Előfizetés

A kisvállalkozásokon nem segített Matolcsy csodafegyvere

Publikálás dátuma
2015.01.04. 11:10
FOTÓ: Népszava
A kisvállalkozások a növekedési hitelprogramból 2014-ben nem tudtak úgy részesedni, mint ahogy szerettek volna, mert a kereskedelmi bankok az első ütemben a kis cégek által szükségesnek tartott hiteleknél nagyobb összegek kihelyezésében voltak érdekeltek - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek adott évértékelő interjúban.

Megjegyezte, hogy a bankok még mindig kockázatosnak tartják a kisvállalkozások, a mikrocégek hitelezését, de az Iposz abban bízik, hogy lesznek olyan lépések, amelyek hozzásegítik őket is a kedvezményes hitelkonstrukciókhoz.

Hozzátette: csalódást okozott a vállalkozásoknak, hogy nem indult el az uniós források nagyobb kihelyezése, amely az idén tavaszra várható.

Németh László szerint fontos lenne az iparosoknak, hogy a mikrocégek is helyzetbe kerüljenek az uniós pályázatoknál, és ne csak a termelői tevékenység, hanem a szolgáltatóipar is kapjon lehetőséget. A kisvállalkozókból nőhet majd ki a hazai iparnak az a szegmense, amely előbb-utóbb külpiacra is tud majd termelni, szolgáltatni, esetleg stabil beszállítója lehet egy-két nagyobb vállalatnak - jegyezte meg.

Az Iposz tagsága fontosnak tartja, hogy egyszerűsödjön a pályázati rendszer, könnyebben lehessen beadni a jelentkezéseket, és ne kelljen ehhez külön szakértőket igénybe venni - hangsúlyozta az érdekképviselet elnöke, aki arra számít, hogy az idei évre várt alacsony infláció, gazdasági növekedés teljesül, így a mikro- és kisvállalkozások számára is érezhetővé válik a növekedés előnye.
Példaként említette Németh László, hogy az építőipar tavalyi növekedésében a magasépítés területe még kevésbé teljesített, és a kisvállalkozások főként ebben érintettek. Reményeik szerint elindulnak majd olyan programok, folyamatok, amelyek bővítik a kisiparosok lehetőségeit, ilyen lehetne a lakáspiac élénkülése.

Németh László elmondta azt is: az iparos társadalomnak elvárása, hogy a kormány szélesebb körben egyeztessen a szakmával, az iparos réteget is vonja be a folyamatba, például az országos bértárgyalásokba, és a továbbképzések területén jelenjen meg a szakma véleménye.

Az Iposznak 220 ipartestület a tagja, amelyek mintegy 30 ezer vállalkozást képviselnek. A szervezet mintegy 220 szakmát fed le, köztük magas élőmunkát igénylő kézműves területeket, valamint lassan feledésbe merülő szakmákat.

Mégsem kell fizetni a miskolci elkerülő úton

Mégsem lesz fizetős az M30-as Miskolcot elkerülő szakasza - tájékoztatta a Miskolc Televízió híradóját a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt szóvivője.

A Borsod-Abaúj Zemplén megyei térképen helytelenül jelölték díjkötelesnek az M30-as, Szirma és Felsőzsolca közti szakaszát. Ez ugyanis főútnak számít, így a jövőben sem kell fizetnie az autósoknak használatáért. Aki csak emiatt a szakasz
miatt vásárolta meg a megyei matricát, annak visszatérítik a vételárat - írja az Északhírnök.

A cikk itt olvasható!

Fának rohant autójával egy 17 éves lány

A kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe egy 17 éves lány, aki a maga vezette autóval fának ütközött Uszód külterületén.

A baleset szombat este történt, a jármű egy kanyarban, eddig tisztázatlan körülmények között tért le az útról, majd egy fának csapódott. Az autót vezető fiatalt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. A gépkocsi két utasa is megsérült.