Dakar: vigyázz, kész, rajt!

Publikálás dátuma
2015.01.03. 06:56
A kihívó Peugeot-trió: Peterhansel, Despres és Sainz FOTÓ: PEUGEOT
A vasárnapi első szakasszal útjára indul 2015 első igazán komoly megmérettetése, a Dakar. A tereprali történetének legkeményebb versenyét újfent a már jól megszokott dél-amerikai helyszíneken rendezik. Valamennyi kategóriában ott vannak a legnagyobb klasszisok, így elképesztően nagy harc várható a január 17-ig tartó viadalon. Nagy kérdés, hogy a csak Mr. Dakarnak hívott tizenegyszeres győztes, Stephane Peterhansel a Peugeot gyári csapatával képes lesz-e legyőzni egykori csapattársát és barátját, a Minivel rajthoz álló címvédő Nani Romát.

Ki gondolná, hogy az emberiség egy sivatagi eltévedésnek köszönheti a Dakar-rali létrejöttét? Pedig így van… Amennyiben az autóversenyzésben jeleskedő Thierry Sabine motorral nem téved el az Abidjan és Nizza között rendezett rali egyik szakaszán a nigeri határhoz közel, a Líbiai-sivatagban, hogy a verseny főszervezője, Jean-Michel Sine három nap után találjon rá, bizony a sivatagi nagy viadal tán sosem került volna megrendezésre.

A kalandor francia addig gondolkodott a saját esetén, míg kipattant a fejéből a nagy verseny, a Párizs-Dakar legendája. 1979-ben pedig már az első versenyt is megrendezték több mint 170 indulóval. Azóta a világ legnagyobb és legnehezebb viadalává nőtte ki magát, igaz, 2008-ban terrorfenyegetettség miatt elmaradt, majd 2009-től már Dél-Amerikában rendezik meg biztonsági okokból a versenyt.

A Dakar mára több lett, mint egy verseny a sivatagban. Fogalom, egy misztikum. De egyvalamiben nem változott meg a majd négy évtizedben: ugyanúgy kihívás teljesíteni, mint 36 évvel ezelőtt az elsőt…

Vasárnap újfent nekilódul a mezőnyt. Idézzük fel a viadal honlapján található adatokból néhányat, hogy érzékeltessük, hova nőtte ki magát Sabine találmánya. Négy kategóriában – autó, motor, kamion és quad – küzdenek a versenyzők, immár 53 ország képviselteti magát a mezőnyben, köztük a magyar Uniqa Sandlander Team három autója, valamint Dési János a motorosoknál. 11 nő is ott található a mezőnyben, sőt a francia Catherine Houles és Sandrine Ridet alkotta csapat az első színtiszta női egység az autósok versenyében. Összesen harminc orvos felügyeli a versenyzők egészségét. 46 quad – ez rekord –, 64 kamion, 138 autó és 164 motor indul az idei Dakaron, akik közül a legfiatalabb az argentin motoros, Jorge Lacunza 18 éves, míg a legidősebb a 73 esztendős japán kamionos, Yoshimasa Sugawara. 89 újonc indul, akiknek ez lesz az első „sivatagi show-ja”, és idén már 190 országban 1200 órán keresztül közvetíti a televízió a versenyt. Ötszáz főből áll csak a szervező bizottság, ugyanakkor 22 ezren vesznek részt a viadal biztonságossá tételében. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a verseny hivatalos facebook oldalának több mint egymillió követője van, valamint már 7,2 millióan látogatták meg a hivatalos honlapját, holott a viadal még el sem kezdődött.

A kihívó Peugeot-trió: Peterhansel, Despres és Sainz FOTÓ: PEUGEOT

A kihívó Peugeot-trió: Peterhansel, Despres és Sainz FOTÓ: PEUGEOT

Mindenesetre az idei Dakar elképesztő izgalmakat tartogat valamennyi kategóriában. Az autósoknál nagy kérdés, a Dakarra gyári csapattal és három korábbi Dakar-bajnokkal – Peterhansel, Sainz és Despres – visszatérő Peugeot képes lesz-e legyőzni a Mini-armadáját, melyet a címvédő Nani Roma vezet. A motorosoknál a KTM-brigád szinte legyőzhetetlennek tűnik, ráadásul Marc Coma ezúttal „megszabadult legnagyobb riválisától, az autósok között induló Despres-től. A kamionosok között szinte lehetetlen megjósolni a végső sorrendet, hiszen a teszteken és a versenyeken a Kamaz-MAN-Iveco trió szinte azonos teljesítményt nyújtott, azaz a pillanatnyi forma lesz a döntő, míg a quadosok között a szakemberek a címvédésnek adják a legnagyobb esélyt, azaz a 27 éves chilei Ignacio Casale másodszor is trónra ülhet.

