Izrael bekeményít

Felfüggeszti az izraeli kormány a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek folyósítását, de a Palesztin Hatóság sem nézi tétlenül az újabb büntetőintézkedést. Izrael lépése válasz arra, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett Palesztin Hatóság  benyújtotta csatlakozási kérelmét a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC).

Izraeli hivatalos források szerint a decemberi vám- és adóbevételeket pénteken, január 2-án kellett volna átutalni a palesztin vezetésnek. Izrael az 1993-as oslói egyezmény alapján a palesztinok számára Jeruzsálem gyűjti be az adóbevételeket, amelyeket majd átutal a palesztin vezetésnek, amely főként ebből fedezi a palesztin állami szervek működését. Az adók és vámok összege mintegy 500 millió sékelt (több mint 100 millió eurót) tesz ki havonta, ami nagyjából a kétharmadát jelenti a Palesztin Hatóság költségvetésének. Ramalláh szerint az összeg visszatartása háborús bűnnek minősíthető.

Szerző

Kezdődik Ukrajna radikális átalakítása

Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2015 októberére  befejeződik a decentralizáció Ukrajnában , módosul az alkotmány, új kormányzati rendszer jön létre. A kijevi politikum szerint a 2015-ös évnek a reformok és a decentralizáció évévé kell válnia Ukrajnában.

Vologyimir Hrojszman házelnök bejelentette, hogy a parlament a tavasszal megkezdi az alkotmánymódosítást. Hrojszman hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés Petro Porosenko ukrán államfőtől ered. Menetrend szerint az államfő létrehoz egy szakértőkből álló alkotmányozó bizottságot, amely hozzákezd az alkotmánymódosító csomag kidolgozásához, ezt követően a parlament létrehoz egy ideiglenes különleges bizottságot, melynek átadják az elnöki bizottság által kidolgozott dokumentumokat. A szóban forgó dokumentumokat képviselőkkel egyeztetik, melyeket végül átnyújtják az alkotmányozó bizottságnak és a Velencei Bizottságnak.

Szerző

Optimista ukrán költségvetés

Szombaton aláírta Petro Porosenko ukrán államfő aláírta a 2015. évi állami költségvetésről szóló törvényt, amelyet a kijevi parlament december 29-én hajnalig tartó vita után fogadott el.  

Az új ukrán költségvetést 233 képviselő szavazott meg a jelenlévő 329-ből, érdekessége az, hogy nemcsak az ellenzéki képviselők nem szavazták meg, hanem a Julija Timosenko vezette Batykivscsina sem. Az Unian.net ukrán portál szerint a 2015-ös költségvetést 4,3 százalékos gazdasági csökkenéssel és 13 százalékos inflációval számol, a költségvetési hiányt 63,670 milliárd hrivnyában rögzítették.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a költségvetési tervezet előterjesztése során hangsúlyozta, hogy a költségvetés még módosulhat a nemzetközi hitelezőkkel való egyezség alapjá, az első felülvizsgálati időpont 2015. február 15-én esedékes. Ukrajna tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal.

Szerző