíriai konfliktusba, hogy döntő szerepe volt az iráni háborús veszély elhárításában, abban, hogy a nemzetközi szereplők tényleg komoly szándékkal tárgyalóasztalhoz üljenek Teheránnal.

Politikai értelemben mindenképpen a 2013-as év nyertese volt, mert úgy avatkozott bele nemzetközi konfliktusokba, hogy nyilvánvaló sikereket tudott felmutatni, nemcsak otthoni, hanem nemzetközi megítélését is javította és nem utolsósorban megerősítette Oroszország geopolitikai pozícióit. S mindezt alig néhány hónap alatt rombolta le, legalábbis nemzetközi szinten.

Hazájában soha nem látott magasságokban szárnyal a népszerűsége. Ha pusztán a Times év embere választásának kritériumait nézzük, akkor újra lehetne Putyin az év embere, ugyanis a kiválasztás fő érve az, hogy olyan személy legyen, aki a legnagyobb mértékben befolyásolta az év eseményeit. Az orosz elnök ezt megtette 2014-ben, most ő lehetne a negatív győztes.

Frissítve: 2015.01.01. 20:57

Becsődölt az Ebola-szűrés

Felülvizsgálják a brit egészségügyi hatóságok a nagy-britanniai repülőtereken nemrég bevezetett ebolaszűrési eljárást, miután szerdán kiderült, hogy egy Ebola fertőzéssel Londonban kezelt brit ápolónőt a betegség már jelentkező tünetei ellenére továbbengedtek a londoni Heathrow repülőtéren. A legnagyobb brit repülőtereken október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket.

Sally Davies, az angol-walesi tisztifőorvos a BBC-nek elmondta: a Sierra Leonéból hazatért skót ápolónőt is megvizsgálták a Heathrow-n működő szűrőállomáson, testhőmérsékletét is megmérték, de nem észlelték a fertőzés tüneteit. A beteg azonban már a szűrővizsgálat után, a glasgow-i járat indulására várva úgy érezte, hogy láza van, ezért visszament a szűrőállomásra, és félóra alatt még hatszor megmérték a lázát. A tisztifőorvos szerint az ápolónő testhőmérséklete ekkor is "a repüléshez megfelelő sávban" volt.

A brit hatóságok továbbra is folyamatosan keresik azoknak a járatoknak az utasait, amelyeken az ápolónő hazautazott Sierra Leonéból. Az angol közegészségügyi szolgálat (Public Health England) szerdai közleménye szerint a Casablanca-London járat 132 utasának harmadával, a London-Glasgow járat utasainak "több mint a felével" sikerült felvenni a kapcsolatot.

Mindeközben Nyugat-Afrikában tovább tombol a járvány. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi, december 24-én közzétett adatai óta újabb 317 halálos áldozatról tudnak. A fertőzöttek száma meghaladja a 20 000-et, a halálos áldozatoké a nyilvántartás szerint jelenleg 7905. A szakértők szerint a járvány teljes leküzdéséhez még legalább egy év kell, és 2015 végéig nem várható, hogy vége lesz.

Szerző

Megbékélésre szólított fel Ferenc pápa

Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:36
A szegényekkel való szolidaritásra szólított fel Ferenc pápa FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA
Mindig lehetséges a megbékélés – hangsúlyozta újévi békeüzenetében Ferenc pápa. A szentatya tegnap újévi misét mutatott be a Vatikánban. A katolikus egyház január elsejét a béke világnapjaként ünnepli. Ferenc pápa 2014 utolsó napján a szegényekkel való szolidaritásra hívott fel.

Ferenc pápa január 1-i üzenetében minden vallás hívőit felszólította, hogy küzdjenek az emberkereskedelem, a modern rabszolgaság ellen. „Mindenkinek Isten adta joga van a szabadságra” – mondta az egyházfő a Szent Péter-székesegyházban. Előző napi üzenetében a korrupciót és a szegények kizsákmányolását ostorozta. „Meg kell védenünk a gyengéket, és nem kihasználni őket” – hangsúlyozta a pápa.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalba lépésének 15. évfordulóját is ünnepelte idén szilveszterkor. Hagyományos újévi üzenetében dícsérte az orosz lakosság patriotizmusát, egységét és szolidaritását, „felemelő érzésként” üdvözölte a Krím visszatérését Oroszországhoz, nem szólt azonban a kelet-ukrajnai területekről.