Egy biztos, a világ legnagyobb tereprali versenye vasárnap kezdetét veszi.

Ők mondták
Stephane Peterhansel autóversenyző (francia, Peugeot): „Nagy álmom teljesülhet, ha francia márkával is sikerülne immár tizenkettedik alkalommal is megnyernem a Dakart. Egészen hihetetlen, hogy a Peugeot-nak kétkerék-meghajtással milyen tapadása van még a dűnéken is. Az autó valóban gyors, bár egyelőre nem lehet tudni, mennyire gyors a többi autóhoz képest. Egy biztos, jó csillagzat alatt született.”
Nani Roma autóversenyző (spanyol, Mini): „Egy ideje ugyanaz a hat-hét jó versenyző van az élen, úgymint Carlos Sainz, Stephane, Giniel de Villiers, Nasser Al-Attiyah, továbbá Orlando Terranova és Krzysztof Hołowczyc. Hat-hét élpilóta ül jó autókban, épp ezért nagyon nehéz nyerni. Mindemellett azonban a legnagyobb ellenfeled nem más, mint saját magad. A legjobb, amit tehetsz, hogy csak magadra figyelsz, és megpróbálsz minél kevesebbet gondolni a többiekre.”
Orlando Terranova autóversenyző (argentin, Mini): „Nehéz Dakar lesz, hosszabb gyorsaságikkal és egy maratoni szakasszal, valamint az időjárás is befolyásolhatja a versenyt. Épp ezért kissé más verseny lesz, fontos lesz a taktikázás, kulcsszerepe lesz a csapat minden egyes tagjának. Szeretnék győzni, mert akkor én lehetnék a viadal első negyven évesnél fiatalabb bajnoka.”
Nasser Al-Attiyah autóversenyző (katari, Mini): „Az előző Dakar természetesen egy örök csalódás marad számomra, de hát mit tehet az ember, miután egy órás büntetést kapott. Ma jobb helyzetben érzem magam és a célom a győzelem. Szintén izgalommal tölt el, hogy Mathieu Baumel az új navigátorom. Mesésen kijövünk egymással, és ő egy vérprofi. Most nyernünk kell.”
Adam Malysz autóversenyző (lengyel, Buggy): „Ez lesz a negyedik Dakarom, és most egy olyan autóm van, amivel tavaly Carlos Sainz szakaszokat is nyert már. A célom, hogy a 2014-es 13. helyemet tovább javítsam, és bekerüljek összetettben a legjobb tíz közé.”
Marc Coma motorversenyző (spanyol, KTM): „A 2014-es eredményeimmel, nyertem a Dakaron, illetve én lettem a tereprali világbajnoka, bizonyítottam, hogy még mindig ugyanúgy ég bennem a vágy a győzelemre, és arra, hogy versenyképes legyek. Ez a motiváció az, ami meggyőződésem szerint a legfontosabb. Ezt észben tartva indulok el ezen a Dakaron is, egy tökéletes motorral és egy nagyon erős csapat színeiben.”
Laila Sanz motorversenyző (spanyol, Honda): „Tavaly a 16. lettem, illetve én voltam a legjobb női motoros. Ez lesz az ötödik Dakarom. Idén öt hónapot ki kellett hagynom, mivel műteni kellett a bal könyökömet, de az enduro-vb-t viszont így is meg tudtam nyerni. A Hondával mindent kihoztunk a felkészülésből, különösen Marokkóban és a Merzougán, ahol ugyanazzal a motorral versenyeztem, mellyel a Dakaron is indulni fogok.”
Ignacio Casale quados (chilei, Yamaha): „2015-ben a címvédés lesz a célom. Rengeteget dolgozunk a quadon annak érdekében, hogy ezt a célt elérjük: a felfüggesztés, az üzemanyagtank és a végsebesség tekintetében is fejlődtünk. Ez a fejlődés jelentette számunkra a prioritást, ezért idén az összes nagy versenyt kihagytam. Ehelyett viszont rengeteget edzettem, illetve különböző regionális versenyeken is elindultam, ahol meglepetésemre egyből a győzelemért tudtam harcolni. Ez lélektanilag és a fizikai felkészülésem szempontjából is jót tett nekem.”
Andrej Karginov kamionversenyző (orosz, Kamaz): „Természetesen a címvédés a célunk. A 2015-ös versenyt az teszi igazán speciálissá, hogy a kamionosok ismét maratoni szakaszon vehetnek részt. Ez sokunk számára újdonság lesz, hiszen 2005 óta nem volt erre példa. Szóval ez most azt jelenti, hogy teljesítjük az első gyorsaságit, aztán egy izolált helyen éjszakázunk segítség nélkül, mielőtt reggel visszatérünk a versenybe.”
Gerard de Rooy kamionversenyző (holland, Iveco): „Nagyon bízom benne, hogy 2012 után ismét képes leszek megnyerni a Dakart. Fogalmam sincs, hol lesznek a Kamazok, és Loprais-n is rajta kell majd tartanunk a fél szemünket, aki az MAN erős támogatását élvezi. Izgalmakból otthon sincs hiány, hiszen mindannyiunk nagy örömére megszületett a negyedik gyerekünk, egy kisfiú.”

