Elindult a 11. orosz segély konvoj

Vasárnap reggel útnak indult a tizenegyedik konvoj, amely humanitárius segélyt szállít a polgárháború sújtotta ukrajnai Donyeck és Luhanszk térségébe. Az orosz különleges helyzetek minisztériuma szerint a kamionok Moszkvából indultak a határ melletti Rosztovba, onnan lépnek majd át ukrán területre.  

A Ria Novosti orosz hírügynökség beszámolója szerint Moszkvából 60 kamion indult útnak, főképp élelmiszert szállítanak, útközben még 60 kamion csatlakozik hozzájuk, ugyancsak humanitárius segélyszállítmánnyal. Összességében mintegy 1400 tonna élelmiszert visznek a szeparatisták által felügyelt területek lakóinak.

A tervek szerint január 8-án érkeznek meg a teherautók Donyeckbe és Luhanszkba.

Oroszország először augusztusban küldött humanitárius segélyt a szerparatista területek súlyos helyzetbe került, sokszor az alapvető élelmiszereket és szolgáltatásokat is nélkülözni kényszerülő lakóinak. Kijev, akárcsak az előző esetekben ezúttal is tiltakozik a segélyszállítmány útnak indítása miatt, mert azt feltételezi, hogy a teherautók nem élelmiszert, hanem fegyvert szállítanak. Az ukrán TNS televízióban Irina Gerasenko, a keleti válság békés megoldásáért felelős elnöki megbízott azt nyilatkozta, hogy a humanitárius segély örve alatt nem csak fegyvereket visznek be Ukrajnába, hanem bért is az ott harcoló orosz zsoldosoknak.

Szerző

Izrael bekeményít

Felfüggeszti az izraeli kormány a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek folyósítását, de a Palesztin Hatóság sem nézi tétlenül az újabb büntetőintézkedést. Izrael lépése válasz arra, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett Palesztin Hatóság  benyújtotta csatlakozási kérelmét a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC).

Izraeli hivatalos források szerint a decemberi vám- és adóbevételeket pénteken, január 2-án kellett volna átutalni a palesztin vezetésnek. Izrael az 1993-as oslói egyezmény alapján a palesztinok számára Jeruzsálem gyűjti be az adóbevételeket, amelyeket majd átutal a palesztin vezetésnek, amely főként ebből fedezi a palesztin állami szervek működését. Az adók és vámok összege mintegy 500 millió sékelt (több mint 100 millió eurót) tesz ki havonta, ami nagyjából a kétharmadát jelenti a Palesztin Hatóság költségvetésének. Ramalláh szerint az összeg visszatartása háborús bűnnek minősíthető.

Szerző

Kezdődik Ukrajna radikális átalakítása

Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2015 októberére  befejeződik a decentralizáció Ukrajnában , módosul az alkotmány, új kormányzati rendszer jön létre. A kijevi politikum szerint a 2015-ös évnek a reformok és a decentralizáció évévé kell válnia Ukrajnában.

Vologyimir Hrojszman házelnök bejelentette, hogy a parlament a tavasszal megkezdi az alkotmánymódosítást. Hrojszman hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés Petro Porosenko ukrán államfőtől ered. Menetrend szerint az államfő létrehoz egy szakértőkből álló alkotmányozó bizottságot, amely hozzákezd az alkotmánymódosító csomag kidolgozásához, ezt követően a parlament létrehoz egy ideiglenes különleges bizottságot, melynek átadják az elnöki bizottság által kidolgozott dokumentumokat. A szóban forgó dokumentumokat képviselőkkel egyeztetik, melyeket végül átnyújtják az alkotmányozó bizottságnak és a Velencei Bizottságnak.

Szerző