„Az új év úgy alakul, ahogyan alakítjuk” – mondta tévébeszédében Putyin. Az orosz elnök 35 ország vezetőnek külön üzenetet is küldött, még a NOB-ot és a FIFÁ-t is üdvözölte. Köszöntötte az eltávolított ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot, nem szólt azonban a jelenlegi államfőről, Petro Porosenkóról.

Barack Obamához küldött üzenetében emlékeztetett a II. világháború végének közelgő 70. évfordulójára, s a nemzetközi stabilitás fenntartásáért viselt amerikai és orosz felelősségre. Angela Merkel német kancellárnak reményét fejezte ki, hogy folytatódik az országaik közötti „konstruktív párbeszéd”. Ferenc pápát arról biztosította, hogy tovább fejlődik az Oroszország és a Vatikán közötti építő jellegű együttműködés.

Angela Merkel újévi üzenetében a a jobboldali populista mozgalmakat támadta, mondván, vezetőik előítéleteket, hidegséget, sőt, gyűlöletet táplálnak a szívükben. Minden korábbinál erélyesebben kelt ki az iszlámellenes, nacionalista, idegengyűlölő Pegida-mozgalom ellen. A német kancellár hangsúlyozta: Oroszország ukrajnai beavatkozása a békés európai rend alapjait teszi próbára. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem Oroszország ellenében, hanem Oroszországgal partnerségben kell törekedni az európai biztonság megerősítésére.

Francois Hollande francia elnök újévi üzenetében elismerte, hogy a 2014-es év kemény esztendő volt, de reményét fejezte ki, hogy 2015 javulást hoz az eurózóna második legerősebb gazdasága számára. Az idei év a klíma éve lesz, emlékeztetett arra, hogy Párizs ad otthont a döntő fontosságú klímacsúcsnak, ahol a kiotói jegyzőkönyv helyébe lépő új megállapodást fogadják el az állam- és kormányfők a remények szerint.

David Cameron brit miniszterelnök ünnepi üzenetében úgy vélte, Nagy-Britanniának sikeres éve lehet, ha a polgárok jó döntést hoznak a közelgő választásokon, s nem változtatnak a szigetország gazdasági irányvonalán. Ed Miliband munkáspárti vezető szerint az emberek a zsebükön is érzik majd a fellendülést, ha a Labour-re adják szavazatukat május 7-én.

Giorgio Napolitano olasz államfő újévi üzenetében megerősítette, hogy leköszön posztjáról, amikor Olaszország hivatalosan is átadja az Európai Unió soros elnökségét Lettországnak. Narendra Modi indiai kormányfő csodálatos új évet, békét és gazdasági felvirágzást kívánt mindenkinek évvégi üzenetében.

Abe Sinzo japán kormányfő újévi beszédében hangsúlyozta, a második világháború utáni pacifizmusra alapozva akarja kiépíteni az erőteljesebb nemzetközi szerepet vállaló új Japánt. A II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából a japán miniszterelnök csúcstalálkozót tervez Barack Obama amerikai elnökkel. A kormányfő 2015-ben is folytatja „abenomics” néven emlegetett gazdaságpolitikáját.

Tárgyalna Szöullal a kis vezér
Meglepően békülékeny hangú beszédet mondott Kim Dzsong Un. Az észak-koreai vezető újévi üzenetében késznek mutatkozott arra, hogy még az idei évben „a legmagasabb szintű” találkozót rendezzen a két Korea között.
„Történelmet kell írnunk a két ország közötti kapcsolatokban” – hangoztatta az észak-koreai vezető.Két nappal korábban Rjo Kil Cse, a két Korea egyesítéséért felelős miniszter szintén magas rangú tárgyalásokat ajánlott Phenjannak, amelyet szerinte már januárban meg lehetne tartani. Az utolsó jelentősebb találkozót 2014 februárjában rendezték meg, ezt követően néhány az 1950-1953 közötti háború során elszakított család Észak-Koreában találkozhatott egymással.
Októberben, a dél-koreai Ázsia Játékok idején váratlanul magas rangú észak-koreai küldöttség utazott Szöulba, hogy megbeszéléseket ajánljon, de ezt nem követték további lépések.Nagy kérdés, mennyire lehet komolyan venni a kis vezér tárgyalási ajánlatát. Két évvel ezelőtti újévi üzenetét hasonlóan békülékeny hang jellemezte, de semmi változás sem történt hazája politikájában. Tavaly január elsején pedig egyenesen nukleáris katasztrófával fenyegetett. (R.T.)

Szerző
Frissítve: 2015.01.01. 21:25