Címvédők
Autó: Nani Roma, Michel Perin (spanyol, francia - Mini)
Motor: Marc Coma (spanyol, KTM)
Kamion: Andrij Karginov, Andrij Mokejev, Igor Leonov (orosz, Kamaz)
Quad: Ignacio Casale (chilei, Yamaha)

Magyaros nyárvége

Publikálás dátuma
2015.01.03. 06:55
Cseh László a tizenkettedik Eb-aranyát nyerte a 200 méteres vegyes úszásban a berlini kontinensviadalon FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IM
Ismét eljött az idő, hogy egy sportszempontból izgalmas év végén visszagondoljunk arra, kikért is szurkoltunk 2014-ben. Volt ebben az esztendőben minden: sivatagi csata, labdarúgó-világbajnokság, kézilabda Európa-bajnokság, téli olimpia – hogy csak párat említsünk a rengeteg eseményből. Tizenkét részes sorozatunkat folytassuk az augusztussal.

Az augusztus meglehetősen termékeny volt a magyar érmek szempontjából. Az úszók, műugrók, műúszók és nyíltvízi úszók berlini Európa-bajnokság első hetében a nyíltvízi úszok adtak meg a kellő alaphangot, és remek teljesítménnyel gyűjtöttek be két ezüstérmet a magyar úszók: előbb a londoni olimpiai bajnok, Risztov Éva jóvoltából, aki a 10 kilométeres ötkarikás távon végzett nagyszerű hajrával másodikként, illetve a nagy küzdő Olasz Anna megszerezte élete első dobogóját 25 kilométeres versenyen. A szinkrontoronyugrók mezőnyében bronzérmet szerzett Kormos Villő, Reisinger Zsófia duó. A prímet persze a medencés úszok vittek ezen az Európa-bajnokságon is: hét nap alatt öt aranyat, négy ezüstöt és öt bronzot úsztak össze a csapat legjobbjai. Élen járt a medálgyűjtemény bővítésében Hosszú Katinka, aki egymaga hat érmet gyűjtött, három arany, egy ezüst és két bronz megoszlásban. Utóbbiban ott van a 4x200-as gyorsváltóval elért harmadik hely jutalma is. A férfi csapatból a legkiemelkedőbbet Cseh László nyújtotta, aki pályafutása 12. Eb-elsőseget szerezte meg 50-es medencében a 200 méter vegyes megnyerésével, amellett egy ezüsttel es egy váltóbronzzal is gazdagodott. Az ötödik magyar első hely pedig Verrasztó David érdeme, aki 400 m vegyesen bizonyult a legjobbnak, egyszersmind a magyar úszósport 80. Európa-bajnoki aranyát harcolva ki.

Lehengerlően szerepeltek a magyar kajak-kenusok is a moszkvai világbajnokságon: összesen hat arany-, öt ezüst- és hat bronzérmet gyűjtöttek, ezzel az eredménnyel pedig az éremtáblázat élén végeztek. A 17 dobogós helyezés azt is jelentette, hogy a csapat megismételte a tavalyi duisburgi eredményt (7 arany, 5-5 ezüst és bronz). A hat elsőségből a magyar lányok ötöt szereztek meg. A dobogó legfelső fokara állhatott a (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta alkotta) női négyesünk K-4 500 méteren, akárcsak ezen a tavon Kozák Danuta egyesben, a Szabó Gabriella, Csipes Tamara, valamint a Lakatos Zsanett és Takács Kincső duó párosban, míg K-2 200 méteren aranyérmet szerzett Kárász Anna és Vad Ninetta. A férfiak becsületet a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Hérics Dávid, Nádas Bence összeállítású kajakváltó mentette meg.

Pompásan zárult hazai szempontból a zürichi atlétikai Európa-bajnokság, miután a kalapácsvető Pars Krisztián aranyérmet, a súlylökő Márton Anita bronzérmet szerzett. Pars a világ idei legjobb eredményével védte meg címét, Márton 27 éves országos csúcsot döntve lépett fel a dobogóra.

A magyar fiatalok is felvették a kesztyűt a „nagyokkal” és fantasztikus sikereket értek el a nankingi ifjúsági olimpián. Sportolóink 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérem gyűjtöttek. A hat magyar nankingi sikerből négy az úszóversenyeken született, s ezekből kettőt Szilagyi Liliána aratott, miután 100 es 200 méter pillangón is győzött. Ugyancsak a dobogó tetejére állhatott fel Grátz Benjamin 200 méter vegyesen, valamint Kenderesi Tamás 200 méter pillangón – ebben a számban Grátz lett a második. A férfi párbajtőrözők egyéni versenyét Esztergályos Patrik nyerte meg, s cselgáncsban is született arany a 63 kilogrammos Gercsák Szabina révén. Az éremtáblán a vegyescsapatokban elért eredményeket nem veszik figyelembe, ám érmet kaptak a versenyzők: így Péni István légpuskában aranyat, a triatlonos Lehmann Bence, a párbajtőröző Esztergályos Patrik és az öttusázó Zs. Tóth Anna ezüstöt, míg a teniszező Stollár Fanny vegyespárosban elért harmadik helye után bronzot vehetett át.

A magyar férfi csapat másodikként végzett a norvégiai Tromsőben rendezett sakkolimpián, s 2002 után először szerzett érmet. A hölgyek lényegesen szerényebb teljesítményt nyújtva 45. helyen fejeztek be a küzdelmet.

A vízilabda-válogatottunk második helyen végzett az Almatiban zajló Világkupán. Varga Dénesék a fináléban büntetőkkel kaptak ki a szerbektől, így az Eb után a vk-n is déli szomszédjaink örülhettek a döntőben.

Tóth Krisztián révén egy ezüstéremmel zárták hazánk judósai a Cseljabinszkban rendezett, olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságot. A többiek összesen egy pontszerző 7. helyet tudtak összehozni Csernoviczki Éva által.

Augusztusban búcsúzott a nemzetközi labdarúgó kupáktól a Diósgyőr és a Debrecen is, így a főtáblán már egyik hazai együttessel sem találkozhattunk. A külföldi nagy bajokságokban eközben elkezdődött a szezon.

A technikai sportokban meglepetést hozott az augusztus: megszakadt a címvédő és a pontversenyben élen álló spanyol Marc Márquez elképesztő rekordja a MotoGP-ben. A 21 éves „csodagyerek” a brnói Cseh Nagydíjon csak negyedikként végzett, ami valóságos szenzáció, tekintve, hogy az idei sorozat korábbi 10 viadalából mindegyiket megnyerte.

A nyári szünetet követő első Formula 1-es futamot Daniel Ricciardo nyerte, aki a Hungaroring után a Belga Nagydíjon is diadalmaskodott, míg Lewis Hamilton nullázott.

A szezon végén távozik Gerrard

Steven Gerrard, a Liverpool labdarúgócsapatának kapitánya, tegnap személyesen jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését, és nyáron távozik a Vörösöktől.

A 34 éves középpályás úgy fogalmazott, hogy élete legnehezebb elhatározását kellett meghoznia, de a szurkolókat megnyugtatta, soha nem fog pályára lépni a Liverpool ellen. Brit sajtóértesülések szerint, a tengeren túlon, az Egyesült Államokban folytathatja pályafutását a 114-szeres angol válogatott játékos. Gerrard azért jelentette be már most távozását, hogy a szezon második felében menedzsere és csapata is csak a játékra koncentrálhasson, és ne a maradását érintő pletykák kössék le a figyelmüket.

A Liverpool ikonja kilenc évesen került a klub akadémiájára, és 1998 novemberében a Blackburn ellen, csereként debütálhatott az első csapatban. Azóta 695 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken 180 gólt szerzett. 2003 óta az együttes csapatkapitánya, amellyel nyert Bajnokok Ligáját, UEFA-kupát, FA-kupát és Ligakupát is, a bajnoki cím viszont hiányzik a gyűjteményéből. Brendan Rodgers vezetőedző korábban azt mondta, hogy szeretnének Gerrard-dal hosszabbítani, de valószínűleg kevesebb lehetőséget fog kapni, mint eddig. Vélhetően ezért is döntött a váltás mellett a klasszis.